Spring naar bijdragen

België

  • artikelen
    1118
  • opmerkingen
    41
  • weergaven
    184935

Auteurs van dit blog

VRT Radio 1 opent op 10 en 11 oktober Het land van de nieuwsgierigheid


de redactie

923 weergaven

Evenement en radioprogramma ter ere van 150 jaar Bib Leuven

De stad Leuven viert dit jaar 150 jaar bibliotheek en 15 jaar Tweebronnen. Ter gelegenheid daarvan organiseren Bib Leuven, 30 CC en Radio 1 tijdens het weekend van 10 en 11 oktober een feestweekend vol inspirerende boeken en mensen. Tijdens dat weekend wordt de stad Leuven herdoopt tot Het Land van de Nieuwsgierigheid. Talrijke events verspreid over de hele stad lessen de intellectuele dorst. Voor iedereen die in zijn geest de kinderlijke nieuwsgierigheid heeft bewaard en die wil weten waarom de zaken zijn zoals ze zijn.

 

Het Land van de Nieuwsgierigheid
Nieuwsgierigheid: het is iets heel bijzonders. Het is een niet aflatende reis, zonder afgebakende bestemming, maar vol ontdekkingen. Zonder nieuwsgierigheid zijn er geen poolexpedities, geen ontdekkingsreizen, geen wetenschappelijke doorbraken. Zonder nieuwsgierigheid hadden bibliotheken nooit bestaan. Wie zou nog benieuwd zijn naar verhalen of naar informatie over iets wat je nog niet wist?

 

Bent u nieuwsgierig? Laat u dan op 10 en 11 oktober verrassen en onderdompelen in het Land van de Nieuwsgierigheid, het land dat je inspireert om zelf benieuwd te blijven en waar je onverwachte kennis ontmoet. In wat volgt, ontdek je een greep uit het aanbod.

 

Programma:

  • Hoe word ik Einstein of Da Vinci? – Zaterdag 10 oktober om 20:00 uur – 30CC/Stadsschouwburg Leuven
    Koen Fillet en Sven Speybrouck ontvangen enkele topprofessoren bij de voorstelling van het boek Hoe word ik Einstein of Da Vinci?. Hun muzikale gasten zijn Axl Peleman en Steven De Bruyn.
  • Touché met Arnon Grunberg – Zondag 11 oktober om 11:00 uur – 30CC/Stadsschouwburg Leuven
    Friedl’ Lesage praat 2 uur lang met de centrale gast van dit feestweekend: Arnon Grunberg. In de bibliotheek loopt zijn overzichtstentoonstelling. Deze expo brengt het schrijverschap van Grunberg in beeld: van zijn jeugd en zijn levensloop voorafgaand aan zijn tumultueuze debuut in 1994, tot aan het heden. Het geeft een voorstelling van de reputatie die hij geniet als een van de meest getalenteerde schrijvers van deze tijd en de fabelachtige productiviteit van de ‘machine’ Grunberg.
  • Must Reads – Zondag 11 oktober tussen 13:00 en 17:00 uur – Bibliotheek Tweebronnen
    Xavier Taveirne en Ruth Joos ontvangen diverse VRT-experten die vertellen over de boeken die inspiratie brachten voor hun vakdomein. Tijdens elke sessie kan je vragen stellen over actuele thema’s. Met ondermeer Peter Verlinden, Björn Soenens en Jens Franssen.
  • Nieuwe Feiten – Zondag 11 oktober om 14:00 en 15:30 uur – 30CC/Stadsschouwburg Leuven
    Lieven Vandenhaute is nieuwsgierig naar de nieuwste verhalen van de vaste correspondenten van zijn dagelijks Radio 1-programma. Paul Haenen (schrijver, acteur en cabaretier) zorgt telkens voor een verrassend intermezzo met dominee Gremdaat.
    Om 14:00 uur met Andrea Vreede (Italië), Frank Vander Auwera (wijn), Mark Van Oostendorp (taalkundige, hoogleraar fonologische microvariatie ) en Tom Zwaenepoel (Vaticaan, paus).
    Om 15:30 uur met Jan Desmet (vogels), Ann Heirman (China), Pedro Debruyckere (pedagoog) en Thierry Backeljau (slakken).
  • Science Slam – Zondag 11 oktober om 14:00 uur – Promotiezaal K.U. Leuven
    VRT-presentator Kobe Ilsen zoekt uit welke onderzoekers het er op een podium best af brengen. Ze stellen hun nieuwe wetenschappelijke inzichten voor op een creatieve, entertainende en gevatte wijze. Ze moeten jouw nieuwsgierig hart veroveren én de stemmen van de jury, die bestaat uit Frieda Van Wijck, Marc Reynebeau en Joël De Ceulaer.
  • Wetenschap en Topsport – Zondag 11 oktober om 14:15 en 16:00 uur – Bakala Academy
    Hoe gaan wetenschap en topsport hand in hand? Ondervind het aan den lijve in de Bakala Academy. Dit hoogstaand onderzoeks- en testcentrum werkt constant aan de ontwikkeling van innovatieve methoden om sportprestaties te verbeteren.
    Radio 1/Sporza-presentatoren Carl Berteele en Tom Boudeweel zijn de gastheren en ontvangen sprintster Kim Gevaert, hinkstapspringster Svetlana Bolshakova en zwemster Brigitte Becue. Ervaar samen met hen hoe bot-, spier-, en vetmassa worden opgemeten en neem deel aan een fietsduel op 3000 meter hoogte in het altitude center.
  • Slotcollege met Erik Scherder – de Nederlandse Oliver Sacks – Zondag 11 oktober om 17:15 uur – 30CC/Stadsschouwburg
    Een geanimeerd slotcollege over het positieve effect van lichaamsbeweging en muziek op onze hersenen door Erik Scherder Hij is een Nederlandse hoogleraar klinische neuropsychologie en bewegingswetenschappen. Als bevlogen spreker is hij een vast terugkerende gast in De Wereld Draait Door en niet zonder reden, hij wordt langzaamaan ‘de Nederlandse Oliver Sack’. Scherder is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.
  • En verder nog: Wonderlijke Wandelingen – Workshops – Conversation Tea – Verborgen Parels – boekvoorstelling Heerlijk Helder –  Radio van de toekomst – The curious art of sound – …

 

 

Het volledige programma staat op radio1.be.


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.