Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4908
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    618538

Auteurs van dit blog

Speciale programma’s NPO over vluchtelingencrisis (update)


de redactie

427 weergaven

De grens bereikt: inzicht in de achtergrond, oorzaken en mogelijke oplossingen van de vluchtelingenstroom.

 

Hoe komt het dat er ineens zo’n opmars lijkt te zijn aan vluchtelingen? En wat kan Nederland voor deze vluchtelingen doen? Maar ook vragen als: moet ons land deze mensen nog wel onderdak bieden? En hoe verhoudt Nederland zich in de opvang van vluchtelingen tot andere landen? Deze vragen en nog veel meer worden vanavond beantwoord in het speciale NPO-programma: ‘De grens bereikt’, waarin Jeroen Pauw met deskundigen, critici, (oud-)vluchtelingen, hulpverlenende maar ook verontruste burgers spreekt. Het programma wordt op televisie uitgezonden op NPO 1 vanaf 20:30 uur en op NPO Radio 2 vanaf 20:00 uur.

 

NPO Radio 2
NPO Radio 2 biedt luisteraars de hele dag de kans om muziek aan te vragen en overdag besteden alle programma’s veel aandacht aan de vluchtelingencrisis. ’s Avonds tussen 20:00 en 01:00 uur presenteren Stefan Stasse en Henk van Steeg het radioprogramma ‘De grens bereikt’ waarin onder andere reportages vanaf het Griekse eiland Lesbos van NPO Radio 2-DJ Sander de Heer worden uitgezonden. Ook is er contact met Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. Diverse burgerinitiatieven in Nederland worden op NPO Radio 2 op een rij gezet en luisteraars krijgen de ruimte om hun visie op de problemen te delen en oplossingen aan te dragen.

 

NPO Radio 1 en NPO Radio 4
NPO Radio 1 en NPO Radio 4 besteden vandaag in hun programma’s veel aandacht aan de vluchtelingencrisis. Op NPO Radio 1 besteden alle programma’s veel aandacht aan de vluchtelingencrisis. De hele dag kunnen luisteraars vragen stellen over de vluchtelingenproblematiek. Drie experts beantwoorden de vragen tussen 13:30 en 14:00 uur. Stand.nl vraagt luisteraars om hun mening over de ruimhartige opvang van vluchtelingen. En in een radioverslag over een Syrisch gezin dat een jaar geleden als vluchteling in Nederland aankwam, hoort de luisteraar hoe het nu met hen gaat. Op NPO Radio 4 zijn in alle programma’s verhalen en muziek van musici en componisten te horen, wiens stem en compositie we, omdat ze ooit veilige grond bereikten, nog altijd kunnen horen.

 

NPO1
Verschillende mensen met verschillende standpunten komen aan het woord, in reportages gemaakt door onder andere Katja Schuurman, Patrick Lodiers en Filemon Wesselink. Maar ook tijdens de gesprekken aan tafel met deskundigen en voormalige vluchtelingen wordt gehoor gegeven aan uiteenlopende vragen vanuit de bevolking. Aan tafel zitten onder andere Gerard Bakker, directeur van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), hoogleraar Herman Pleij en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Om een duidelijk beeld te geven van hoe Nederland over dit onderwerp denkt wordt er tijdens de uitzending een peiling bekendgemaakt door Gijs Rademaker.

 

Naast de reportages besteedt Jeroen Pauw aandacht aan diverse burgerinitiatieven die in Nederland van start zijn gegaan in de afgelopen dagen en weken. Fotograaf Marieke van der Velden vertelt over haar project waarbij ze op het Griekse eiland Lesbos de ontmoeting tussen toerist en vluchteling vastlegt. Ook Gerdi Verbeet praat mee over de initiatieven. Zij zette zich afgelopen jaar in voor de Wereldvluchtelingendag. De 3J’s treden tijdens het programma op.

 

NPO3
In het onderzoeksprogramma 3Onderzoekt kruipt presentator Danny Ghosen in de huid van de vluchteling. Lukt het hem om in een vrachtwagen te klimmen en illegaal Engeland te bereiken? Presentator Johan Eikelboom bekijkt het vluchtelingenprobleem door de ogen van de vrachtwagenchauffeur. Hoe gaan zij om met deze ongewenste passagiers? 3Onderzoekt is 9 september om 22:00 uur op NPO 3 te zien.

 

Het is voor de Nederlandse Publieke Omroep van belang dat grote actualiteiten vanuit een breder perspectief worden besproken en verhalen vanuit verschillende kanten worden gebracht. Dit in nauwe samenwerking met redacties en programmakers van verschillende omroepen.

 

Op www.npo.nl/specials/vluchtelingencrisis is meer informatie te vinden over de vluchtelingencrisis.


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.