Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4908
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    618537

Auteurs van dit blog

Dichtbij Nederland: Neemt de moslimgemeenschap genoeg verantwoordelijkheid op zich in het helpen van vluchtelingen?


de redactie

465 weergaven

“Schaam je diep als moslim zijnde, als mens zijnde, als de enige ‘bijdrage’ die je geleverd hebt en kunt leveren, je gezeur en geklaag op Facebook en overige social media is. Chapeau. Petje af.”

 

Harde woorden, die verschenen op de site van de Rotterdamse Essalammoskee, de grootste moskee van Nederland, over moslims die wel klagen over dat het Westen en de Golfstaten te weinig doen, maar zelf ook niet veel bijdragen. De vrijdagpreek, gegeven door de vaste imam Azzedine Karrat, was dan ook ‘Een les over menswaardigheid’.

 

Verantwoordelijkheid moslimgemeenschap
Ook vanuit religieuze motivatie riep de Paus alle parochies, kloosters en andere religieuze gemeenschappen in Europa op elk een ontheemd gezin op te nemen. Dichtbij Nederland staat vanavond dan ook geheel in het teken van de vraag: “Neemt de moslimgemeenschap genoeg verantwoordelijkheid op zich in het helpen van vluchtelingen?”

 

Aan tafel schuiven aan: Azzedine Karrat, hoofdimam van de Essalammoskee en onderzoeker van Kaleidos Research Evelien Boonstoppel. Boonstoppel deed de afgelopen periode onderzoek naar hoe verantwoordelijk Nederlanders zich voelen voor de opvang van vluchtelingen.

 

En de islamitische staten dan?
Steeds meer moslims en niet-moslims zijn kritisch op de Golfstaten, die geen vluchtelingen zouden opnemen. Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn vertelt waarom niet en over de opvang in de rest van de islamitische wereld.

 

Initiatieven: samen offerfeest vieren en pleegkinderen
Verder spreken we met moslims die zich actief inzetten voor de vluchtelingen. Sihem Said uit Den Haag is bezig met de organisatie van een groot offerfeest voor islamitische en niet-islamitische vluchtelingen, dat over twee weken plaats gaat vinden. Ook spreken we met moslims die een vluchtelingpleegkind in huis nemen of dit overwegen.

Rol van de moskee
Het Centraal Orgaan Asielzoekers roept echter op om niet op eigen houtje vluchtelingen in huis te nemen of initiatieven te starten. Er is coördinatie nodig. Welke rol kunnen moskeeën hierin spelen? Wat doen moskeeën al? En moeten moskeeën hun ruimte beschikbaar stellen zoals de Protestantse Kerk onlangs deed? Dit vragen we aan Rashit Bal, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid.

 

Initiatieven in België
En we horen veel over onze Oosterburen, maar hoe gaan onze Zuiderburen om met de komst van vluchtelingen? Reporter Yahia Yousfi bezocht een vluchtelingenkamp in hartje Brussel.

 

Dichtbij Nederland: maandag 7 september van 21:00 tot 22:00, NPO Radio 5. De presentatie ligt in handen van Laïla Abid.

 

Website: www.dichtbijnederland.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.