Jump to content

Boekrecensie: Das Ka-band


de redactie

1933 views

Het zal ruim een jaar geleden zijn geweest dat ik het volgende persbericht ontving en me met verbazing afvroeg wat de voor mij onbekende frequentieband betekende: ‘Het Luxemburgse satellietbedrijf SES heeft de beschikbare bandbreedte op de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost uitgebreid door de Ka-frequentieband in gebruik te nemen’.


De Ka-frequentieband is door satellietkijkers echter niet met de huidige schotelinstallatie te bekijken. Omdat er van hogere frequenties gebruik wordt gemaakt, moet men de schotelantenne van een speciale LNB voorzien. Deze LNB’s zijn wel verkrijgbaar, maar zijn met prijzen rond de duizend euro nog erg prijzig. Met de Ka-band LNB kan men daarnaast niet gelijktijdig de Ku-frequentieband ontvangen. Hierop zijn vrijwel alle tv- en radiozenders op de Astra1-satelliet te ontvangen.


Inmiddels zijn we een jaar verder en wordt de Ka-band op de meeste satellietposities vooral gebruikt voor het leveren van datadiensten, waaronder breedbandinternet. Toch zijn er ook al enige jaren sporadisch televisie-uitzendingen via de Ka-band te ontvangen. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om de zogenaamde feeds die beeldaanvoer voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s verzorgen. Zo werd er tijdens het WK voetbal in 2010 de Ka-band veel gebruikt voor het aanleveren van beelden van Zuid-Afrika naar Europa. Hiervoor werd onder meer de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost ingezet. De Vlaamse omroep VRT heeft samen met satellietbedrijf SES zelfs een speciale SNG-wagen voor de Ka-frequentieband in gebruik.


Maar de Ka-Band is zo in ontwikkeling dat Thomas Riegler er nu een handig boekwerk over heeft geschreven, die op tal van vragen antwoord kan geven en vooral voor de intense gebruiker van directe satellietontvangst van groot belang kan zijn en dus geadviseerd wordt tot aanschaf van ‘Das Ka-band Ein neuer Satelliten-Frequenzbereich: Fernsehdirektempfang und Sateliten-Internet’ over te gaan.


Selectie_023.png.fb61cca5dd333e1a3d14bf243e20bb84.pngDas Ka-band, ein neuer Satelliten-Frequenzbereich: Fernsehdirektempfang und Sateliten-Internet
Auteur: Thomas Riegler
200 pagina’s 292 afbeeldingen
ISBN 978-3-88180-891-0
VTH bestelnummer: 411 0177
Prijs exclusief verzendkosten: Euro 25,80


http://www.vth.de

 

 


Hans Knot

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.