Jump to content

Boekrecensie: Radio Noordzee Nationaal


de redactie

987 views

Op 13 juli 1992 kreeg Nederland officieel commerciële radio: Radio Noordzee Nationaal ontving op het ministerie van WVC een licentie. Op die dag trad René van den Abeelen in dienst van het station en ruim vijf jaar hielp hij mee radiogeschiedenis te schrijven. Want op die dertiende juli was de strijd niet gestreden; die begon pas! Vanaf nul moest een station worden opgebouwd dat bij de luisteraars in de smaak viel en er moest een etherfrequentie komen om het echt levensvatbaar te maken.


En verder waren er nog wat kleinigheden zoals Kamervragen over belangenverstrengeling, te kleine budgetten, botsende ego’s, boze concurrenten, ontelbare programmeringen, alsmaar wisselende programmaleiding en onwillige media inkoopbureaus.
Hoe kijkt Jerney Kaagman terug op haar jaren bij het station? Waarom stapte (oud-STER directeur) commercieel adviseur Chris Smeekes plotseling op? Wat had Will Luikinga met Radio Noordzee Nationaal te maken? Was Marc Jacobs echt de goedkoopste dj van het station? Wat was dat nou met Peter Teekamp en dat radiostation Hollands Glorie? Hoe zaten die 1 aprilgrappen in 1996 en 1997 ook alweer in elkaar?
Dat en nog veel meer staat te lezen in dit boek, geïllustreerd met maar liefst 18 pagina’s kleurenfoto’s uit het archief van de schrijver waarmee er voor het eerst een blik wordt gegund op hoe het er aan toe ging achter de schermen van dit radiostation. En:... lezers hebben exclusief toegang tot bonusmateriaal op internet waaronder meer foto's en historische geluidsfragmenten!


René van den Abeelen (Den Haag, 1957) maakt radioprogramma’s sinds 1972. In het voorjaar van 1992 werd het zijn werk en sindsdien heeft hij gepresenteerd op Radio Amsterdam, Radio Noordzee Nationaal, Arrow Classic Rock, Omroep Flevoland, Business Nieuws Radio, Radio Lelystad, Radio Gelderland en Radio 192. Hij woont in Almere, is kattengek, maakt tinnen miniaturen van zeezenders (radioships.com), en publiceerde eerder het hilarische Ons Koppel En Het Gevecht Om Het Koophuis.


595a8d85ae219_RadioNoordzeeNationaal.jpg.5912fdaa1d7c30e333043e04b00e256a.jpgRadio Noordzee Nationaal, mijn jaren bij Nederlands eerste officiële, commerciële radiostation

 

Auteur: René van den Abeelen

144 pagina’s 20 afbeeldingen
ISBN 9789402118919
Brave New Books
Prijs € 29,95 bij Bol.com

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...