Spring naar bijdragen

Nieuwe Rode Neuzen Dag op 29 november zet in op mentale, fysieke en sociale weerbaarheid bij jongeren


de redactie

514 weergaven

Vandaag, dinsdag 7 mei 2019, werd de aftrap gegeven van de vierde Rode Neuzen Dag. Waar de vorige jaren de focus lag op het mentaal welzijn van jongeren, verruimt de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius die dit jaar naar het mentaal, fysiek en sociaal weerbaarder maken van jongeren in Vlaanderen. Dit werd verteld op het eerste Rode Neuzen Lab dat vandaag voor scholen werd georganiseerd.


Dat het nodig is, blijkt uit nieuw onderzoek dat iVOX organiseerde in april 2019 in opdracht van Rode Neuzen Dag. Zo wijzen jongeren vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van hun mentale problemen. De goeddoelactie zet dit jaar nog meer in op scholen en wil van zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen een Rode Neuzen School maken. Ook heel Vlaanderen wordt opgeroepen om acties te organiseren. Als hoogtepunt wordt op vrijdag 29 november 2019 met heel Vlaanderen Rode Neuzen Dag gevierd.


"1 op de 5 jongeren heeft mentale problemen. Hen wilden we de voorbije jaren met Rode Neuzen Dag helpen. Dit jaar ondersteunen we 5 op de 5 jongeren. Omdat we zien dat mentale problemen vaak samenhangen met fysieke en sociale onzekerheden, is het nodig dat we onze focus verruimen. Want elke jongere kan steun gebruiken. Hiervoor zetten we volop in op scholen, omdat jongeren daar het meeste van hun tijd doorbrengen", licht VTM NIEUWS-anker en Rode Neuzen Dag-supporter Birgit Van Mol toe.


Nieuw onderzoek bij 1000 jongeren in Vlaanderen: 1 op de 2 jongeren voelt te veel druk om te presteren op school
Uit een grootschalig iVOX-onderzoek bij 1000 jongeren in Vlaanderen blijkt dat 1 op de 2 jongeren (48%) het gevoel heeft dat ze te veel onder druk staan om het goed te doen op school. Fysiek gezien voelt één derde van de jongeren (34%) zich ongemakkelijk over zijn uiterlijk op school, bij meisjes stijgt dat naar 43%. Als het gaat om sociale contacten vinden 7 op de 10 jongeren (67%) dat ze veel goede vrienden hebben. 3 op de 10 jongeren (30%) zijn wel bang om er niet bij te horen op school.


De mentale, fysieke en sociale gezondheid van jongeren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De helft van de Vlaamse jongeren (49%) geeft aan dat ze zich mentaal beter voelen als ze zich fysiek sterker en gezonder zouden voelen. Jongeren wijzen vooral sociale en fysieke onzekerheden aan als oorzaak van hun mentale problemen:

  • voor 4 op de 10 jongeren (38%) zijn dat problemen in de vriendenkring
  • voor 35% is dat onzekerheid over hun uiterlijk
  • bij 1 op de 4 jongeren (26%) is dat door druk van sociale media


De helft van de jongeren (51%) geeft aan het ongezond te vinden dat ze zo veel op hun gsm zitten. 3 op 10 (28%) van de 10 – 18 jarigen, de drukste smartphone-gebruikers, vinden het een goed idee om smartphones op school te verbieden.


Rode Neuzen Dag
Sarah Van Gysegem, jongerenexpert bij de Gezinsbond en auteur van 'Typisch tieners': "Als je weet dat 40 % van de jongeren élke dag stress voelt, kun je moeilijk spreken van een zalig onbezorgde jeugd. Jongeren kijken nochtans met een heel open blik naar de wereld en maken graag grote plannen. Maar de druk op hun schouders is zwaar. Puike punten halen op school, topprestaties neerzetten in de sportclub en er offline en online altijd stralend uitzien. Het is hoog tijd dat we jongeren helpen. Dat we 100% inzetten op hun gezondheid en ervoor zorgen dat ze zich beter voelen. In hun hoofd, in hun vel, in hun lichaam. Op school en thuis. Online en offline. Ik kan alleen maar toejuichen dat Rode Neuzen Dag dit jaar volop inzet op weerbaarheid."


Scholen zamelen geld in voor eigen projecten
Rode Neuzen Dag wil van zoveel mogelijk scholen Rode Neuzen Scholen maken. Dat zijn scholen die zich engageren om de weerbaarheid bij hun leerlingen te versterken. Ze doen dit niet alleen. "We beseffen maar al te goed dat scholen nu al een drukke agenda hebben. Maar we willen hen vanuit Rode Neuzen Dag zo goed mogelijk inspireren en ondersteunen in het organiseren van acties. Het beste nieuws? Het geld van de actie van de school gaat integraal naar hun eigen gekozen project, aangevuld met een financiële extra door acties die de rest van Vlaanderen organiseert", licht Qmusic-dj en Rode Neuzen Dag-supporter Sam De Bruyn toe.


Op 29 november 2019 kunnen alle jongeren aan Vlaanderen tonen dat ze meegedaan hebben door op school hun eigen Rode Neuzen-feest te organiseren. VTM en Qmusic vieren de hele dag mee met Vlaanderen en sluiten af met een slotfeest.


Kris Vervaet, CEO MEDIALAAN - de Persgroep Publishing: "Het was vorig jaar de eerste keer dat ik Rode Neuzen Dag van zo dichtbij meemaakte. Ik heb daar gevoeld hoe groot de steun is van Vlaanderen voor onze jongeren. We willen van zoveel mogelijk scholen een Rode Neuzen School maken, waar elke jongere met elke nood terecht kan. Er valt alleen maar bij te winnen."


Marc Raisière, CEO Belfius: "Ook dit jaar steunen wij graag opnieuw Rode Neuzen Dag. Jongeren zijn onze toekomst en hun mentaal en fysiek welzijn is van het allergrootste belang. Dat de actie zich dit jaar opnieuw richt tot scholen is voor ons als bevoorrechte partner van de publieke en sociale sector een reden te meer om onze schouders onder dit project te zetten."


Scholen kunnen zich vanaf nu als een Rode Neuzen School aanmelden op rodeneuzendag.be.
Het Rode Neuzen Fonds bij de Koning Boudewijnstichting beheert het ingezamelde geld.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.