Jump to content

Mozart Top 50 afsluiting eerste Mozartweek NPO Radio 4

Sign in to follow this  
de redactie

399 views

De Mozart Top 50 vormt de afsluiting van de eerste Mozartweek van NPO Radio 4. De klassieke muziekzender staat van maandag 10 juni tot en met vrijdag 14 juni vijf dagen lang in het teken van de beroemde Oostenrijkse componist.


Luisteraars kunnen vanaf vandaag tot en met dinsdag 11 juni via www.nporadio4.nl stemmen op hun favorieten uit het complete oeuvre van Wolfgang Amadeus Mozart. De door hen samengestelde Mozart Top 50 is vrijdag 14 juni te horen tussen 09:00 en 19:00 uur op NPO Radio 4.


“Mozart is vaak de eerste componist die bij je opkomt als je aan klassieke muziek denkt”, zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4. “Hij was een wonderkind dat uitgroeide tot een veelzijdig componist: pianosonates, opera’s, symfonieën, strijkkwartetten… Mozart componeerde meer dan 600 werken in ongeveer dertig jaar tijd. Hij was ook een fascinerend persoon, geestig, flamboyant en excentriek. Dat alles biedt voldoende ingrediënten om een week lang bij Mozart stil te staan.”


Tijdens de Mozartweek is er op NPO Radio 4 overdag veel aandacht voor de componist en zijn muziek. Uiteraard komen de allergrootste ‘hits’ voorbij en zullen de programmamakers de luisteraars ook verrassen met zijn minder bekende meesterwerken.


In elk programma is deze week de rubriek Wolfgangs Woorden te horen, waarin Owen Schumacher bijzondere citaten voorleest uit de honderden, vaak grappige brieven die Mozart schreef tijdens zijn lange reizen door Europa. NPO Radio 4-presentator Lex Bohlmeijer doet elke avond tussen 19.00 en 20.00 uur in het programma Passaggio verslag van zijn fietstocht in de voetsporen van Mozart in en rond Salzburg.


Online kunnen luisteraars via www.nporadio4.nl onder meer meedoen aan de quiz Amadeus: feit en fictie. Voor wie eerst zijn kennis wil opvijzelen, is er een ‘biografie voor beginners’: Leer Mozart kennen in 5 stappen.


In korte video’s vertellen musici wat Mozart voor hen betekent. Operazangeres Francis van Broekhuizen verzorgt tijdens de Mozartweek voor NPO Radio 4 een podcast over Mozarts leven aan de hand van zijn opera's.


Meer informatie is te vinden via www.nporadio4.nl.

Sign in to follow this  


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.