Spring naar bijdragen

De techniek als RadioReus in BertOp5


de redactie

1251 weergaven

Toonaangevende radiomakers en radioprogramma’s worden opgenomen in de serie RadioReuzen. Maar in deze aflevering kijkt Bert Kranenbarg achter de schermen, naar de techniek. Want die is nogal veranderd, verbeterd over het algemeen. Met oud-NOSRadio1ournaal-verslaggever Maino Remmers en audiotechnicus Sybrand Verwer gaat het over de techniek van 25 jaar geleden en die van nu. Het sleutelwoord is digitaal.

 
Maino Remmers werkte vanaf 1995 tot dit jaar 25 jaar lang als verslaggever bij het NOSRadio1Journaal, maar heeft ook een eigen studio in Den Bosch en was vaak op pad met een eigen reportagewagen. Hij werd verslaggever voor de inhoud, maar heeft ook enorm veel passie voor en verstand van techniek. Waarom zou je anders een complete Duitse radiostudio in je woonkamer hebben staan? En drie verschillende versies van de Telefunken-bandrecorder die jarenlang in iedere studio in Hilversum te vinden was? Zijn liefde voor radio gaat door tot in het toilet.

 
Sybrand Verwer heeft als audiotechnicus eindeloos veel uren achter de mengtafel gezeten om programma’s te ‘schuiven’. Maar als gevolg van bezuinigingen heeft hij bijna 70 procent van zijn collega’s zien vertrekken. Veel DJ’s en programmamakers schuiven nu zelf, de eindregie voor alle zenders wordt nu bemand door 1 audiotechnicus waar er 25 jaar geleden voor iedere zender 1 was, locatie-uitzendingen met technici zijn vaak ook te duur voor de huidige budgetten. Inhoudelijk is zijn werk daardoor sterk veranderd, maar hij kan met smaak vertellen over de studio’s van toen en nu en noemt, ondanks alle veranderingen, werken bij de radio nog steeds ‘in drie woorden GE WEL DIG’.

 
BertOp5 staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van BertOp5 is donderdag een verkorte versie te horen van de RadioReuzen-aflevering over de techniek. De volledige montage is voor de echte liefhebber, de freak, de nerd. Die verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 28 in de podcastserie RadioReuzen.
 

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, De toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Cappuccino van Sjors Fröhlich, In de rooie haan/Spijkers met koppen, Ochtendshows met Edwin Evers, Theater van het Sentiment en het Radionieuws. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.
 

BertOp5 over de techniek in RadioReuzen: donderdag 12 november van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 5

 

Afbeelding: Bert Kranenbarg (foto Stijn Ghijsen)

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.