Jump to content

De Machtsstrijd: Podcast over het politieke gevecht achter de schermen in een verdeeld Amerika


de redactie

329 views

  
Lukt het Joe Biden om het diep verdeelde Amerika weer bij elkaar te brengen? Wie oefent er druk op hem uit? Hoe gaan de komende vier jaar eruit zien? In de AVROTROS- en NPO Radio 1-podcast ‘De Machtsstrijd’ bespreken Amerika-deskundigen Victor Vlam en Maarten Kolsloot de politieke strijd achter de schermen in aanloop naar de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. De zevendelige serie ‘De Machtsstrijd’ is vanaf woensdag 9 december iedere week te beluisteren via Radio1.nl/podcasts en alle populaire podcast-apps.


Na een lange en wrede politieke strijd volgt Joe Biden op 20 januari Donald Trump op als president van Amerika. Maar eigenlijk begint de strijd om de macht in de Verenigde Staten nu pas echt. Kan Joe Biden zijn verkiezingsbeloften waarmaken? Valt er wel te regeren in een tot op het bot verdeeld land? De podcast ‘De Machtsstrijd’ neemt je mee achter de schermen van de strijd om de macht in Amerika.


Democratie in zwaar weer
De aandacht voor Amerika is groter dan ooit nu de democratie in het land onder druk staat. Wat er gebeurt tussen nu en de inauguratie op 20 januari is cruciaal voor de toekomst van het land. 


Bovendien zijn de verkiezingen nog niet voorbij. Op 5 januari wordt met twee senaatsverkiezingen in de staat Georgia beslist of de Democraten ook in de Amerikaanse Senaat de meerderheid grijpen. Die strijd is tevens een graadmeter voor het land: laten de Amerikanen het Trumpisme definitief vallen, of geven ze de Republikeinen toch nog een stevige vinger in de politieke melk te brokkelen?


Afleveringen
In zeven afleveringen van 30 minuten nemen Amerika-deskundigen Victor Vlam en Maarten Kolsloot de luisteraar mee in een verdiepende podcast-reis. In elke aflevering staat één thema centraal. Ook reizen de podcastmakers af naar de staat Georgia om de strijd om de Senaat van dichtbij te volgen. 

 

Luister hier de trailer.


Over de podcastmakers
Victor Vlam verschijnt regelmatig op radio en tv als Amerika-kenner. Hij voerde in 2008 en 2012 campagne voor Barack Obama, schreef het boek ‘Denken als Donald Trump’ en samen met Maarten Kolsloot ‘Donald Trump is niet gek’. Maarten Kolsloot werkte in de presidentscampagne van Chris Dodd in 2008. Dodd is nu een belangrijk adviseur voor Joe Biden. Hij was correspondent voor het ANP in Washington DC en schreef het boek ‘Zo word je president’.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


  • Blog reacties

    • Hallo Hans,   Ik wist niet dat je hier columns schreef. Vandaag heb ik via de post jouw boek over 100 jaar radio ontvangen en daarna deze column gezien. Ik ben een enorme radiofan en ben blij dat ik dit boek bij Rockart heb besteld. Binnen 2 dagen was het in mijn woonplaats Oberursel in Duitsland. En ik verheug mij al op het lezen en het teruggaan naar vervlogen tijden.   Muzikale groet van   Theo
    • Top Hans. In advertenties van hotels en recreatieparken in die tijd, werden kamers aangeprezen met centrale verwarming en mooie open haarden. Maar vooral door de aanwezigheid van een kleurentelevisie.  Mensen kwamen terug met weer een ervaring rijker.
    • Mooi verhaal weer Hans. Wij kwamen in 1968 in Nederland en moesten hoe dan ook een nieuewe Tv kopen. Kleuren TV is nog even overwogen, maar de bijna 3000 gulden was toch iets te gortig. De zwart/wit kostte nog 400 gulden, het was een wat kleinere uitvoering.   Overigens, in Groningen kon je toch de Duitse TV ontvangen die al veel meer in kleur uitzond?   Op Aruba werd nog niet in kleur uitgezonden. De programmering bestond grotendeels uit Amerikaanse series die al wel he
    • Los Vast begon met Eddy Becker als presentator in 1974. Daarna deed Gert van Brakel (volgens mij geen familie) het een tijdje, vanaf de periode Eddy Becker was al medewerker, in 1981 volgde hij Gert 'Van Brakelenstein' op als presentator. Eerst gewoon op de degelijke 'old school' NCRV-manier vanuit de studio aan de Schuttersweg 8 tot 10 (kan ok 9 zijn), daarna het land in met de scholieren als doelgroep: dorpshuizen en steeds grotere feesttenten,  in '83 Ahoy en daarna steeds groter en De Kuip a


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.