Jump to content

De nostalgische column van Hans Knot 2 oktober 2021


hans knot

908 views

We waren in onze jeugd, de nu 70 plussers, en hadden weinig vertier op de radio.  Een geluk als je een stuk oudere broer had die je wegwijs maakte op de radio. Daarmee leerde je radiostations en programma’s vinden waarvan jezelf het bestaan nog niet wist. Zo overkwam mij het rond de tijd dat ik tiener werd en stations als Radio Luxemburg en AFN kreeg voorgespiegeld. En dat leverde heel wat nieuwe muziek op, hoewel ik mij wat betreft Luxembourg uit die tijd herinner dat de platen soms heel kort waren te beluisteren en pas vele jaren later begreep dat het ging om gesponsorde kwartiertjes van platenmaatschappijen, de hun product aan de luisteraars kwijt wilden.

 

AFN bracht ons de muziek die we gemiddeld niet op Hilversum 1 en 2 konden beluisteren. Of het country, jazz of populaire muziek was, het programma was er vooral om super van te genieten. Want wees eerlijk wat was er in de begin jaren zestig van de vorige eeuw te beluisteren voor de jeugd via Hilversum 1 en Hilversum 2? Tja we hadden inmiddels ook Radio Veronica maar dat station was in de beginperiode niet in Noord Nederland te ontvangen en bovendien was, als je de programmering uit die jaren terugleest, vooral niet gericht op de jongeren. Dat kwam pas echt later in 1965.

 

Op 11 september 1959 was de eerste aflevering te beluisteren van ‘Tijd voor Teenagers’. Het was het eerste en lange tijd ook enige programma van de Nederlandse omroepen waarin een vleugje popmuziek werd gebracht. Het is bij velen Herman Stok geweest die het presenteerde maar in de eerste periode was het, door Co de Kloet geproduceerde programma, in presentatie van Dick Duster. Maar we luisterden naar Tijd voor Teenagers, als we tenminste de kans kregen, naar dit door de VARA geprogrammeerde show.

 

Daar kwam geruime tijd later het programma ‘Tussen 10+ en 20-‘ bij, dat via de AVRO iedere dinsdagmiddag 30 minuten, vanaf half 6, werd geprogrammeerd. De eerste presentatrice was Lonneke Hoogland, die op een bepaald moment ook werd ingezet voor het presenteren van televisieprogramma’s van haar werkgever de AVRO En dus werd er een opvolger gevonden in toen 22-jarige Jos Brink die een enorme populariteit verwierf en decennia lang in tal van programma’s op radio en televisie was te horen en zien.

 

Zijn vaste afscheidsgroet in het programma was altijd even voor de klok van zes uur: ‘Pas goed op jezelf’. Dat hij dit telkens weer, elke week, als einde van het programma sprak, gaf Lodewijk Post de kans er een liedje over te schrijven met die titel en waarop de B-kant het liedje: ‘Toe Jos, draai nog ‘ns plaatje’, kwam te staan. Het werd uitgebracht op het Fontana label in de serie ‘Favorieten Expres’.

 

Vooral het nummer ‘Pas goed op jezelf’ werd in die tijd op de AVRO grijsgedraaid. Het was in de tijd dat andere nummers als: ‘My whole world is falling down’ van Brenda Lee, ‘Hoe heet je’ van Rob de Nijs, ‘I’m telling you now’ van Freddie and the Dreamers en ‘Red sails in the sunset’ van Fats Domino ook aardig aansloegen bij de toen luisterende jongeren.

 

Jos wist op het einde van ‘Toe Jos, draai nog eens ’n plaatje’ zichzelf aardig te verkopen met: ‘ik ben de gids, voor jullie hits. Skip zocht ze uit achter de ruit. Swing, sweet, twist of Bosa Nova. En een topper tot besluit.’ Uiteraard bedoelde hij Skip Voogd, die het programma samenstelde.

 

 

Hans Knot, 2 oktober 2021

  • reaction_title_1 3

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.