Jump to content

de redactie

469 views

De NOS/NPO Radio 1-podcast De Weerman is vanaf vandaag terug met een nieuw seizoen. Deze keer nemen NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en presentator Fleur Wallenburg de luisteraars mee naar plekken in Nederland met bijzonder weer. Ze spreken daar met deskundigen en bij de opnames is publiek aanwezig, die alles wat ze altijd al wilden weten over het weer aan Peter mogen vragen.


Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, maar dat betekent niet dat het land geen weersextremen kent. Peter en Fleur gaan dit seizoen naar plaatsen met het natste, winderigste of meest gemiddelde weer van Nederland. Op deze plekken spreken zij met deskundigen over waarom het weer daar zo afwijkt en welke gevolgen dat heeft voor de omgeving.


In de eerste aflevering zijn Peter en Fleur op de Veluwe bij Ermelo. Een gebied met de meeste neerslag van Nederland, maar opvallend genoeg kampt het met grote droogteproblemen. Wat dat betekent voor die plek en hoe je de Veluwe aan moet passen aan het klimaat, bespreken ze met Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe. Boswachter Mirte Kruit vertelt over het bos van de toekomst.


Afleveringen
Vanaf 14 oktober staat er zes weken lang elke donderdag een nieuwe aflevering klaar in de NPO Radio 1-app en alle bekende podcast-apps.

  1. Veluwe, Ermelo (donderdag 14 oktober) - Gasten: Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe en Mirte Kruit, boswachter bij Natuurmonumenten.
  2. Eindhoven (donderdag 21 oktober) - Gasten: architect en stedenbouwkundige Anne Loes Nillesen en Peter van den Hazel, milieuarts.
  3. De Wadden (donderdag 28 oktober) - Gasten: Katja Philippart, hoogleraar mariene ecologie, verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en directeur van de Waddenacademie en Marcel van Schaik, maritiem meteoroloog bij het KNMI.
  4. Flevoland (donderdag 4 november) - Gasten: Gerard van Bussel, windenergie-expert aan de TU Delft en Eva Vriend, historicus en schrijver.
  5. Limburg, Valkenburg (donderdag 11 november) - Gasten: Thijs Zeelen, weerman bij omroep L1 en Bas Jonkman, waterbouwkundige aan de TU Delft.
  6. Zeeland (donderdag 18 november) - Gasten: Aimée Slangen, onderzoeker bij het NIOZ op het gebied van zeespiegelstijging en Marjolijn Haasnoot, onderzoeker bij Deltares, instituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. 


Afbeelding: Peter Kuipers Munneke en Fleur Wallenburg (foto NOS - Stefan Heijdendael)

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...