Jump to content

Publieke omroep versterkt audioprogrammering in 2023 - NPO Radio 4 wordt NPO Klassiek


de redactie

1128 views

NPO Radio 4 krijgt een nieuwe naam: vanaf 1 januari heet het station NPO Klassiek. De zender wordt het publieke platform voor klassieke muziek in de volle breedte: radio, podcasts, live-concerten, video's, muzieknieuws en speellijsten.

 
Simone Meijer, zendermanager NPO Radio 4: “We introduceren NPO Klassiek om de vindbaarheid en de herkenbaarheid van de zender te vergroten. Hierin schuilt ook onze ambitie om een gids te zijn voor iedereen die meer wil ontdekken op het gebied van klassieke muziek. We bouwen hard aan een platform waarmee we een rijk aanbod creëren voor iedereen die van klassieke muziek houdt of het wil leren kennen en waarmee we ook de culturele sector omarmen en alle aandacht geven die deze verdient. Natuurlijk blijven de vertrouwde programma’s gewoon te horen op onze zender.” 

 
NPO Klassiek biedt ook onder de nieuwe vlag radioprogramma’s van de omroepen die aansluiten op de dynamiek van de dag. Herkenbaar en verrassend, inspelend op de actualiteit van het (Nederlandse) muziekleven en altijd met de beste uitvoeringen. “Met name overdag presenteren we een aangenaam en inspirerend aanbod voor een breed publiek. In de avonden en weekenden houden we ruimte voor verdiepende, avontuurlijke programmering, waarbij klassieke muziek altijd het uitgangspunt is”, aldus Meijer. 

 
Met het on demand portfolio van podcasts, speellijsten en concerten wil NPO Klassiek iedereen aanspreken die meer wil weten. 

 
Integrale koers
Jurre Bosman, directeur Audio: “NPO Klassiek staat symbool voor de integrale koers die NPO Audio heeft ingezet voor 2023. Dat doen we met onze sterke live-radiozenders, waarmee we het leven van onze luisteraars elke dag willen verrijken en verdiepen. Ook zetten we vol in op nieuwe vormen van audiocontent; podcasts voorop. We focussen ons met de omroepen daarbij op de genres journalistiek en cultuur, in een brede waaier. Komend jaar bouwen we ons nieuwe audioplatform NPO Luister verder uit om luisteraars nog beter te bedienen met het brede aanbod van de publieke omroepen. We hebben tal van steengoede presentatoren, interviewers, dj’s en makers in huis en ook in 2023 kent onze programmering een mooie afwisseling tussen herkenbaarheid en vernieuwing. Daar ben ik buitengewoon trots op.”

 
Evenementen en nieuwe programma’s
De laatste maanden van het jaar staan de radiozenders van NPO traditiegetrouw in het teken van een aantal geliefde themaweken en evenementen. In januari beginnen op verschillende zenders nieuwe programma’s. 

 
Meer onderzoeksjournalistiek en verdiepende gesprekken op NPO Radio 1
Op NPO Radio 1 zijn vanaf januari twee nieuwe programma's te horen die voortkomen uit het rijke podcast-aanbod van de zender. Met deze nieuwe titels geeft NPO Radio 1 meer ruimte aan onderzoeksjournalistiek rond misdaad én aan verdiepende gesprekken over actuele thema’s rondom geloof en ongeloof.

 
Vanaf januari is Maaike Timmerman elke vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur te horen met het nieuwe onderzoeksprogramma Het Misdaadbureau (WNL). Wekelijks onderzoekt de redactie zaken of ontwikkelingen op gebied van misdaad die landelijk minder de aandacht hebben, maar wel grote impact hebben op de maatschappij. Ook kunnen luisteraars zelf ideeën voor onderzoek opperen via de WNL Misdaadlijn, waaruit de redactie een selectie maakt. Het Misdaadbureau is een voortzetting en versterking van de huidige podcast Het Onderzoeksbureau, dat onderzoek doet naar misdaad en misstanden. Naast het nieuwe radioprogramma verschijnt wekelijks een podcast onder dezelfde titel.

 
David Boogerd presenteert in het nieuwe jaar De Ongelooflijke Radio (EO), in de nacht van zaterdag op zondag van 00.00 tot 01.00 uur. Het programma over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland is bij NPO Radio 1 begonnen als podcast en krijgt nu ook een vaste plek op de zender. Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren wekelijks verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. De lange versie van die gesprekken is vervolgens als podcast te beluisteren. De Ongelooflijke Radio wordt een keer per maand live uitgezonden vanuit een café om de luisteraars nog meer te betrekken bij het programma.


NPO Radio 2 lanceert de Top 90's
NPO Radio 2 zendt dit jaar voor het eerst de Top 90's uit. Een week lang zijn de beste nummers uit de jaren negentig te horen. De door luisteraars samengestelde Top 90's start maandag 7 november en is te horen tot en met vrijdag 11 november, tussen 09.00 en 20.00 uur.

Nederland kan ook dit jaar uiteraard weer afsluiten met de NPO Radio 2 Top 2000, van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond. Binnenkort maken we hier meer details over bekend.


Morad El Ouakili (BNNVARA) volgt vanaf januari Giel Beelen op en is elke werkdag tussen 22:00 en 024:00 uur te horen op NPO Radio 2.


3voor12 Radio elke vrijdagavond op NPO 3FM
Vanaf januari is 3FM-dj Eva Koreman (VPRO) op de vrijdagavond te horen met 3voor12 Radio. In de vernieuwde vorm is er volop aandacht voor nieuw Nederlands talent, aanstormende internationale acts en achtergronden bij muziek. 3voor12 Radio is iedere vrijdagavond van 22:00 tot 01:00 uur op 3FM.


3FM Serious Request zet zich ook dit jaar in de week voor kerst in voor een goed doel, deze editie voor Het Vergeten Kind. Vanuit het Glazen Huis in De Nieuwe Stad in Amersfoort maken drie dj’s 24 uur per dag live radio en online content om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Het publiek uit heel Nederland krijgt daarbij weer een actieve rol. Meer informatie over de invulling van de actieweek volgt spoedig.


In het nieuwe jaar staat de zender in het teken van Nederlands talent met De Muziek van 2023. Naar welk talent moet Nederland het komende jaar uitkijken? 3FM volgt de meest veelbelovende acts vanaf het prille begin en laat ze kennis maken met het grote publiek. 


Andrea van Pol presenteert De Ochtend op NPO Klassiek
Andrea van Pol wordt de nieuwe presentator van De Ochtend (KRO-NCRV) op NPO Klassiek. Vanaf januari is zij van maandag tot en met donderdag van 07.00 tot 09.00 uur te horen op de klassieke zender. Van Pol is geen onbekende voor de luisteraars van NPO Radio 4; ze was vaste invaller bij De Ochtend van 4 en één van de presentatoren van het programma Opium (AVROTROS). Door de naamswijziging van de zender verandert ook de naam van het ochtendprogramma. Vanaf 2 januari heet het programma De Ochtend. De inhoud van het programma blijft ongewijzigd.


Het jaarlijkse NPO Radio 4 Kerstconcert komt op kerstavond (24 december) vanaf 20:00 uur live vanuit de Jakobikerk in Utrecht. Onder leiding van Ed Spanjaard brengt het Groot Omroepkoor en een ensemble uit het Radio Filharmonisch Orkest een sfeervol kerstprogramma. 
 

Nieuwe programma’s op NPO Radio 5
NPO Radio 5 staat van maandag 14 november tot en met vrijdag 18 november van 06.00 tot 20.00 uur in het teken van de Evergreen Top 1000. Boordevol klassiekers uit de jaren 60 en 70, maar ook liedjes uit de jaren 80 en later kunnen voorbij komen. De volledige Evergreen Top 1000 wordt maandag 7 november bekendgemaakt tijdens de Evergreen Top 1000 Première Party, vanaf 16.00 uur op NPO Radio 5. 

 
Simone Walraven presenteert vanaf januari van maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur De Avondstart (Omroep MAX) op NPO Radio 5. Erik de Zwart is elke vrijdag van 18:00 tot 20:00 uur te horen met het Top 40 Hitdossier (Omroep MAX).
 

NPO FunX presenteert de DiXte 100
Op zaterdag 5 november start de FunX DiXte 1000: dé lijst met de favoriete tracks aller tijden door het FunX-publiek. Op vrijdag 11 november eindigt de lijst met de absolute nummer 1. 


In december organiseert FunX een diner voor jongeren die naar Nederland gevlucht zijn. Een avond die in het teken staat van good vibes, muziek en samenkomen; met eten uit verschillende culturen, klaargemaakt door de FunX-dj’s. Wie zijn deze jongeren, wat voor leven hadden ze in hun land van herkomst en wat zijn hun ambities in Nederland? Onderwerpen waar de FunX-dj’s samen met de luisteraars en de jongeren over in gesprek gaan zodat deze groep een gezicht krijgt.

 
Meer informatie over de programmering is te vinden via de websites (en apps) van NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4/NPO Klassiek, NPO Radio 5 en NPO FunX.

 
Nieuwe podcasts
De komende tijd verschijnt een aantal nieuwe podcasts, te beluisteren via de NPO Luister-app, de sites en apps van de NPO-radiozenders en andere podcastplatforms:

  • In De Ommezwaai (BNNVARA, NPO Radio 1, vanaf vandaag) onderzoekt Sander Heijne wat organisaties kunnen doen om de strijd tegen klimaatverandering te versnellen. Zo interviewt Heijne onder meer de directievoorzitter van Tata Steel, die vertelt welk appje van zijn zus hem aanzette tot de ommezwaai bij het bedrijf.  
  • Het WK Wegkijken (HUMAN, NPO Radio 1, vanaf 12 november). Clairy Polak en Hugo Borst onderzoeken de schaduwkanten van het WK in Qatar en vragen zich af of er iets zou veranderen als we met z’n allen een keertje níet zouden kijken en luisteren.  
  • De Butlermoord (AVROTROS, NPO Radio 1, december). De podcastmakers Lammert de Bruin en Babs Assink (De Showbizzmoord, Mathilde’s Mysterie) geven aan de hand van een specifieke zaak van advocaat Geert Jan Knoops inzicht in hoe de Hoge Raad werkt, en hoe lastig het is om een zaak herzien te krijgen bij de Hoge Raad.  
  • Fictiepodcast De Brandstapel (BNNVARA, NPO Radio 2, net gestart). Als Leila met een burn-out terugkeert naar haar geboortedorp is daar niets meer zoals het was. Mislukte oogsten in het dorp leiden tot populisme, vrouwenhaat en massahysterie. Er is maar één vonkje nodig om het hele kruitvat te doen ontploffen. En misschien is Leila dat vonkje wel. Podcast met 8D-geluidservaring. Met o.a. Nora Akachar, Nazmiye Oral, Carine Crutzen, Nasrdin Dchar, Marcel Musters, Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte.
  • Klassiek Inside (KRO-NCRV, NPO Radio 4, net gestart). Pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis bespreken de actualiteiten uit de klassieke muziekwereld. In elke aflevering een terugblik op muzikale belevenissen, nieuwe albums, de recensierubriek Herkent u zich hierin?, de Tourartiest en aanraders voor het komend weekend.
  • In Zestig (Omroep MAX, NPO Radio 5, net gestart) duikt Elles de Bruin in de levensfase na de overgang - eerder maakte ze de succesvolle podcast Opvliegers (Omroep MAX, NPO Radio 1). Wat komt er in deze periode van je leven allemaal op je pad? Hoe kun je je op bepaalde zaken voorbereiden? En wie ben je als je eenmaal zestig bent, wanneer zoveel dingen die je identiteit hebben bepaald (je uiterlijk, je carrière, je gezondheid, de relatie met je kinderen en je sociale netwerk) enorm veranderen?

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.