Spring naar bijdragen

Nieuwe AVROTROS-podcastserie duikt dieper in JFK-moordcomplot


de redactie

209 weergaven

Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin gaan na het succes van de eerste AVROTROS-podcastserie over de moord op President Kennedy, JFK: The Missing Link, verder in op het mysterie. De Bruin stuit tijdens zijn onderzoek naar de moord op een Amerikaanse veilingsite op een uitgebreid JFK-archief van een privédetective. De aankoop van dit archief leidt de journalisten naar opmerkelijke gebeurtenissen in New Orleans in de nieuwe AVROTROS- en NPO Luister-podcastserie JFK: The Secret Archives.


In de zomer voorafgaand aan de moord in 1963 werkte Lee Harvey Oswald hier aan een geheim overheidsproject. Dit wordt onthuld door de 80-jarige oud-kankeronderzoekster Judyth Vary Baker, die de journalisten in New Orleans rondleidt langs de plekken waar zij samen met Oswald aan dit project werkte.


Biologisch wapen
Vary Baker werd in 1963 als 19-jarige studente naar New Orleans gehaald om te werken aan de ontwikkeling van een agressieve kankersoort die als biologisch wapen tegen Fidel Castro zou kunnen worden ingezet. Het onderzoek werd geleid door Dr. Alton Ochsner en Dr. Mary Sherman. Vary Baker werkte samen met David Ferrie en Lee Harvey Oswald, met wie ze die zomer ook een liefdesrelatie begon.


Hollywood
De Bruin benadrukt: "Het verhaal van Judyth is buitengewoon, als je het als Hollywood-script zou voorleggen, zou men het als te ongeloofwaardig beschouwen. Maar soms is de waarheid ongelooflijker dan fictie. En ze kan alles onderbouwen met bewijs. Lee Harvey Oswald is volgens haar gebruikt door de CIA, wat al begon in de zomer van 1963 waar hij diverse, tot nu toe onverklaarbare, acties heeft ondernomen."


Uit angst voor haar leven heeft Vary Baker 35 jaar lang gezwegen over de zomer van 1963. Naast Oswald werden ook Dr. Mary Sherman en David Ferrie in de jaren zestig onder verdachte omstandigheden vermoord. Hun rol en de link met de moord op President Kennedy worden ontrafeld in zes afleveringen van JFK The Secret Archives.


JFK The Secret Archives is vanaf vandaag te beluisteren via NPO Luister. Op andere platforms worden wekelijks twee afleveringen uitgebracht.

 

 

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.