Spring naar bijdragen

Nieuwe podcast 'Componeren of Verzuipen' brengt muziek en wetenschap samen


de redactie

192 weergaven

De NTR lanceert de podcast ´Componeren of Verzuipen voor NPO Luister, beschikbaar vanaf 20 mei in de NPO Luister-app. In deze podcast onderzoekt violist en componist Tim Kliphuis hoe hij met zijn muziek een positieve impact kan maken op het klimaat. Hij krijgt hierbij hulp van vijf gerenommeerde wetenschappers: professor Robbert Dijkgraaf, dr. Katja Peijnenburg, professor Ingrid Robeyns, professor Amina Helmi en professor Appy Sluijs. Elke aflevering leidt tot een muziektrack die samen het muziekstuk ‘Kosmos’ vormen.


Afleveringen en Wetenschappers

  • Aflevering 1: 'Plankton' - Tim vaart met planktonbioloog dr. Katja Peijnenburg op de Waddenzee om plankton te onderzoeken. Ze bespreken de verzuring van de zeeën en haar hoopvolle toekomstvisie.
  • Aflevering 2: 'IJs' - In de tropische kassen van de Botanische Tuin van de Universiteit Utrecht praat Tim met paleoceanograaf professor Appy Sluijs over klimaatverandering en wat de opwarming van 56 miljoen jaar geleden ons kan leren over de huidige situatie.
  • Aflevering 3: 'Utopia' - Ethicus professor Ingrid Robeyns bespreekt met Tim haar visie op een rechtvaardigere samenleving, haar idee van een ‘rijkdomsplafond’ en de wijsheden uit Aboriginaltradities.
  • Aflevering 4: 'Gaia' - Met sterrenkundige professor Amina Helmi bezoekt Tim de Dark Sky Telescope in Lauwersoog. Ze verkennen de immense tijdschalen van het universum en haar brede perspectief op de mensheid.
  • Aflevering 5: 'Quarks' - Tim ontmoet professor Robbert Dijkgraaf op de Rietveldacademie in Amsterdam. Ze praten over het belang van het verbinden van wetenschap en kunst voor een betere toekomst.

Alle afleveringen van 'Componeren of Verzuipen' zijn vanaf maandag 20 mei te beluisteren in de gratis NPO Luister-app en verschijnen wekelijks op andere podcastplatforms.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.