Spring naar bijdragen

FM-Radio in Vlaanderen stopt mogelijk in 2031: overgang naar Digitale Radio


de redactie

557 weergaven

Vanaf 1 januari 2031 wordt radio luisteren via de FM-band in Vlaanderen beëindigd. Dit besluit is gebaseerd op een onderzoek van Imec-mict-UGent en BrightWolves, uitgevoerd in opdracht van minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Het onderzoek benadrukt dat digitale radio de toekomst heeft, en daarom wordt ingezet op een volledige overgang naar DAB+, internetradio en digitale televisie.


Toenemende populariteit van Digitale Radio
Uit de metingen blijkt dat steeds meer Vlamingen digitaal naar radio luisteren. Eind vorig jaar verliep 50% van het luistervolume via FM, 30% via DAB+, 14% via internetradio en 5% via digitale tv. Deze verschuiving naar digitale platformen wordt verder gestimuleerd door de toename van auto’s met DAB+-ontvangers.


Voorbereiding en criteria voor afsluiting
Om de FM-uitzendingen te kunnen stoppen, moeten bepaalde criteria worden bereikt:

  • Minstens 65% van het luistervolume moet digitaal zijn.
  • Minstens 60% van de Vlaamse auto's moet een DAB+-ontvanger hebben.
  • Niet meer dan 20% van de Vlamingen mag exclusief via FM luisteren.

De onderzoekers verwachten dat deze doelen tegen 2028 worden bereikt, waardoor 1 januari 2031 een haalbare datum is voor de afschakeling van FM. Communicatiecampagnes en kortingen bij de aanschaf van digitale ontvangers zullen de overgang ondersteunen.


Impact en vooruitzichten
De overgang naar digitale radio biedt voordelen zoals extra themakanalen en een hogere luisterkwaliteit. Echter, de ontvangst van DAB+ kan problematisch zijn in tunnels en goed geïsoleerde gebouwen. Ook sociaal-economische factoren spelen een rol, vooral onder oudere luisteraars en mensen met beperkte middelen. Minister Dalle benadrukt dat de transitie inclusief moet zijn, met aandacht voor deze groepen. De overgang naar digitale radio wordt gezien als een noodzakelijke stap voorwaarts, mits iedereen de kans krijgt om mee te gaan in deze technologische evolutie.


Toekomstige Beslissingen
De uiteindelijke beslissing over de FM-afschakeling zal door de volgende Vlaamse regering worden genomen. Hierbij wordt verwacht dat zowel de VRT als commerciële en netwerkradiozenders gelijktijdig de overstap maken, terwijl lokale omroepen mogelijk later volgen.

  • Vind ik leuk 1

3 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.