Spring naar bijdragen

Nieuwe podcast "Alles voor de Wetenschap" brengt vergeten vrouwelijke wetenschappers onder de aandacht


de redactie

205 weergaven

Een nieuwe podcast, "Alles voor de Wetenschap", zet vijf vergeten vrouwelijke Nederlandse wetenschappers uit de vorige eeuw in de schijnwerpers. Vanaf 23 juni 2024 wordt de vijfdelige serie online beschikbaar gesteld.


Onbekende pioniers
Wetenschapsjournalist Edda Heinsman onderzoekt het leven en werk van vijf vrouwelijke wetenschappers die belangrijke ontdekkingen deden, maar nooit de erkenning kregen die ze verdienden. Heinsman duikt in archieven en voert gesprekken met nabestaanden en kennissen om de obstakels en drijfveren van deze vrouwen in kaart te brengen.


Afleveringen en onderwerpen

De podcast bestaat uit vijf afleveringen, elk gewijd aan een wetenschapper:

  • Elsa van Dien (1914-2007) - Een talentvolle sterrenkundige die door de Tweede Wereldoorlog onderdook en later alsnog promoveerde aan Harvard.
  • Tine Tammes (1871-1947) - De eerste vrouwelijke hoogleraar in Groningen, actief in de botanica en genetica, met een complexe relatie tot de opkomst van eugenetica.
  • Antonia Korvezee (1899-1978) - Scheikundige en stralingsdeskundige die ondanks haar autoriteit in radioactiviteit pas na twintig jaar hoogleraar werd.
  • Ida Frye (1909-2003) - Orthopedagoog en een van de eerste wetenschappers die over autisme publiceerde, maar in de schaduw bleef van mannelijke collega’s.
  • Caroline Bleeker (1897-1985) - Natuurkundige en zakenvrouw die een wetenschappelijk instrumentenbedrijf oprichtte en een belangrijke bijdrage leverde aan baanbrekende microscooptechnologie.

Over de maakster
Edda Heinsman, afgestudeerd in natuurkunde en sterrenkunde aan de UvA, heeft zich gespecialiseerd in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek. Ze werkte eerder voor NEMO Kennislink en diverse NTR-programma's. Deze podcast maakt deel uit van de Podcast Focus-serie van de NTR.


Beschikbaarheid
"Alles voor de Wetenschap" is een samenwerking tussen de NTR, NPO Luister en de Stichting Academisch Erfgoed, mede mogelijk gemaakt door de Wilhelmina Drucker Fundatie. De serie is vanaf 23 juni 2024 te beluisteren via de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.