
Minister Eppo Bruins heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat de NTR bij de hervorming van de publieke omroep behouden blijft. Aanvankelijk was het plan om de taakomroep op te heffen, waarbij de programma’s van de NTR zouden worden verdeeld over nieuw op te richten omroephuizen. Deze plannen stuitten echter op forse kritiek, waarna een ruime Kamermeerderheid zich uitsprak voor het behoud van de NTR.
De voorgestelde hervorming is bedoeld om de publieke omroep slagvaardiger te maken en tegelijkertijd een bezuiniging van 150 miljoen euro door te voeren. Minister Bruins wil dat de NTR een taakomroep blijft, bij voorkeur in samenwerking met de NOS. Mocht dat niet haalbaar zijn, dan zou de NTR samen met andere omroepen een omroephuis moeten vormen. Dit zou gebeuren onder de voorwaarde dat de NTR een volwaardige plek in het nieuwe bestel krijgt.
De hervormingsplannen gaan gepaard met het samenvoegen van de huidige omroepen in vier of vijf omroephuizen. Deze omroephuizen worden stichtingen zonder leden, waarbij de wet- en regelgeving en het toezicht gericht zijn op het omroephuis zelf. Medewerkers van de afzonderlijke omroepen komen daarmee in dienst van het omroephuis. De omroephuizen moeten regelmatig verantwoording afleggen over hoe zij hun maatschappelijke worteling vormgeven, onder andere door het onderhouden van banden met de achterliggende omroepverenigingen.
De NOS krijgt binnen deze hervorming een aparte status en wordt geen onderdeel van de omroephuizen. Het budget voor de publieke omroep wordt door de NPO verdeeld over de verschillende omroephuizen. Wat er gebeurt met aspirant-omroepen zoals Ongehoord Nederland en Omroep ZWART is nog niet duidelijk.
De hervorming wordt begeleid door Meindert Landsmeer, voormalig interim-directeur van de NTR en mediadeskundige. Hij werkt bij adviesbureau 3Rivers en heeft tot 1 oktober de tijd om een definitief voorstel te doen. Landsmeer was eerder ook interim-mediadirecteur bij KRO-NCRV en heeft ervaring met mediahervormingen.
Minister Bruins wil tempo maken met het hervormingsproces. Om de nieuwe structuur per 1 januari 2029 in te voeren, moet in het vroege voorjaar van 2026 een wetsvoorstel in internetconsultatie worden gebracht.
Recommended Comments
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.