Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4902
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    614175

Auteurs van dit blog

De hongertocht van Leentje Huisman op TV West


de redactie

247 weergaven

Op een vroege ochtend in het najaar van 1944 vertrekt de dan dertienjarige Leentje Huisman op de fiets vanuit Rotterdam naar het noorden van Nederland. Leentje heeft honger. In de Westdoc ‘De hongertocht van Leentje Huisman’ wordt de barre fietstocht naar Groningen gereconstrueerd van ‘Ouwe Joekel’ Leen Huisman, de populaire 85-jarige presentator van Radio West. De documentaire is te zien op zondag 1 mei op TV West.

 

Leen Huisman – Ouwe Joekel van Radio West
Leen Huisman is met zijn 85 lentes de oudste presentator van Radio West. Elke zondag presenteert hij het radioprogramma ‘De Ouwe Joekel’, waarin hij mooie, oude 78-toerenplaten uit zijn eigen archief draait. Doordeweeks is Leen ook vaak te vinden bij de omroep en wie weleens bij hem aan de lunchtafel heeft gezeten, weet dat hij de Tweede Wereldoorlog heel bewust heeft meegemaakt. Leen is negen jaar als de oorlog uitbreekt. Eén verhaal komt steeds terug… zijn hongertocht in het najaar van 1944.

 

Hongerwinter
Voor het westen van Nederland was de winter van 1944-1945 een afschuwelijke beproeving. De Duitsers blokkeerden alle voedseltransporten naar West-Nederland. De bevrijding was in zicht (Zuid-Nederland was al bevrijd) maar door de blokkade stierven meer dan 20.000 Nederlanders de hongerdood. Veel mensen gingen op zoek naar voedsel en waagden zich lopend of fietsend naar het noorden van ons land.

 

De Hongertocht van Leentje Huisman
In de documentaire ‘De hongertocht van Leentje Huisman’ neemt Ouwe Joekel Leen Huisman de kijker mee naar de meest indrukwekkende herinnering uit zijn jeugd. In 1944, vlak voor de hongerwinter, gaat de dertienjarige Leentje op zoek naar eten. Hij vertrekt vanuit Rotterdam met vier boterhammen op zak naar Nuis, een dorpje in de provincie Groningen. Leen legt in vijf dagen meer dan 250 kilometer af in zijn eentje. Na veel ontberingen, angst en honger komt hij aan. In de documentaire fietst Leen samen met presentator Johan Overdevest naar Nuis terug. Tijdens de reconstructie van deze tocht vertelt hij Johan over zijn herinneringen.

 

Uitzendtijden
Op zondag 1 mei is vanaf 17:00 uur op TV West de Westdoc ‘De hongertocht van Leentje Huisman’ te zien. De documentaire wordt daarna om het uur herhaald en afgewisseld met het TV West programma FRITS!. De regionale zender TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers (onder meer Ziggo kanaal 30), via de website omroepwest.nl en de app voor mobiel en tablet. Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden van ontvangst van TV West.

 

Website: omroepwest.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.