Spring naar bijdragen

België

  • artikelen
    1125
  • opmerkingen
    41
  • weergaven
    190744

Auteurs van dit blog

Dit zijn de winnaars van de Klara’s


de redactie

308 weergaven

Vandaag zakten 2.500 liefhebbers van klassieke muziek en cultuur af naar deSingel in Antwerpen voor Klara in deSingel. Op het uitverkochte jaarlijkse evenement reikte de klassieke radiozender van de VRT naar goede gewoonte de Klara’s, de klassieke tegenhanger van de Mia’s, uit. Een professionele jury van Klaramedewerkers koos de winnaars in vier categorieën. De “Iedereen Klassiek”-publieksprijs ging naar het project “Opmaat”; violist-dirigent Sigiswald Kuijken kreeg de Klara Carrièreprijs.

 

Jonge belofte: Jolente De Maeyer, violiste
Voor haar technisch hoogstaand en artistiek inspirerend vioolspel
Jolente De Maeyer volgde haar muziekopleiding in Londen, Berlijn en Waterloo Ze behaalde tal van prijzen op nationale en internationale wedstrijden en werd halve finaliste op de Koningin Elisabethwedstrijd.

 

Als soliste trad ze op met orkesten als het Brussels Philharmonic, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik, het Kamerorkest Brugge en het St-Petersburg State Orchestra. In 2013 maakte ze haar debuut in Amerika (Texas) met het Waco Symphony Orchestra, waar ze het vioolconcerto van Tchaikovsky mee uitvoerde.

 

Jolente is actief als concertmeester bij orkesten als het Symfonisch orkest van de Munt, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik en het Orkest van de Vlaamse Opera.

 

Sinds 2003 vormt Jolente een duo met pianist Nikolaas Kende. Samen richtten ze in 2007 ook het Rubensensemble op.

 

Solist/ensemble van het jaar: B’ROCK Belgian Baroque Orchestra Ghent
B’Rock vierde in 2015 zijn 10e verjaardag en brak internationaal definitief door.

 

Per seizoen speelt het barokorkest B’ROCK een 45-tal concerten in binnen- en buitenland. Zo is het orkest geregeld te gast in Muziekcentrum de Bijloke, Bozar, KlaraFestival, De Munt/La Monnaie, deSingel, AMUZ, het Concertgebouw, MAfestival en het Festival van Vlaanderen Mechelen. Internationaal was het orkest te gast in tal van prominente concertzalen en festivals Het orkest doet regelmatig een beroep op toonaangevende gastdirigenten en solisten zoals René Jacobs, Jérémie Rhorer en Leonardo García Alarcón. B’Rock werkt vaak samen met vooraanstaande koren zoals Collegium Vocale Gent, het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam.

 

Muziekproject van het jaar: B-Classic (Festival van Vlaanderen – Limburg)
Voor artistieke moed en creatief ondernemerschap

 

B-Classic is een artistieke broedplaats en laboratorium in Tongeren waarbij muzikanten samenwerken volgens de Pressure Cooking-werkwijze. Een selecte groep klassieke muzikanten, moedig en getalenteerd, uit binnen- en buitenland, studeren tien dagen lang in steeds wisselende bezettingen verschillende werken in. Op het einde van de dag gaan ze het podium op voor een buitengewoon concert. B-Classic streeft hierbij naar een sterke en intense live-beleving. De muzikanten worden verplicht zich artistiek helemaal bloot te geven en in interactie te gaan met het publiek.

 

Klara Iedereen Klassiek-prijs (publieksstemming via klara.be): OpMaat
Onder de noemer OpMaat laat deFilharmonie kinderen, jongeren en mensen in kwetsbare posities participeren aan hun concerten, enthousiasmeren ze het publiek van de toekomst en bouwen ze mee aan een duurzame cultuurbeleving. Net zoals in de muziek een opmaat het begin van iets groots belooft, kunnen die projecten de start zijn van een levenslange passie voor klassiek. De lijst van initiatieven is lang: opMaatorkest, Re-Mix Orchestra, Re-Mix XXL, deOrkestacademie, deFilharmonie Mobiel, Klassiek in de Stad, KIDconcerten, KIDsite, OORcolleges…

 

Beste Vlaamse klassieke cd: “En Suite”, Romina Lischka & Sofie Vanden Eynde
Op deze cd van Romina Lischka (gamba) en Sofie Vanden Eynde (theorbe), uitgegeven bij het kleine maar fijne Franse label Paraty, zijn de uitvoerders aan het begin en het eind samen aan het werk in (karakter)stukken uit suites van Marin Marais. In het middendeel van de cd wisselen ze elkaar af: Lischka met Sainte Colombe, de geliefde leraar van Marais, Vanden Eynde in de suite in D van Robert de Visée.

 

Beste Vlaamse jazz-cd: “A Look Beyond”, Robin Verheyen
De cd brengt een mix van Messiaense compositiestijl, traditionele West-Afrikaanse muziek en de nieuwe sound van de New Yorkse jazz en improvisatiescene. Verheyen liet zich voor het album inspireren door zijn verblijf in Senegal en de studie van het werk van de Franse componist Olivier Messiaen. “A Look Beyond” is een cd met eigen composities: weldoordacht en uitgepuurd, met veel aandacht voor kleurschakeringen, maar ook krachtig. Bezetting: Robin Verheyen, saxofoon, Russ Johnson, trompet, Drew Gress, bass, Jeff Davis, percussie.

 

Website: klara.be


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.