Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4907
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    617735

Auteurs van dit blog

Nachtegaaltje op L1.nl: Dé muziekencyclopedie van Limburg


de redactie

346 weergaven

L1 bundelt sinds 14 mei 2015 informatie over Limburgse artiesten en Limburgs muzikaal archiefmateriaal in beeld en geluid op Nachtegaaltje, een nieuwe online muziekencyclopedie. De naam Nachtegaaltje is natuurlijk ontleend aan de tweede regel van het Limburgs volkslied waarin de muzikaliteit van onze provincie bezongen wordt, zo lijkt het.

 

“Het plan lag er al langer”, zo vertelt muziekredacteur Henk Hover. “Op zoek naar verrijking voor onze website wilden we al langer een vraagbaak opzetten voor Limburgse muziek. Als omroep hebben we natuurlijk heel veel materiaal in huis, niet alleen beeld en geluid maar ook kennis. Voor een gedegen onderbouwing heb je een kapstok nodig en die vinden we in de persoon van Finbar van der Veen uit Venlo. Finbar kende ik vanwege de vele mails over en weer waarin hij vroeg om historische overzichten van de L1mbo Top 10 en de L1mbo Top 100 van de afgelopen jaren. Die verwerkt hij in grote databases waaruit weer interessante feiten te halen zijn. Finbar was al een tijdje op zoek naar een platform om die informatie te kunnen delen. Dat heeft hij gevonden op L1.nl.”

 

Gefaseerd
In de opzet kiest Nachtegaaltje voor een gefaseerde aanpak gestoeld op 3 aandachtsgebieden. In eerste instantie zijn alle artiesten aan de beurt die ooit in de L1mbo Top 100 stonden. In totaal zijn er dat een dikke 250. In een later stadium komen daar de artiesten bij die ooit in de L1mbo Top 10 stonden, en uiteindelijk komen de artiesten erbij die ooit in de finale van het LVK stonden.

 

De informatie op de site moet in eerste instantie kloppen en betrouwbaar zijn. Dat is een uitgangspunt. Verder is het belangrijk dat de site up-to-date blijft. Eens per jaar, Iedere keer na het verschijnen van een nieuwe top 100, moeten er dus 100 aanpassingen worden gedaan. Iedere maand, na het verschijnen van een nieuwe L1mbo Top 10, moet er ook weer bij een aantal artiesten gegevens worden aangepast.

 

Verrijking
Vanuit de L1-redactie wordt er gefaseerd gezorgd voor verrijking van het materiaal. Bewegend beeld of een radio-optreden, interviews of items en reportages over artiesten worden in stappen toegevoegd aan de afzonderlijke artiestenpagina’s. Zo blijft de site in beweging en is er telkens wat nieuws te beleven voor de bezoeker. Naast de artiestenpagina’s zijn er ook jaarpagina’s en speciale pagina’s voor bepaalde nummers of records. Hierbij put Nachtegaaltje onder meer uit ‘De Dikke Bloemen’, een naslagwerk voor de radiopresentatoren van de L1mbo Top 100, ooit opgestart door Plat-ewegs dialectmuziekhistoricus André Bloemen en L1-redacteur Tom Doesborg.

 

Gevleugeld
“Nachtegaaltje moet een gevleugeld begrip worden. Als je iets wil weten over Limburgse muziek dan moet L1.nl/nachtegaaltje het eerste zijn dat je te binnen schiet”, zo vertelt muziekredacteur en programmamaker Henk Hover enthousiast. “Daarnaast is het belangrijk dat de site in beweging blijft en dat artiesten, platenfirma’s en muziek-enthousiastelingen ons voeden met informatie.”

 

Reageren en meehelpen kan door zelf informatie te mailen naar nachtegaaltje@L1.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.