Jump to content

Boekrecensie: Hörzu Radio Guide 2014/2015


de redactie

1905 views

In de loop van de afgelopen drie decennia verschenen negen edities van de Hörzu Radio Guide van Wolf Siebel en Gerd Klawitter, beiden veelschrijvers en verbonden aan de uitgeverij VTH Verlag in Baden Baden. Van dezelfde auteurs ontvingen we zopas de tiende, en dus jubileumeditie van de Hörzu Radio Guide, een naslagwerk dat door Klawitter en Siebel vanaf 1998 op onregelmatige tijden wordt bijgewerkt en heruitgeven. Dat betekent dat dit 463 pagina's dikke boekwerk telkens wordt bijgewerkt.


Ook deze nieuwe, tiende, editie begint zoals gebruikelijk met een opsomming van alle publieke omroepen in de diverse staten van Duitsland, een overzicht dat 86 pagina's beslaat. In het overzicht vind je uitgebreide informatie over de radiostations, de frequenties, het vermogen, de programmering, de adressering en natuurlijk e-mailadres en internetinformatie, want daar kan al jaren geen enkel radiostation meer zonder.


Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de privaat gerunde commerciële radiostations in Duitsland. Waarna je snel duidelijk wordt dat het radiolandschap er in het afgelopen decennium verrijkt is met een enorme schat aan stations.


In deze tiende editie van Hörzu Radio Guide zijn er ook speciale artikelen opgenomen die het boek, naast de standaardinformatie, nog completer maken. Het bevat bijvoorbeeld een uitstekende impressie van het ontstaan en de ontwikkeling van de private radio in Saksen, waar een warm radiolandschap is te vinden. Het artikel is door Gerd Klawitter samen met Hendrik Leuker geschreven. Daarna volgt ondermeer een verhaal over de expansie van het radiostation SAW dat in Sachsen vooral na grote hoogten groeide tijdens de hoogwaterstanden en overstromingen tijdens de voorzomer van 2013.


Naast alle andere extra’s is een recent overzicht te vinden van de AFN en BFBS stations, die op diverse locaties actief zijn, inclusief de frequenties waarop men de uitzendingen verzorgt. Maar ook deze keer zijn de buurlanden, waar Duitstalige programma’s worden verzorgd, niet vergeten op te nemen in: ‘Hörzu Radio Guide’.


Maar wat er dit keer in deze publicatie bovenuit steekt is het prachtige verhaal, geschreven door Thomas Lustig, over 50 jaar radio en televisie te beluisteren of te kijken en de link naar het tijdschrift ‘Hör Zu’. Het was Duitslands meest geliefde televisietijdschrift, waaruit dan ook veel informatie is gehaald, versierd met pracht foto’s om de rijke geschiedenis te benadrukken. Snel per internet besteld via http://www.vth.de is dit een prachtig boek om tijdens de Kerstperiode te lezen.


595a89646b02f_HrzuRadioGuide2014-2015.jpg.820318037b3e4e0e2137a5265d9de29d.jpgHörzu Radio Guide 2014/2015


Hoofdredactie:  Gerd Klawitter, Wolf Siebel
464 pagina’s.
Bestelnummer 413 0018.
ISBN: 978-3-88180-884-2
Prijs: € 14,90 (exclusief verzendkosten)
10e editie

 

 


Hans Knot

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.