Jump to content

Boekrecensie: Herman Heinsbroek - Riskant Spel


de redactie

1392 views

Als de naam Herman Heinsbroek valt denken de meeste mensen aan een voormalig lid van de Nederlandse regering Balkenende als minister van Economische Zaken en tevens vooraanstaand lid van de toenmalige LPF. Maar zijn verdiensten haalde hij vooral, nadat hij in dienst was getreden van CBS, binnen de media. Zo werd hij in 1979 directeur van Arcade Records, de platenmaatschappij die hij tot een enorm succes maakte.


Grote betrokkenheid binnen de radiowereld kwam doordat hij investeerde en ondermeer eigenaar werd van de Radio 10 groep, waaronder Radio 10 Gold, TV10, TMF, Love Radio en Concert Radio vielen. Eind 1995 verkocht hij zijn onderneming voor heel veel geld aan Wegener N.V. uit Apeldoorn.


Heel vreemd keek ik dan ook op dat van zijn pen een thriller in de boekwinkel verscheen. Het is het verhaal van een ontspoorde wereldverbeteraar die mediatycoon Ben Zandstra en zijn beeldschone dochter Maya kidnapt. Het is de ontvoerder, Bram Rietveld, niet te doen om losgeld. Zijn misdrijf is een verknipte manier om brede aandacht te vestigen op het waanidee dat Ben Zandstra met zijn media-imperium alle fatsoensnormen om zeep helpt.


Wat Ben en zijn dochter Maya vervolgens doormaken, is pure horror. Maar tegelijkertijd wordt de ontvoering voor hen een ontdekkingsreis. Ze komen veel te weten over zichzelf, over de verhouding tot elkaar, hun familie, de maatschappij. En een ongemakkelijke vraag dringt zich aan hen op: is het wel alleen waanzin die de kidnapper drijft? Heeft hij niet toch een punt?


Het boek behandelt vanuit verschillende gezichtspunten en in een spannende setting een actueel onderwerp: De invloedrijke rol die de media spelen in ons dagelijks leven. Gaat het alleen nog maar om oplage- en kijkcijfers? Bepalen de media steeds meer onze gemoedstoestand, ons oordeel en ons gedrag en worden daarbij de journalistieke spelregels nog wel serieus genomen? Kortom worden we geleefd? Heel duidelijk wordt, na het lezen van ´Riskant Spel´ dat we via Herman Heinsbroek te maken hebben met een absolute aanwinst op de Nederlandse markt van thrillerauteurs. Van begin tot eind pakt hij de lezer vast om vooral door te blijven lezen, wat bij mij zondermeer is gelukt. Een prachtig boek, zondermeer een snelle aanschaf waard.


595a903877ffe_HermanHeinsbroek-RiskantSpel.thumb.jpg.9fda09ca95d8e250af5249eddc9ecb8b.jpgHerman Heinsbroek - Riskant Spel
Umbrella Park Publishing, Vugt, 2015.
ISBN 978 90 823 1350 5
382 pagina´s

 

 

 

 


Hans Knot, 10 maart 2015

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...