Jump to content

Boekrecensie: Sender & Frequenzen 2016


de redactie

1953 views

Ieder jaar, zo medio november, en dat al sinds 1982, valt door de brievenbus een pakje met daarin de nieuwste versie van ‘Sender und Frequenzen’, zodat ver voor de kerstdagen een recensie kan worden geschreven en belangstellenden het op hun wenslijstje kunnen zetten als cadeau onder de Kerstboom. Dit jaar lukte het niet om bijtijds een recensie te schrijven, simpelweg omdat de nieuwste versie pas in de late middag van 24 december in Groningen arriveerde.


Al die jaren heb ik dit prachtige naslagwerk zien groeien als het om het aantal pagina’s gaat en uiteraard om de inhoud. Voor het eerst in al die jaren is het aantal pagina’s, vergeleken met de editie van 2015, gelijk gebleven. Dat wil niet zeggen dat het inhoudelijk is blijven stilstaan, want ook in deze uitgave zijn er volop nieuwe zaken te ontdekken. In onze snelle wereld van communicatie, waarbij via internet, discussiegroepen en facebook onderling tussen radiohobbyisten veel informatie wordt uitgewisseld – vaak kort van inhoud omdat het allemaal snel dient te worden verspreid – is het maar goed dat er nog steeds door Schmitz en Siebel en hun medewerkers jaarlijks dit zeer interessante boekwerk wordt bijgewerkt en uitgegeven. Het is voor mij al decennia de ‘Bijbel’ op het gebied van de naslagwerken voor onze hobby en kan dit het ook zeker zijn voor alle Nederlanders en Belgen die tijdens hun schooltijd ook onderricht hebben gehad in de Duitse taal.


Wat kan de lezer zoal verwachten na het gebruikelijke landenregister, de tips voor succesvolle wereldwijde ontvangst en een zeer uitgebreide opsomming van de landen waar de radio actief is en wat men zoal heeft te bieden aan de luisteraars? Natuurlijk zijn er de luisterplannen van de stations die deels of geheel in de Duitse taal programma's verzorgen. Immers, "Sender & Frequenzen 2016. Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang" is in eerste instantie vooral uitgegeven voor de radiohobbyisten in landen als Duitsland en Oostenrijk, maar het wordt daarnaast ook door velen in de Benelux landen gezien als het gouden handvat naar de radiohobby.


Ook is er schematisch een overzicht terug te vinden van de Duitstalige programma's. Ben je bijvoorbeeld scherp op het onderwerp 'wetenschap' dan kun je vrij snel het nodige aan programma's van je gading vinden. Ook dient vermeld te worden dat er weer ruimte is voor het hoofdstuk "Radio en Televisie via de Satelliet", waarbij tal van satellieten en een veelvoud aan frequenties en te ontvangen stations is terug te vinden. En voor de moderne hobbyisten, die het gemak van internet gebruiken voor hun radiohobby, is er ook genoeg aan informatie terug te vinden in "Sender & Frequenzen 2016. Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang".


Daarnaast zijn er vele onderwerpen die worden aangestipt waarbij voor hen die de radiohobby net zijn opgestart het zondermeer interessant is hoogte te nemen van de speciale hoofdstukken die het onderwerp ‘DX’-en’ betreft. Het clandestiene gebruik van de korte golf en het beoefenen van hobby-radio wordt ook uitstekend belicht in deze nieuwste editie. Een speciaal hoofdstuk gaat over de steeds meer toenemende privatisering van het gebruik van de korte golf mogelijkheden. Een voordeel is dat via het snelle internet een dergelijk boek veel sneller op de leestafel kan liggen als bijvoorbeeld 32 jaar geleden, toen de besteller vaak weken lang diende te wachten op een nieuw exemplaar van "Sender & Frequenzen. Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang". Het boek is op het internet ondermeer te bestellen via de webshop van uitgever VTH Verlag.


595a9198e0371_SenderFrequenzen2016.jpg.7974a476350605b3cce61154dfe1830f.jpgSender & Frequenzen 2016Sender & Frequenzen 2016
Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang Lang-, Mittel-, Kurzwelle. Satellit und Internet


Redactie: Schmitz, Michael en Siebel, Wolf Dipl.-Ing.
33ste jaargang: 608 pagina’s, geïllustreerd.
ISBN 978-3-88180-895-8
Siebel Verlag/ VTH Verlag, Baden Baden, 2015
Prijs 34,80 exclusief verzendkosten

 

 


Hans Knot, 28 december 2015

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.