Jump to content

Boekrecensie: Sender & Frequenzen 2015


de redactie

1473 views

Voor me ligt, net voor de Kerstdagen, het nieuwe exemplaar van ‘Sender & Frequenzen’, van de Duitse uitgever ontvangen. Het is al weer de 32ste uitgave van dit jaarboek, dat nu voor 2015 bestemd is. In gedachten ga ik terug naar het einde van het jaar 1982. We leefden eigenlijk in een totaal ander tijdperk. Internet was er bij lange na nog niet beschikbaar voor de particulier. Snelle contacten via email, sms en andere vormen van moderne communicatie waren er nog niet. Satellieten waren er wel, maar nog niet breed in gebruik voor de transmissie van radio – en televisiesignalen. De computer was nog lang geen gemeengoed en dus communiceerde het merendeel van de intensieve radioluisteraars met elkaar en met de radio- en televisieorganisaties via briefpapier en briefkaart.


En daar lag toen in 1982 plotseling het allereerste exemplaar van ‘Sender & Frequenzen’ in de toenmalige Postbus. Als jarenlang gebruiker van het World Radio and TV Handbook stond ik destijds in eerste instantie huiverig tegenover deze nieuwe publicatie, die in de Duitse taal verscheen. Maar na enkele uren van bladeren en het lezen van de diverse onderdelen van het boekwerk raakte ik aardig enthousiast over wat door de redactie was bijeengebracht en welke mogelijkheden de inhoud aan het beleven van de radiohobby kon geven. Ik schreef er een uitgebreide recensie over, die destijds alleen verscheen – vier weken later – in het Freewave Media Magazine. Immers de communicatie met de radioliefhebbers verliep in die tijd via tijdschriften.

Vanaf 1982 is het boek al die jaren blijven verschijnen en is nu dus ‘Sender & Frequenzen 2015. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’ uitgekomen. Wederom hebben de eindredacteuren Schmiz en Siebel, gesteund door een rijk team, een pracht boek weten te realiseren waarbij de geboden informatie zo veel mogelijk up to date is gebracht, vergeleken met die van een jaar geleden.


Wat kan de lezer zoal verwachten na het gebruikelijke landenregister, de tips voor succesvolle wereldwijde ontvangst en een zeer uitgebreide opsomming van de landen waar de radio actief is en wat men zoal heeft te bieden voor de luisteraars. Natuurlijk zijn er de luisterplannen van de stations die deels of geheel in de Duitse taal programma’s verzorgen. Immers is ‘Sender & Frequenzen 2015. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’ in eerste instantie vooral uitgegeven voor de radiohobbyisten in landen als Duitsland en Oostenrijk, maar wordt het ook door velen in de Benelux landen gezien als het gouden handvat naar de radiohobby.


Ook is er schematisch een overzicht terug te vinden van de Duitstalige programma’s. Ben je bijvoorbeeld ook scherp op het onderwerp 'sport' dan kun je vrij snel het nodige aan programma’s van je gading vinden. Ook dient vermeld te worden dat er weer
ruimte is voor het hoofdstuk ‘Radio en Televisie via de Satelliet’, waarbij tal van satellieten en een veelvoud aan frequenties en te ontvangen stations is terug te vinden. En voor de moderne hobbyisten, die het gemak van internet gebruiken voor hun radiohobby, is er ook genoeg aan informatie terug te vinden in ‘Sender & Frequenzen 2015. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’.


Tenslotte dient vermeld te worden dat bijvoorbeeld ook de zogenaamde hobbypiraten, die veelal alleen in het weekend te beluisteren zijn, een terechte plek hebben gekregen in een van de aanvullende hoofdstukken. Al met al een prachtige aanvulling voor het boekenbestand van de radiohobbyist. Een voordeel is dat via het snelle internet een dergelijk boek veel sneller op de leestafel kan liggen als bijvoorbeeld 32 jaar geleden, toen de besteller vaak weken lang diende te wachten op een nieuw exemplaar van ‘Sender & Frequenzen. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’


595a8fb7683c2_SenderFrequenzen2015.jpg.b275e4d6d6a346d77b697fe2ab7a32a6.jpgSender & Frequenzen 2015
Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang.


Eindredactie; Michael Schmitz en Wolf Siebel
608 pagina’s, 14,8 x 21 cm
ISBN: 978-3-88180-893-4
Siebel Verlag / VTH Verlag Baden Baden
Jaargang 32, met afbeeldingen
http://www.vth.de

 


Hans Knot 2014

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.