Spring naar bijdragen

Radiopresentator Pieter van der Wielen en bierbrouwer Gijs Troost winnen Grote Geschiedenisquiz 2018


de redactie

1696 weergaven

De 17e editie van De Grote Geschiedenisquiz van de NTR is gewonnen door het duo Pieter van der Wielen en Gijs Troost. De vier teams bestonden uit een bekende Nederlander met een grote kennis van geschiedenis en één winnaar van de voorronde van Historisch Nieuwsblad, NRC Handelsblad en Andere Tijden. Andere deelnemers aan de voorronde speelden mee in het publiek.
 

Een middeleeuws kasteel dat in de 19e eeuw werd opgeknapt en waar je met de tram kon komen… Even aarzelen radiopresentator Pieter van der Wielen en bierbrouwer Gijs Troost om daarna bijna verbaasd ‘Muiderslot’ te antwoorden. Zo winnen zij met nipt verschil de bloedstollende finale op de binnenplaats van het slot. In deze aflevering van De Grote Geschiedenisquiz is de opnamelocatie meer dan mooi decor: het is vertrekpunt van alle rondes, die vervolgens uitwaaieren door de wereldgeschiedenis.


Muiderkring
Er zijn vragenstellers te gast die de teams over het slot bevragen. Wat er mis is met het schilderij van de Muiderkring waarop Hooft, Vondel, Cats en Roemer Visscher zijn afgebeeld, wil oud-Journaallezeres Noraly Beyer weten (ze hadden nooit zo bij elkaar kunnen staan). En plukkend aan een dode gans vraagt culinair recensent Joël Broekaert zich af hoe men in de Gouden Eeuw reigers ving (door ze uit bomen te schudden).


Kleermaker Gümüs
De vier teams met Ferry Mingelen, Pieter van der Wielen, Jeltje van Nieuwenhoven en Jean-Marc van Tol gaan aanvankelijk gelijk op. In de tweede ronde komt oud-parlementair verslaggever Mingelen niet op de naam van de kleermaker die in 1997 terug moest naar Turkije: Zekeriya Gümüs. En na de vierde ronde is duidelijk dat ook het team van tekenaar Jean-Marc van Tol de finale niet haalt.


Bloedstollende finale
Na rondes in de Ridderzaal, de keuken en op de weergang is het tijd voor de finale, waarin deelnemers protestliederen moeten herkennen, sombere uitspraken over Europa moeten dateren en kastelen moeten identificeren. De 18-jarige student geschiedenis Titus Stam kan vertrouwen op partner Jeltje van Nieuwenhoven om te antwoorden wat een beller hoorde als hij 003 draaide. Maar dit dreamteam legt het uiteindelijk toch af tegen radiopresentator Pieter en voormalig geschiedenisleraar Gijs. Zij winnen een historische reis naar keus van Historizon.


Opgedragen aan Joost Karhof
Herman van der Zandt en Nienke de la Rive Box zijn de nieuwe presentatoren van De Grote Geschiedenisquiz. Aan het begin stonden zij stil bij het plotselinge overlijden, eind december 2017, van Joost Karhof, die het programma negen keer presenteerde.


Foto: Winnaars Grote Geschiedenisquiz 2018 (NTR - Lilian van Rooij)

2 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.