Spring naar bijdragen

Radio 538 neemt afscheid van de Nederlandse Top 40


de redactie

1516 weergaven

Radio 538 komt met een vernieuwde en gemoderniseerde hitlijst, de 538TOP50. Traditioneel staat 538 iedere vrijdagmiddag in het teken van een hitlijst, om zo met de grootste hits van het moment het weekend in te luiden. Begin november is wekelijks op het vertrouwde tijdstip van 14:00 tot 18:00 uur de 538TOP50 te horen, gepresenteerd door Ivo van Breukelen. Ook komt er binnen afzienbare tijd een tv-variant. Radio 538Members kunnen helpen bij de samenstelling van de nieuwe hitlijst. Ook streamingcijfers van JUKE, Spotify, YouTube en airplay van alle Nederlandse radiostations tellen mee.


Na ruim 25 jaar neemt Radio 538 afscheid van de Nederlandse Top 40. Door de veranderingen in de markt en de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd, wil de zender de samenstelling van de lijst veranderen. De recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord.


De vernieuwing is nodig omdat streamingcijfers onnauwkeurig zijn als het gaat om de waardering. Zo is 30 seconden afspelen al voldoende om mee te tellen. Ook is niet bekend door hoeveel verschillende personen een bepaalde track gestart wordt. De ruim 150.000 Radio 538Members kunnen zich later dit jaar opgeven om mee te doen. Online geven ze wekelijks hun waardering en deze weegt mee bij de samenstelling van de 538TOP50. Op die manier weerspiegelt de nieuwe lijst beter de daadwerkelijke populariteit van de muziek bij het publiek.


Marc Adriani, Radio Directeur Talpa Radio: "De consumptie van muziek verandert razendsnel. Waar vroeger de verkoop van singles de volgorde van de hitlijst bepaalde, zijn nu de streamingdiensten belangrijk. Toch zegt het aantal streamstarts nog niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track. Daarom geven straks de Radio 538Members per nummer een waardering. Radio 538 kiest daarmee niet alleen voor het meten van kwantiteit, maar voegt daar een kwalitatief element aan toe. Overigens wil ik de Stichting Nederlandse Top 40 bedanken voor de prettige samenwerking van de afgelopen jaren."


Tot het einde van het jaar is ook de Top 40 nog wekelijks op vrijdagmiddag te horen op 538.nl en 538 DAB+.


Naast de 538TOP50 op Radio 538 start 538 ook een digitaal 24 uurs themastation waar non-stop de 538TOP50 te horen is. Elke vrijdag wordt de kersverse 538 TOP50 gepubliceerd op 538.nl
 

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.