Spring naar bijdragen

Bach op nummer 1 in de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4


de redactie

592 weergaven

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is dit jaar verkozen tot nummer 1 in de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4. Daarmee stoot het Winterreise van Franz Schubert, de nummer 1 van 2018, van de troon. Dat werk staat dit jaar op de 12e positie.


Op de tweede plaats eindigde het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt maakt de top 3 compleet. Hoog in de lijst staan onder meer ook het Requiem van Gabriel Fauré en Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. De Enigma Variaties van Edward Elgar zijn een nieuwkomer in de top 10 van de Hart & Ziel Lijst. Vanaf maandag 14 oktober 07:00 uur zijn op NPO Radio 4 de 300 mooiste muziekstukken te horen, gekozen door de luisteraars.


De top 10 van de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst 2019:

  1. Bach - Matthäus Passion
  2. Mozart - Requiem
  3. Pärt - Spiegel im Spiegel
  4. Fauré - Requiem
  5. Ten Holt - Canto Ostinato
  6. Purcell - Dido and Aeneas
  7. Pergolesi - Stabat Mater
  8. Händel - Messiah
  9. Elgar - Enigma Variaties
  10. R. Strauss - Vier Letzte Lieder

De gehele Hart & Ziel Lijst is te vinden op www.nporadio4.nl/hartenziel


Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4: “Het is bijzonder om te zien hoe de actualiteit terugkomt in de Hart & Ziel Lijst: het recente overlijden van de wereldberoemde Amerikaanse sopraan Jessye Norman leverde veel extra stemmen op voor haar beroemde uitvoering van de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss. Ook het afscheid van dirigent Bernard Haitink weerklinkt: voor het eerst staat de 7e symfonie van Bruckner in de Hart & Ziel Lijst, het werk waarmee Haitink zijn carrière in september afsloot. Dit illustreert dat de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst leeft en beweegt. Het is écht de lijst van onze luisteraars, van wat hun hart en ziel beroert.”


Hart & Ziel Festival
Op vrijdag 18 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het Hart & Ziel Festival, waar ook de radio-uitzending van de top 50 van de Hart & Ziel Lijst vandaan komt. In het hele gebouw is klassieke muziek te beluisteren en kan het publiek deelnemen aan lezingen, workshops en andere Hart & Ziel-activiteiten, zoals luchtdirigeren en yoga op klassieke muziek. Het festival vindt plaats van 10:30 tot 18:00 uur, de toegang is gratis.


Afsluiter van de finaledag is het Hart & Ziel Slotconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Zie voor meer informatie www.nporadio4.nl/hartenziel


Televisie
Met het tv-programma Hart & Ziel sluit de NTR op NPO 2 aan bij de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4. In dit programma gaat Floris Kortie op bezoek bij mensen die een persoonlijk verhaal hebben bij één van de stukken uit de Hart & Ziel Lijst. Zo bezoekt hij onder anderen de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia, actrice en zangeres Merol en cabaretier Nabil Aoulad Ayad.


Hart & Ziel wordt van 14 t/m 18 oktober uitgezonden op NPO 2 rond 22:35 uur, direct na Nieuwsuur.

 

Afbeelding: foto NPO Radio 4

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.