Spring naar bijdragen

Dance drijvende kracht achter Nederlandse muziekexport


de redactie

578 weergaven

Uit het jaarlijkse dance-onderzoek van het ING Economisch Bureau in samenwerking met 538  blijkt dat dance de drijvende kracht is achter de Nederlandse muziekexport. Ruim 75 % van de muziekexport is dancemuziek en dit percentage blijft stijgen. Het grootste deel is afkomstig uit optredens: 94%. De totale Nederlandse exportwaarde van dance-optredens komt dit jaar naar verwachting voor het eerst ruim boven de 150 miljoen euro uit.


Nederland hofleverancier
Al zeven jaar op rij bestaat de wereldwijde DJ top 10 voor de helft (of meer) uit Nederlandse DJ’s: het aandeel van Nederlandse dj’s in deze lijst is 70%. De dj’s zelf profiteren ook van het jarenlange succes van dance; de top 10 best betaalde internationale dj’s verdient samen ruim 230 miljoen euro per jaar, vorig jaar was dit nog een kleine 220 miljoen euro. In de top 10 internationale grootverdieners staan drie Nederlandse DJ’s: Tiësto, Martin Garrix en Armin van Buuren. Redenen waarom je als dj veel geld kunt verdienen zijn dat topoptredens schaars zijn, dancemuziek populair is en dat dj’s lage productiekosten hebben.


DJ wel een zwaar beroep
Ondanks dat DJ’s goed verdienen, willen maar weinig mensen DJ worden (25%). Danceliefhebbers in Nederland en België denken dat DJ zijn een zwaar beroep is door de lange dagen, het ’s nachts werken en veel van huis zijn.


Meer dan 400.000 bezoekers komend Amsterdam Dance Event
Van 16 t/m 20 oktober 2019 wordt voor de 24e keer het Amsterdam Dance Event (ADE), de grootste danceconferentie ter wereld georganiseerd. Tijdens ADE ontmoet de wereldwijde dance-industrie elkaar, van startende tot ervaren DJ’s, producers tot vertegenwoordigers van platenlabels. In verschillende uitgaansgelegenheden in Amsterdam draaien internationale DJ’s. Het aantal bezoekers van ADE is in tien jaar tijd verviervoudigd en gaat naar verwachting in 2019 voor het eerst door de 400.000 bezoekersgrens.

 

Afbeelding: Armin van Buuren (foto 538)

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.