Spring naar bijdragen

De Nachtwacht Award 2021: Nachtradio staat onder druk 


de redactie

1093 weergaven

Nachtradio staat in 2021 onder druk. Zeker in de coronacrisis, waarin commerciële radio al dit voorjaar een flinke klap kreeg qua reclame-inkomsten, is er geen ruimte meer om de nachtbrakers gezelschap te houden met radioprogramma’s. De non-stop computer regeert op de commerciële stations, waar Qmusic, Radio 10 en Radio 538 tot een paar jaar terug nog gepresenteerde nachtprogramma’s kenden. Alleen op NPO Radio 1, Radio 2 en 3FM wordt nog live nachtradio gemaakt. 


De Nachtwacht 2021-organisator Arjan Snijders maakt zich grote zorgen om de nachtprogrammering. Snijders: "De nachten lijken opgegeven terrein voor radiostations die er geld mee moeten verdienen. Ook het opleidingstraject, waarin aanstormende dj’s in de nacht kunnen proeven aan het echte werk, zijn afgebouwd of opgeheven. Het is een kaalslag voor de nachtelijke studenten, nachtwakers, chauffeurs en andere mensen die moeten werken of de slaap niet kunnen vatten."

 

Terwijl menig nu gekende radionaam weet dat die nachtradio, waar zij vaak ook zijn begonnen, een unieke magie brengt die in overdagradio niet is terug te vinden. Er mag en kan meer in de nacht, er wordt aandachtiger geluisterd, er is een sterke band tussen de luisteraars en presentator, het is intiem en sfeervol. Via de nacht braken dj’s en presentatoren door als Gerard Ekdom, Giel Beelen, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Tim Klijn, Jan-Willem Roodbeen, Arjen Lubach, Paul Rabbering, Patrick Kicken, Willemijn Veenhoven en vele, vele anderen. 


Vakplatform Spreekbuis.nl organiseert De Nachtwacht Award 2021 om de nacht-dj’s en hun programma’s te eren. Vanaf 5 januari kan het publiek kan stemmen op alle nachtprogramma’s die tussen 12 en 6 uur worden uitgezonden op FM landelijke radio. Er kan gestemd worden op makers zoals Giel Beelen, Jeroen van Inkel, Astrid de Jong, Mischa Blok, Gerard Ekdom, Rick van Velthuysen, Simone Walraven en vele anderen. De stemperiode loopt tot 21 januari 06:00 uur viaspreekbuis.nl/nachtwachtaward


De Nachtwacht Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 & 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder.


Stem op jouw favoriete nachtprogramma via: spreekbuis.nl/nachtwachtaward

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.