Jump to content

NPO Radio 4 hele week in teken van de Matthäus


de redactie

140 views

NPO Radio 4 staat van zondag 28 maart tot en met vrijdag 2 april in het teken van de Matthäus, met veel aandacht voor passiemuziek en in het bijzonder de Matthäus-Passion van J.S. Bach. Zo wordt van maandag 29 maart tot en met vrijdag 2 april in elk programma minstens één fragment uit de Matthäus gedraaid.

 
NPO Radio 4 zendt twee complete live opnames van de Matthäus-Passion uit. Op zondag 28 maart is in het Zondagmiddagconcert (vanaf 13.00 uur) de Matthäus-Passion door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Philippe Herreweghe te horen. Dinsdag 30 maart valt tijdens het Avondconcert (vanaf 19.00 uur) de oerversie van Bachs Matthäus-Passion door de Nieuwe Philharmonie o.l.v. Johannes Leertouwer te beluisteren.

 
Op donderdag 1 april is de Nederlandse Bachvereniging in de NPO Radio 4-studio te gast. Gedurende de hele dag brengen ze live aria’s ten gehore uit de Matthäus-Passion van Bach.

 
Meer passiemuziek
Er klinkt méér passiemuziek op de zender dan alleen de Matthäus-Passion:

  • Woensdag 31 maart, Avondconcert om 20.00 uur: een kamerversie van Wagners Parsifal met bas en regisseur Marc Pantus.
  • Donderdag 1 april, Avondconcert om 20.00 uur: Bachs Johannes-Passion (versie 1725) door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. René Jacobs.
  • Vrijdag 2 april, AVROTROS Vrijdagconcert om 20.00 uur: Oratorium Paulus van Felix Mendelssohn door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Marcus Creed.
  • Zondag 4 april, Zondagmiddagconcer om 14.00 uur: verkorte versie van de Johannes-Passion (zonder aria’s) door Cappella Amsterdam en het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Daniël Reuss.


Online Matthäus Spreekuur
Op woensdag 31 maart is er om 20:30 uur een online Matthäus Spreekuur op Facebook en nporadio4.nl. Een vragenuurtje voor alle muziekliefhebbers die meer willen weten over Bach en de Matthäus-Passion.

 
Matthäus en Johannes op tv
Ook op televisie kunnen liefhebbers van Bachs passies genieten: op NPO 2 is zondag 28 maart om 13:00 uur de registratie van de Matthäus-Passion met het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman te zien (Omroep MAX).
Op vrijdag 2 april zendt NPO 2 om 19:20 uur de registratie uit van de Johannes-Passion door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. René Jacobs (NTR).

 
Podcasts
Naast de succesvolle Matthäus-podcast die Carel den Hertog en Lex Bohlmeijer vorig jaar hebben gemaakt, is er dit jaar ook de podcast Meer dan Matthäus, over alle passiemuziek die er naast de Matthäus ook nog bestaat. Ook de Podium Witteman Podcast heeft aandacht voor passiemuziek.

 
Meer informatie
Op nporadio4.nl/matthaus is meer interessante achtergrondinformatie over de Matthäus te vinden, mooie opnames in beeld en geluid én het meespeelproject ‘Speel mee met Erbarme Dich’, waarbij amateurmusici thuis een aria uit de Matthäus-Passion kunnen leren spelen.

 
NPO Cultuur
Een deel van bovenstaande initiatieven vindt plaats in het kader van NPO Cultuur. Met NPO Cultuur biedt de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv-zenders en te beluisteren via de radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.