Jump to content

Moordenaars, terroristen en zware criminelen praten openhartig over hun gruweldaden in nieuw seizoen van AVROTROS-podcast Daders


de redactie

63 views

In een nieuwe reeks van de podcast Daders, komen moordenaars, terroristen en zware criminelen aan het woord. Hoe kan een man zijn vriendin onthoofden? Waarom wil iemand zichzelf opblazen voor zijn geloof? En hoe is het mogelijk dat een drugscrimineel een rivaal kan liquideren zonder enige wroeging? In open, directe en confronterende gesprekken werpt EenVandaag-journalist Cas de Jong een blik in het brein van mensen die tot het ergste in staat zijn. Het tweede seizoen van de 6-delige serie Daders is vanaf dinsdag 6 april wekelijks te beluisteren via ieders favoriete podcast app en radio1.nl/podcasts.


Elke week verschijnt er één aflevering waarin een levensverhaal centraal staat. In de eerste podcast-aflevering van daders gaat Cas het gesprek aan met Mike (39). Hij vertelt hoe hij in hun slaapkamer zijn vriendin op gruwelijke wijze om het leven bracht. "Ik ben naar de keuken gelopen, heb een mes gepakt en toen heb ik haar strot doorgesneden. De vrouw waarvan ik heel veel hield, heb ik vermoord. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik dat gedaan heb." 
 
"Als iemand mij kwaad doet, gaat hij eraan."

Ook voormalig drugscrimineel Daniel (56) bleek tot het ergste in staat te zijn toen hij meedraaide in de top van de georganiseerde misdaad in Nederland. Openhartig spreekt hij over meerdere liquidaties waar hij bij betrokken was. "Als iemand mij kwaad heeft gedaan of mij extreem gegriefd heeft, dan zijn er geen grenzen, Op zo'n moment staat voor mij als een paal boven water dat zo iemand eraan gaat. Klaar, dat is al lang besloten."

De ex-crimineel had er nooit twijfels over of hij er toe in staat is om iemand te doden."Ik geloof dat iedereen tot alles in staat is. Bij mij ligt de grens om naar een vuurwapen te grijpen wel lager. Ik vind in principe een mensenleven niks waard, alleen van de mensen die ik de moeite waard vind. Misschien is dat wel de ware psychopaat in mij."
 
Sterven als martelaar
Ex-terrorist Jason had juist helemaal niets met geweld toen hij als radicale moslim een handgranaat richting een arrestatieteam gooide in het Haagse Laakkwartier. Hij was er volledig van overtuigd dat hij daar zou sterven als martelaar."We wilden geen zwakte tonen aan de ongelovigen. Ik stak op een gegeven moment mijn hoofd uit het raam. En riep uitdagend: Schiet dan, schiet. Ik hoopte echt op een kogel, dan zou ik in het paradijs komen.”
 
Naast Mike, Daniel  en Jason komen drie andere criminelen aan het woord. Ripdealer Eric (50) die met nietsontziend geweld criminelen onder druk zette om geld te incasseren, Nina (48) die als enige vrouw opereerde in de leiding van een drugssyndicaat waar miljoenen in omgingen - en de Vincent van Gogh-rover Okkie (49). Hij vertelt over zijn criminele leven en zijn innige banden met kopstukken uit de Nederlandse drugsmaffia .
 
Vervolg op succes Daders 1
Het eerste seizoen van Daders eindigde op nummer 6 van best beluisterde podcasts bij Spotify in 2020. Ook wist de truecrime-serie de magische grens van 1 miljoen unieke luisteraars te breken.
 
Daders is een podcast van AVROTROS en NPO Radio 1, vanaf dinsdag 6 april wekelijks te beluisteren via je favoriete podcast app en radio1.nl/podcasts

 

 

 


Afbeelding: Cas de Jong (foto Joy Hansson / AVROTROS)

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


  • Blog reacties

    • Hallo Hans,   Ik wist niet dat je hier columns schreef. Vandaag heb ik via de post jouw boek over 100 jaar radio ontvangen en daarna deze column gezien. Ik ben een enorme radiofan en ben blij dat ik dit boek bij Rockart heb besteld. Binnen 2 dagen was het in mijn woonplaats Oberursel in Duitsland. En ik verheug mij al op het lezen en het teruggaan naar vervlogen tijden.   Muzikale groet van   Theo
    • Top Hans. In advertenties van hotels en recreatieparken in die tijd, werden kamers aangeprezen met centrale verwarming en mooie open haarden. Maar vooral door de aanwezigheid van een kleurentelevisie.  Mensen kwamen terug met weer een ervaring rijker.
    • Mooi verhaal weer Hans. Wij kwamen in 1968 in Nederland en moesten hoe dan ook een nieuewe Tv kopen. Kleuren TV is nog even overwogen, maar de bijna 3000 gulden was toch iets te gortig. De zwart/wit kostte nog 400 gulden, het was een wat kleinere uitvoering.   Overigens, in Groningen kon je toch de Duitse TV ontvangen die al veel meer in kleur uitzond?   Op Aruba werd nog niet in kleur uitgezonden. De programmering bestond grotendeels uit Amerikaanse series die al wel he
    • Los Vast begon met Eddy Becker als presentator in 1974. Daarna deed Gert van Brakel (volgens mij geen familie) het een tijdje, vanaf de periode Eddy Becker was al medewerker, in 1981 volgde hij Gert 'Van Brakelenstein' op als presentator. Eerst gewoon op de degelijke 'old school' NCRV-manier vanuit de studio aan de Schuttersweg 8 tot 10 (kan ok 9 zijn), daarna het land in met de scholieren als doelgroep: dorpshuizen en steeds grotere feesttenten,  in '83 Ahoy en daarna steeds groter en De Kuip a


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.