Spring naar bijdragen

Gloednieuwe titels, verrassende stemmen en vertrouwde sterkhouders: ontdek het najaar van VRT Radio


de redactie

1470 weergaven

Vanaf maandag 30 augustus luiden Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel en Klara het najaar in. De VRT-radionetten serveren ook dit seizoen een mix van nieuwe radioverhalen én inspirerende podcasts, samen verzameld op VRT NU. De sterke online audiocollectie is zo nog gemakkelijker altijd en overal te ontdekken en te beluisteren. Verwacht je dit najaar ook aan live-uitzendingen overal in Vlaanderen, en kleine en grote events samen met alle luisteraars. Kortom: het nieuwe radioseizoen brengt unieke beleving, voor jong en oud, ver en dichtbij. Met gloednieuwe titels, verrassende stemmen en de vertrouwde sterkhouders. Ontdek hieronder het overzicht.

 

1165538708_Radio1.thumb.jpg.f2acb10022877a2ef920ce0464443936.jpg

 

Nieuw


Puntje van kritiek
Waarom zegt Xavier Taveirne altijd 'Bene' tegen Benedikte Coussement? Waarom loopt de ondertiteling achter op het verloop van de koers? En: wanneer gaat Ben Crabbé eindelijk stoppen met zijn flauwe grappen? Elke week lopen er honderden klachten binnen over de radio- en tv-programma's van de VRT en Tomas De Soete en Vincent Byloo zijn vast van plan om ze ook allemaal op te lossen. Want klachten zijn nooit zomaar klachten, maar opportuniteiten om beter te doen. Ze gaan daarbij geen enkele klacht uit de weg, ook niet degene die ze terloops zelf veroorzaken. Puntje van kritiek. Vanaf vrijdag 10 september, elke vrijdag van 09:00 tot 10:00 uur.


Nieuwe stem in De Ochtend
Vanaf maandag 30 augustus gidst Leen De Witte om de week de luisteraars van Radio 1 door de ochtendactualiteit, samen met sterkhouder Benedikte Coussement. De andere week zijn Benedikte en Ruth Joos nog altijd een duo. Tijdens het weekend blijft Jan Van Delm op post.

 

Culture Club Cultuurmarkt

Bent Van Looy serveert iedereen op vrijdag 3 september een interessante mix vol tips voor het komende cultuurseizoen vanuit het Leietheater in Deinze. Met onder anderen Sien Eggers, Frank Focketyn, Grof Geschud, Mooneye en Aarde aan Daan.


Classic Stories
In Classic Stories gaat Korneel De Clercq op zoek naar de verhalen achter classics. Over de gestolen drumbeat van Nirvana, de duistere geheimen van het Chelsea Hotel en de link tussen Abba en Led Zeppelin. Maar er is ook plaats voor persoonlijke verhalen. Want we hebben allemaal wel een song of artiest die écht een grote rol speelt in ons leven. Een feest van herkenning en ontdekking, nostalgie en plezier. Vanaf maandag 6 september, elke maandag tot en met donderdag, tussen 9:00 en 10:00 uur.


9/11
Op zaterdag 11 september om 13:00 uur brengt Radio 1 een special met Ruth Roets naar aanleiding van de terroristische aanslagen in het noordoosten van de Verenigde staten, nu twintig jaar geleden.


Wat houdt ons tegen?
Radio 1 en Canvas focussen zich tijdens de klimaatweek op de oorzaken van de klimaatverandering, wat we eraan kunnen doen en wat ons daarbij tegenhoudt. Vanaf maandag 25 oktober.


Vaste waarden


Interne Keuken met Koen Fillet en Sven Speybrouck, Touché met Friedl' Lesage, De Wereld van Sofie met Sofie Lemaire, Nieuwe Feiten met Lieven Vandenhaute, Ayco Duyster, Wonderland met Ilse Liebens, Zandman met Layla El-Dekmak, Vox met Babette Moonen, Belpop met Floris Daelemans, Classics met Ronald Verhaegen, De Wereld Vandaag met Ruth Roets en Gert Geens, op zaterdag Ontbijt met Michaël met Michaël van Droogenbroeck en De Tribune met Tom Vandenbulcke/David Naert… zijn weer op de afspraak voor een nieuw seizoen.


De Lage Landen
Van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 4 september viert Radio 1 een week lang Leve De Lage Landen. Elke werkdag tussen 9:00 en 10:00 uur bespreekt Evert Venema een decennium met een gast die erg relevant was voor die periode. Met onder anderen Freek De Jonghe, Giel Beelen en Typhoon. Elke dag covert een jong talent in het Nederlands een Lage Landen-klassieker. In Leve De Lage Landen Laat nodigt Michael Robberechts van maandag tot en met woensdag elke avond een Nederlands/Vlaams artiestenduo uit. Het traditioneel hoogtepunt? De Lage Landenlijst op zaterdag 4 september. Xavier Taveirne en Evert Venema brengen die dag de 100 beste Nederlandstalige songs.


Boekenweek
De herfstvakantie, van maandag 1 tot en met vrijdag 5 november, staat bij Radio 1 opnieuw in het teken van het boek. Net zoals vorig jaar is er elke dag tussen 9:00 en 12:00 uur aandacht voor jong schrijverstalent, voor auteurs en lezers van fictie en non-fictie. Bijzondere aandacht gaat natuurlijk naar publicaties uit ons eigen taalgebied, maar ook nieuw werk van internationale auteurs zal niet onbesproken blijven.


Sport
Bij Radio 1 genieten luisteraars naast humor en duiding ook van sport. Op zaterdag 25 en zondag 26 september zendt Sporza Radio het WK wielrennen live uit vanuit Leuven, voor respectievelijk de wegrit bij de vrouwen en bij de mannen. Parijs-Roubaix is natuurlijk ook een speciale dag, want op zondag 3 oktober zullen we eindelijk de opvolger kennen van Philippe Gilbert in… 2019. De dag voordien wordt overigens de eerste Parijs-Roubaix bij de vrouwen gereden. En gewoontegetrouw zullen we in het najaar de Europese voetbalavonden van de Belgische ploegen van nabij volgen op Radio 1. Met Club Brugge in de Champions League, en nog Belgische ploegen in de Europa League en de nieuwe Conference League.

 

1265462994_Radio2.thumb.jpg.5e424da1ba46f71a980c64e1af6ff9b4.jpg


Nieuw


Radio 2 80, 90 & Nillies
Op vrijdag (vanaf 18:00 uur) en zaterdag (vanaf 20:00 uur) presenteert Marc Pinte tot 22:00 uur Radio 2 80, 90 & Nillies. Lekker lang de beste dansbare hits uit drie decennia, goed voor het ultieme weekendgevoel.


Kim Debrie in het weekend
Wakkere ochtendradio op zaterdag én zondag. Een opgewekte Kim Debrie zorgt meteen voor een goed humeur. Met de beste tips om alles uit je weekend te halen. Op zaterdag van 06:00 tot 08:00 uur, op zondag van 07:00 tot 09:00 uur.


Niels Vandeloo op zaterdag
Niels Vandeloo duikt midden in de weekendbeleving: wat is er op zaterdagnamiddag aan het gebeuren, wie staat er vanavond op een podium en wat kunnen we de rest van het weekend nog meemaken?  Ook belangrijke nieuwsupdates krijg je van Niels te horen. Elke zaterdag tussen 16:00 en 18:00 uur.


Christel Van Dyck op zondag
Na De Rotonde is Christel Van Dyck klaar voor een nieuw hoofdstuk spraakmakende radio. Wat prikkelt de zintuigen van haar gasten en geeft hen goesting in het leven? Je hoort en ziet het elke zondag tussen 09:00 en 10:00 uur op de radio en in de Radio 2-app.


Niels Destadsbader
Niels Destadsbader komt dit najaar thuis bij Radio 2. Je hoort hem alvast tijdens de eindejaarslijst tussen kerst en nieuw. Later volgt er meer informatie over de concrete plannen.


Extra beleving


Radio 2 Zomer 500
Radio 2 zorgt vlak voor de start van het najaar nog voor extra zon op je radio met 500 zomerse songs gekozen door de luisteraars. Van zondag 29 tot en met dinsdag 31 augustus.


Radio 2 70 week en Radio 2 90 week
Van maandag 4 tot en met zaterdag 9 oktober hoor je een hele week lang de grootste hits en de beste klassiekers uit de jaren 90 op Radio 2. Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 november is het dan weer genieten met de klassiekers uit de jaren 70.


Radio 2 Natuurweekend
Samen met Natuurpunt Vlaanderen trekt Radio 2 het bos in. Laat je verwonderen door de natuur in je buurt met Radio 2 VIP-wandelingen, verrassende audiogidsen en boeiende radio. Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober.


Radio 2 Singalong
Op zondag 19 december zingt iedereen mee op de grootste hits en de beste klassiekers onder leiding van topdirigent Hans Primusz op de Radio 2 Singalong in deSingel in Antwerpen.


Vaste waarden


Start je Dag
Radio 2 houdt de hele dag de vinger aan de pols van wat leeft in je buurt. Met de regionale ochtend- en middaguitzendingen, maar sterker dan ooit ook online, via de Radio 2-app en VRT NWS. Mis niets van de actualiteit met Start je Dag, elke weekdag van 06:00 tot 08:00 uur op Radio 2.


De Inspecteur
Dé consumentengids van Vlaanderen blijft verrassen met info waar je echt iets aan hebt.  Ook in prangende dossiers zorgt Inspecteur Sven Pichal voor een oplossing. De eerste week van het nieuwe seizoen gaat hij in op de steeds duurdere energiefactuur. Elke weekdag, tussen 08:00 en 09:00 uur op Radio 2.


Radio 2 Kick Start
Benjamien Schollaert draait tussen 09:00 en 10:00 uur de favoriete songs van luisteraars voor een fijne start van de dag.


De Madammen
Ook De Madammen staan weer klaar om samen met de luisteraars zoveel mogelijk uit het leven te halen. Leef goed, feel good! Elke weekdag van 10:00 tot 12:00 uur met Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Siska Schoeters.


Radio 2 Topcollectie
Peter Verhulst en Ann Reymen presenteren van maandag tot donderdag, tussen 13:00 en 16:00 uur, de grootste hits en de beste klassiekers.


Radio 2 Spits
Tussen 16:00 en 18:00 uur zorgt David Van Ooteghem telkens weer voor de meest ontspannende round-up van de dag.


Radio 2 Bene Bene
Dat artiesten van bij ons een groot podium verdienen weet Radio 2 al lang. Onze Vlaamse artiesten schitteren niet alleen op Radio 2 Zomerhit, maar ook het hele jaar door bij Radio 2 Bene Bene met Vanessa Vanhove. Met nieuw werk, verrassende live-sessies en amusante interviews. Van maandag tot en met donderdag, tussen 18:00 en 20:00 uur op Radio 2. Artiesten van bij ons zijn ook 24 op 24 te beluisteren op de stream Radio 2 Bene Bene via de Radio 2-app.


Radio 2 Weekend
Radio 2 Weekend, dat is good vibes met Caren Meynen op vrijdag, zaterdag (vanaf 13:00 uur) en zondag (vanaf 12:00 uur), tot 16:00 uur.


Radio 2 Weekwatchers
Na alle coronaperikelen is het voor Ruben Van Gucht op zaterdag tussen 8:00 en 10:00 uur opnieuw thuiskomen in het sfeervolle café van brouwerij De Koninck in het centrum van Antwerpen. Samen met zijn gasten en een beperkt livepubliek fileert Ruben de voorbije week met veel ruimte voor livemuziek, humor en entertainment.


Vaste afspraken in het weekend
Vaste afspraak op zaterdag tussen 10:00 en 11:00 uur is De Zoete Inval. Hét legendarische spelprogramma met Luc Appermont. De Radio 2 Top 30, tussen 12:00 en 13:00 uur, met Peter Hermans. De enige echt hitlijst van Vlaanderen. En op zondag De Pré Historie met Guy De Pré. Het iconische radioprogramma tussen 10:00 en 12:00 uur, met legendarische quotes bij de grootste hits aller tijden.

 

MNM.thumb.jpg.61095e43e4329fe12968a5484ade697e.jpg


Nieuw


The Catch
Op woensdag 1 september start het nieuwe schooljaar. Daarom gooit MNM op dinsdag 31 augustus nog één keer alle remmen los met The Catch, verstoppertje in XL-formaat. De MNM-dj's verstoppen zich ergens in Roeselare. Als jij hen kan vinden, win je misschien wel een citytrip naar Londen! Afspraak op dinsdag 31 augustus in Roeselare.


Meer Onverwacht
In de VRT NU-reeks Meer onverwacht praten Iluna Planckaert en MNM-dj Lotte Vanwezemael over seksualiteit bij jongeren. De reeks borduurt verder op de thema's die aan bod komen in het Eén-programma Onverwacht: seksuele geaardheid, voorbehoedsmiddelen, menstruatie, social media, opvoeding, verliefdheid, … Iluna praat met leeftijdsgenoten vanuit haar nieuwsgierigheid en spontaniteit. Lotte geeft als expert een concrete houvast en beantwoordt vragen van de jongeren.


R&Beats met Brahim en Esther Nwanu
Op donderdagavond maakt MNM plaats voor de beste R&B en hiphop. Vaste waarde Brahim presenteert het programma dit jaar samen met nieuw talent Esther Nwanu. Esther werd vorig jaar opgepikt op de Talentendagen van MNM. Voor de zomer presenteerde ze Marathonradio, en nu krijgt ze haar vaste plaats in het programmaschema van MNM.


Aaron Blommaert presenteert Ultratop 50
Op zondag hoor je op MNM tussen 10:00 en 13:00 uur de meest gedownloade, meest gestreamde en meest gespeelde nummers van Vlaanderen. Nieuwkomer Aaron Blommaert presenteert vanaf zondag de Ultratop 50. Aaron presenteerde afgelopen zomer al op MNM en is ook te zien in Familie en het nieuwe seizoen van #LikeMe op Ketnet.
Vaste waarden

 

Vaste waarden


De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow en Gillis & Govaerts
Overdag hoor je de vertrouwde MNM-dj's. Peter Van de Veire, Kawtar Ehlalouch en Wanne Synnave maken je wakker met de actualiteit en de beste muziek. Dj's Sander Gillis en Laura Govaerts loodsen je door de avondspits terug naar huis. Tussen 09:00 en 16:00 uur houden Brahim en Astrid Demeure je gezelschap. Tussen 18:00 en 20:00 uur hoor je Cato Peeters. En op maandag, dinsdag en woensdag om 20:00 uur is Dorianne Aussems op de afspraak met Generation M.


De Strafste School
Voor de elfde keer gaat MNM op zoek naar De Strafste School. Die ene middelbare school in Vlaanderen of Brussel waar les en LOL hand in hand gaan, waar de poetsvrouw even belangrijk is als de directrice en waar je dingen leert die je voorbereiden op het échte leven. Samen met dj's Sander en Laura en een hoop BV's bezoekt MNM scholen die hun beste beentje voorzetten. Eén school wint de titel, een spetterend radiofeest en vooral: een onvergetelijke vibe in de schoolgangen. Inschrijvingen starten op donderdag 2 september, de winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 29 oktober.


529195666_StudioBrussel.thumb.jpg.89057bf9fc32d9ccd54db252fe402bf1.jpg


Nieuw


Fien Germijns
De ochtend suckt… iets minder met StuBru. Vanaf maandag 30 augustus maakt Fien Germijns jou wakker zonder bullshit, maar met een bak goede platen. Elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur.


De Tijdloze 12, met Roos Van Acker
Roos Van Acker gaat elke werkdag tussen 12:00 en 13:00 uur samen met jou op zoek naar twaalf tijdloze nummers in één thema. Van de twaalf meest tijdloze gitaarintro's tot de meest tijdloze breakup songs aller tijden.


Fanclub, met Michèle Cuvelier
Michèle Cuvelier gooit elke dag de deuren van haar fanclub open. Een uur met als ambitie je verliefd te doen worden op een artiest, een album, een nummer of een genre. Of je nog verliefder te maken dan je al was. Van maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 19:00 uur.


Ella Leyers en Brihang maken radiodebuut op StuBru
De een is net niet De Slimste Mens ter Wereld geworden, de ander heeft gewoon een steentje in zijn schoen. Ella Leyers en Brihang krijgen carte blanche en delen hun favoriete muziek wekelijks op Studio Brussel. Ella op dinsdag, Brihang op zondag. Telkens van 19:00 tot 21:00 uur.


(Inter)nationale top-dj's op vrijdag
Op vrijdagavond om 21:00 uur heeft Studio Brussel telkens vijf weken lang (inter)nationale top-dj's te gast: vanaf vrijdag 3 september bijt Netsky de spits af. Wie nadien aan de beurt is, maakt StuBru binnenkort bekend.


Vaste waarden


Joris Brys en Kirsten Lemaire zorgen voor de beste soundtrack at Work, Eva De Roo loodst je samen met Thibault Christiaensen door de avondspits en Abattoir Anvers, duyster., Gunther D hoor je tijdens het weekend op hun vertrouwde stek.


Stijn Van de Voorde presenteert het derde seizoen van King/Queen Of Pop
Wie wordt de King/Queen of Pop? Die vraag stelt Stijn Van de Voorde zich opnieuw elke zondagvoormiddag. Hebben al bevestigd om mee te dingen naar de titel: Sam Bettens, Aster Nzeyimana, Julie Van Den Steen en Bart Kaëll.


Faqda met Flo Windey
Wat is er aan de hand in Afghanistan? Waarom scheren vrouwen hun oksels? En werken de vaccins wel echt? Flo Windey zoekt een antwoord op de vragen die ze zich stelt tijdens het scrollen. Elke donderdag een nieuwe aflevering op VRT NU.


Klara.thumb.jpg.9ab58f8f1d2e9ab2205c5c8368cb2e4e.jpg


Nieuw


Ampersand
Ampersand, dat is die elegante krul die dingen of mensen die samenhoren met elkaar verbindt. Bonnie & Clyde, Rodgers & Hammerstein, Gilbert & George, en vanaf woensdag 1 september ook de luisteraar & Klara en Sander De Keere & Sieglinde Michiel! Want met een elegante zwier mensen en muziek met elkaar verbinden, dat gaan zij ook doen. Wat beweegt de luisteraars? Wat maken wereldgebeurtenissen muzikaal bij hen los? Welke band hebben zij met componisten en uitvoerders? Sander en Sieglinde luisteren naar hen, delen hun verhalen en proberen hen af en toe ook te verrassen. Vanaf woensdag 1 september hoor je Ampersand elke weekdag van 09:00 tot 12:00 uur op Klara en via de Klara-app. In de eerste Ampersand heten Sander De Keere en Sieglinde Michiel de luisteraar samen welkom. Daarna presenteren ze het programma afwisselend. Ampersand komt er door het pensioen van Bart Stouten, die jarenlang het voormiddagprogramma Klassiek Leeft presenteerde.


Pompidou
Klara's dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst blijft een vaste waarde. Chantal Pattyn krijgt dit seizoen Heleen Debruyne aan haar zijde als presentator. Dit najaar pakt Pompidou uit met enkele specials. Op woensdag 1 september is het precies honderd jaar geleden dat de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans geboren werd. Daarom neemt Pompidou zijn werk nog eens grondig onder de loep op woensdag 1 en donderdag 2 september. Heleen Debruyne en Christophe Vekeman vlooien leven en werk van Hermans uit met biograaf Willem Otterspeer en schrijvers Peter Terrin en Arie Storm. En op woensdag 29 september is het tien jaar geleden dat Hella Haasse overleed, de grande dame van de Nederlandse letteren. Pompidou brengt haar een eerbetoon. Afspraak vanaf woensdag 1 september, van maandag tot en met donderdag van 17:00 tot 18:00 uur op Klara, via de Klara-app en als podcast.


Streuvels
Op dinsdag 3 oktober 1871, 150 jaar geleden dus, werd de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels geboren. Klara en het Letterenhuis presenteren naar aanleiding daarvan de podcast en radioreeks Streuvels. De zender brengt Stijn Streuvels in beeld met kenners en liefhebbers van zijn werk, met zijn kleindochter en nazaten van zijn beste vrienden. Met schrijfbroeders en -zusters van vandaag. Op zondag 3, 10 en 17 oktober, telkens van 18:00 tot 20:00 uur op Klara, via de Klara-app en als podcast. Met Gudrun De Geyter. 


Vaste waarde


Iedereen Klassiek
Eindelijk weer hét feest van de klassieke muziek, in Concertgebouw Brugge en de Brugse binnenstad. Voor jong en oud, om samen klassiek te beleven, verwonderd en geraakt worden. Afspraak op zaterdag 30 oktober.

 

Podcasts.thumb.jpg.c814f7442c6f91842675213497437c51.jpg

 

Het mirakel van Schuman (Radio 1)
Europa, wie snapt daar nog wat van? In Het mirakel van Schuman trekken politicoloog Hendrik Vos en radiomaker Sven Speybrouck door Europa, op zoek naar de geschiedenis van de Europese Unie. Ze gaan naar de plekken waar Europa stap voor stap gesticht werd. Van Schengen over Maastricht tot Athene, van Rome over Kopenhagen naar Bosnië. Een podcastreeks van acht afleveringen als een roadmovie. Met verhalen over de Europese grondwet die op kleine papiertjes een Italiaans eiland afgesmokkeld werd, een vrouw die haar man leert kennen met een muur tussenin, en twee politici, hand in hand in Verdun.


Bless The Mess (MNM)
Kawtar Ehlalouch en Anushka Melkonian zijn MNM-dj's én beste vriendinnen. In een gloednieuwe podcastreeks praten ze elke week over een les die ze in het leven moesten leren. Want we maken allemaal hetzelfde mee, we ervaren dezelfde moeilijkheden, maar uiteindelijk leren we allemaal uit onze fouten: Bless The Mess.


Thank You Boomer (Studio Brussel)
Red Hot Chili Peppers, Iron Maiden en Pearl Jam staan al jaren in De Tijdloze 100, maar verdienen ze die plaats wel echt? Thibault Christiaensen vraagt het zich af en krijgt daarbij de hulp van bekende fans als An Lemmens, Daan Stuyven en Jani Kazaltzis.

 

 

Nostalgie, De Inspecteur en Wijs (Radio 2)

Nostalgie alom! Want het bestaande podcastaanbod van Radio 2 wordt dit najaar verder aangevuld met extra afleveringen van Het Koekoeksnest en Van In uit het rijke VRT-radioarchief. De podcasts van De Inspecteur blijven de consument extra wapenen dit najaar en ook Karolien Debecker breidt het aanbod van Wijs uit, met 'streetwise' levenswijsheden.


Afbeelding: Michèle Cuvelier (foto Studio Brussel)

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.