Spring naar bijdragen

VRT maakt van november weer dé boekenmaand op alle zenders en platformen van de publieke omroep


de redactie

421 weergaven

Nu het volop herfst is, de dagen korter en de avonden donkerder worden, is er niets leuker dan je gezellig met een boek in de zetel te nestelen. In november promoot VRT een hele maand lang het boek en leesplezier in al zijn vormen. Je vindt inspiratie in tal van programma’s en krijgt extra boekentips, op alle zenders en platformen.


Tijdens de herfstvakantie wordt in Kortrijk voor de derde keer Boektopia georganiseerd. En VRT is er graag bij, met live-uitzendingen op Radio 1, Radio2 en MNM, een speciale editie van De voorleesclub live en opnames van Klara en de podcast Leesbaar. Volg alles op VRT MAX of kom zelf langs in Kortrijk. En ook de rest van de maand november kun je bij VRT terecht voor een uitgebreid boekenaanbod en veel leesplezier.


Ricus Jansegers, directeur Content: “Ik ben erg trots op het sterke, uitgebreide en gevarieerde aanbod over boeken dat VRT brengt. Dat gebeurt door alle merken, zowel op radio, televisie als online. We richten ons op jong en ouder, van Vlamingen die lezen nog moeten ontdekken tot liefhebbers en kenners. Als publieke omroep hechten we hier erg veel belang aan. Het hele jaar door besteden we aandacht aan boeken, maar in november steken we nog een tandje bij. Geniet van ons mooie aanbod en veel leesplezier!”


Radio 1 Boekenfeest
Ruth Joos en Bent Van Looy, boekenliefhebbers in hart en nieren, wakkeren het leesvuur aan tijdens het Radio 1 Boekenfeest, live vanop Boektopia. De hele herfstvakantie lang duiken ze tussen de mooiste zinnen in onze taal. Ruth en Bent praten over de magie én de frustratie van het schrijven, met onder andere Daan Heerma Van Vos, Peter Verhelst en Sholeh Rezazadeh. Onder meer Delphine Lecompte, Jeroen Olyslaegers en Lize Spit onthullen hoe je de mooiste openingszinnen schrijft. Ondertussen maken muzikanten als Guido Belcanto, Kommil Foo en Meskerem Mees nieuwe nummers over hun favoriete boeken.

 

Ruth en Bent vuren tijdens het Radio 1 Boekenfeest ook het debat aan over de verplichte lectuur op de middelbare school. Een panel van jonge lezers gaat elke dag mee op zoek naar een nieuwe inspiratielijst voor het secundair onderwijs. Welke boeken moet je zeker lezen op school? Mogen daar klassiekers tussen zitten of lees je voor je 18 wordt enkel young adult-boeken en graphic novels?

 

En wie zijn de schrijvers van morgen? Dit jaar debuteren heel wat kakelverse namen met een straf boek. Het Radio 1 Boekenfeest praat elke dag met een spraakmakende debutant: Kyrian Esser, Lieven Stoefs, Meredith Greer, Nele Van den Broeck, Rik Van Puymbroeck en Tiemen Hiemstra. Ontdek samen met Ruth en Bent nieuw literair talent.


Podcast Leesbaar
Annelies Moons en Joris Hessels nemen een special van Leesbaar op in de podcaststudio van Boektopia. Hun gasten, Nathalie Le Blanc en Gerda Dendooven, brengen elk hun favoriete Nederlandstalige klassieker mee. Voor Gerda is dat ‘Prutske’ van Stijn Streuvels. Nathalie is dan weer fan van Tom Lanoyes ‘Kartonnen dozen’. Annelies en Joris kiezen zelf voor ‘De avonden’ van Gerard Reve. Ontdek hoe leesbaar deze klassiekers zijn.


Touché
Naast het Radio 1 Boekenfeest hoor je op Radio 1 nog meer boeiende gesprekken over literatuur en schrijven. In Touché gaat Friedl' Lesage op zondag 5 november in gesprek met historicus en illustrator Noëmi Willemen (die de prenten maakte voor ‘Alle dagen sneeuw’), op zondag 12 november met seksuoloog Alfons Vansteenwegen (die 'Verbonden blijven' heeft geschreven), en op zondag 19 november met Christina ‘Chrostin’ De Witte (van het boek ‘Araya’).


Voorproevers

Het programma Voorproevers maakt een eigenzinnige keuze uit het non-fictie-aanbod van boeken, podcasts en documentaires. In november krijg je onder andere ‘A.I.’ van Lieven Scheire, ‘In de ban van de zwam’ van Judith Eiselin en ‘De mooiste geschiedenis van België’ van Jos Vandervelden voorgeschoteld.

  • Radio 1 Boekenfeest | van zondag 29 oktober tot en met vrijdag 3 november, van 10:00 tot 12:00 uur – op zondag 29 oktober en woensdag 1 november, van 11:00 tot 13:00 uur | live op Boektopia en op Radio 1 en VRT MAX
  • Leesbaar, Boektopia-special | opname op zaterdag 28 november, op Boektopia | daarna te beluisteren op VRT MAX
  • Touché met auteurs | drie zondagen in november, van 11:00 tot 13:00 uur | op Radio 1 en VRT MAX
  • Voorproevers | van maandag tot en met donderdag, van 18:30 tot 19:00 uur, en op zaterdag, van 12:00 tot 13:00 uur | op Radio 1 en VRT MAX

Je wekelijkse portie poëzie en bekende boekenfans op de rooster bij VRT 1
Ook Iedereen beroemd op VRT 1 houdt van boeken. Tijdens de vijf woensdagen van november legt Het boekenverhoor bekende boekenliefhebbers op de rooster. Wedden dat de bekentenissen van onder andere kapster en mediafiguur Jitske Van de Veire, actrice Joke Emmers, nieuwslezer Khalid Sellam, acteur Mathis Mavuela en presentator Thomas Vanderveken je zullen inspireren?


De rubriek Dichters van wacht loopt al een tijdje op vrijdag en is ook in november te zien. Ben je op zoek naar de juiste woorden, voor welke gelegenheid dan ook? Heb je nood aan een poëtisch gesprek, wat de aanleiding ook is? Dan kun je elke vrijdagavond bellen met een van de Dichters van wacht, zoals Maud Vanhauwaert.

  • Het boekenverhoor in Iedereen beroemd | elke woensdag, van 19:45 tot 20:10 uur | op VRT 1 en VRT MAX
  • Dichters van wacht in Iedereen beroemd | elke vrijdag, van 19:45 tot 20:10 uur | op VRT 1 en VRT MAX

Bekende voorlezers brengen de mooiste verhalen
De hele maand lang zie je op VRT 1 om 18 uur een aflevering van De voorleesclub. Onder andere Belle Perez, Dominique Van Malder, Fien Germijns, Otto-Jan Ham en Stefaan Degand lezen voor, terwijl de prenten uit de boeken tot leven komen. Ook de aflevering met Martine Tanghe wordt heruitgezonden. Het is een eerbetoon aan een grote dame en haar liefde voor taal en (voor)lezen.


De voorleesclub komt ook naar Boektopia. Op zaterdag 28 oktober verzamelt Ketnet-wrapper Héritier Tipo een bende allerjongsten rond zich. Hij wordt zo officieel een voorleesbuddy. VRT zet mee de schouders onder de campagne ‘Word jij mijn voorleesbuddy?’ van Iedereen Leest. Want voorlezen kan iedereen!


Tijdens de Voorleesweek, van zaterdag 18 tot zondag 26 november, trekt De voorleesclub naar de klas en de bibliotheek. Gloria Monserez leest voor in Gent en haar collega bij Ketnet Sarah Mouhamou doet dat in Hasselt. Karrewiet-anker Maurane Proost trekt naar Brussel met ‘Het meisje dat haar ogen openhield’. Dat kinderboek gaat over de problemen waarmee Oekraïense kinderen in Vlaanderen worstelen. Het is gepubliceerd op initiatief van de Europese Commissie, zowel in een Oekraïense als een Nederlandse versie. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vertelt, samen met Ketnet-wrapper Nona 't Jolle, spannende ridderverhalen in het Kasteel van Gaasbeek.

  • De voorleesclub | dagelijks in november, om 18:00 uur | op VRT 1 en VRT MAX
  • De voorleesclub live | zaterdag 28 oktober | op Boektopia
  • De voorleesclub live | dagelijks tijdens de Voorleesweek | in Gent, Hasselt, Brussel, Poperinge, Antwerpen en Gaasbeek

Een hele maand verhalen op Ketnet en Ketnet Junior
Ook Ketnet besteedt aandacht aan de Voorleesweek. Verder is er de reeks Boomhutverhalen, waarin kinderen samenkomen in hun boomhut, er avontuur beleven en problemen oplossen met de hulp van een prachtig prentenboek. De afleveringen stimuleren het lezen bij kinderen en laten hen ook leuke boeken ontdekken.


De allerkleinsten kunnen bij Ketnet Junior terecht. In Sarah leest voor vertelt Sarah Mouhamou de avonturen van Sokpop. Deze reeks is beschikbaar in video, als luisterverhalen en ook met Vlaamse Gebarentaal. En ken je de gigantische knuffel Yetili die in een boekhandel woont? Wanneer de winkel gesloten is, komt hij tot leven en leest hij een boekje voor aan zijn vrienden, de muizen Nina en Leon, in Yetili vertelt. In de grappige animatiereeks Wolfjes verhalen droomt Wolfje ervan om in de voetsporen te treden van de helden uit zijn verhalenboeken.

  • Boomhutverhalen | op Ketnet, in de Ketnet-app en op VRT MAX
  • Sarah leest voor | in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX
  • Yetili vertelt | in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX
  • Wolfjes verhalen | in de Ketnet Junior-app en op VRT MAX

Linde Merckpoel maakt van 1 november Nationale uitleesavond
Linde Merckpoel laat in Los het op op VRT MAX grote en kleine problemen verdwijnen. De 23-jarige Nestor schakelde haar hulp in voor een prangende kwestie. Hij leest niet meer en lijdt, net als Linde, aan tsundoku: altijd maar boeken blijven kopen terwijl je beseft dat je die niet snel zult lezen, omdat je er al te veel hebt. Vastbesloten om het leesbeest in Nestor opnieuw aan te wakkeren, polste Linde bij haar volgers op Instagram naar tips.


Linde geeft alle geblokkeerde lezers nog een extra duwtje in de rug en roept woensdag 1 november uit tot Nationale uitleesavond! Dit initiatief lanceert ze op de vooravond, dinsdag 31 oktober, in het programma van Pien Lefranc op Studio Brussel.

  • Los het op | op VRT MAX
  • Nationale uitleesavond | woensdag 1 november

Podcast Read this!
Jongerenzender MNM lanceert op donderdag 16 november het tweede seizoen van de boekenpodcast Read this!, met de beste young adult-tips. Shania Gooris baant zich een weg door honderden bladzijden, een handvol plottwists en een hoop levenslessen. Dat doet ze samen met BookTokker Yasmine Van den Meersch. Welke populaire boeken moet je volgens hen echt gelezen hebben? Ontdek het vanaf 16 november op VRT MAX.


Als eerste komt ‘Red, white & royal blue’ van Casey McQuiston aan bod. Verder ook nog ‘Het lied van Ariane’ van Petra Doom, ‘Just kids’ van Patti Smith en heel wat andere young adult-boeken.


De weekendploeg
Op zondag 29 oktober trekken MNM-dj’s Manu Van Acker en Charlotte Sieben met De weekendploeg naar Boektopia in Kortrijk. Ze praten er met verschillende auteurs en duiken in de must reads van het moment.

  • Podcast Read this! | vanaf donderdag 16 november | op VRT MAX
  • De weekendploeg | zondag 29 oktober, van 12:00 tot 16:00 uur | live op Boektopia en op MNM en VRT MAX

De jaren
Op donderdag 2 november maakt Heleen Debruyne op Boektopia in Kortrijk een opname van haar Klara-programma De jaren. Ze ontvangt Hanan Challouki, communicatiewetenschapper en auteur van ‘Imposter moeder’, voor een ongetwijfeld boeiend gesprek over hoe zij naar de wereld kijkt. De uitzending is op zondag 5 november te horen op Klara en te bekijken op VRT MAX. Ook op zondag 19 november heeft Heleen Debruyne een auteur te gast: wereldreizigster Lieve Joris. Daarnaast bundelt VRT MAX ook een aantal gesprekken die Heleen de voorbije weken had met schrijvers, zoals Tom Lanoye, An Olaerts en de Nederlandse Roxane van Iperen.


Pompidou
Pompidou wijdt op dinsdag 7 en woensdag 8 november een tweedaagse special aan Stefan Hertmans, die onlangs een kloeke bundel met zijn verzamelde essays uitbracht. In De essays fileert hij de wereld in het voetspoor van grote denkers en kunstenaars. Op dinsdag 14 november ontvangt Pompidou Pulitzer Prize-winnaar Benjamin Moser. Hij praat een uur lang over zijn nieuwe boek ‘De wereld op zijn kop, ontmoetingen met Hollandse meesters’. Verder heeft Pompidou de hele maand november aandacht voor nieuwe publicaties.


Espresso
Van maandag 6 tot met vrijdag 10 november vraagt reporter Isabel Voets in Espresso aan schrijvers en illustratoren, onder wie Fleur Pierets en Tülin Erkan: welk boek doe jij graag cadeau? Omdat de cover zo aanspreekt, het verhaal zo meeslepend is, de titel een warme boodschap in zich draagt of de illustraties wondermooi zijn? Soms hebben ze iemand in gedachten aan wie ze het boek zouden willen geven, soms zouden ze het zelf gewoon nog eens willen krijgen. En zijn hun eigen boeken ook een goed cadeau?

  • De jaren met Hanan Challouki | op zondag 5 november, van 10:00 tot 11:00 uur | op Klara en VRT MAX
  • De jaren met Lieve Joris | op zondag 19 november, van 10:00 tot 11:00 uur | op Klara en VRT MAX
  • Pompidou met Stefan Hertmans | op dinsdag 7 en woensdag 8 november, van 17:00 tot 18:00 uur | op Klara en VRT MAX
  • Espresso met de beste cadeautips van schrijvers en illustratoren | van maandag 6 tot met vrijdag 10 november, van 06:00 tot 09:00 uur | op Klara en VRT MAX

Boektipia's voor Boektopia op Radio2
Op vrijdag 3 november maakt David Van Ooteghem Radio2 Spits live vanop Boektopia en haalt hij onder andere Tijs Vanneste voor de microfoon. De dagen ervoor warmt hij zichzelf en alle luisteraars op voor een bezoek aan de beurs met de leukste boekentips in de rubriek ‘Boektipia’. ‘Sex and the Shitty’ van Boektopia-debutant Laurien Vereecken komt alvast aan bod en ook het persoonlijke boek van Jens Dendoncker ‘Ik mag er niet aan denken’.

  • Radio 2 Spits | vrijdag 3 november, van 16:00 tot 18:00 uur | live op Boektopia en op Radio2 en VRT MAX

Met Wim Helsen en hond op de sofa van VRT CANVAS
Al negen seizoenen lang is Winteruur op VRT CANVAS de ideale slaapmuts voor je het bed inkruipt. In de nieuwe afleveringen lezen onder andere Bart Moeyaert, Johan Op de Beeck, Kamagurka, Sien Eggers en Sofie Lemaire hun favoriete fragment voor. Ze kruipen bij Wim Helsen, zijn hond Ighor en Nele de plant in de zetel voor wat vreugde, vriendschap en een goed gesprek tijdens de donkere avonden.

  • Winteruur | vanaf maandag 30 oktober, rond 23:00 uur | op VRT CANVAS en VRT MAX

Lezen in de klas met de EDUbox
VRT zet in november ook haar schouders onder initiatieven rond leesbevordering van de Vlaamse overheid. Het Leesoffensief (een samenwerkingsverband tussen de departementen Onderwijs en Vorming, Cultuur, Jeugd en Media, en Welzijn) wil hier iets aan doen: overtuigde lezers dicht bij het hart houden, maar vooral de niet-lezers erbij halen. VRT draagt haar steentje bij en ontwikkelt specifiek voor het secundair onderwijs lesmateriaal dat leerlingen meer leesbegrip en -motivatie, maar vooral goesting in lezen moet geven. De EDUbox Lezen is een laagdrempelig instrument om op een verfrissende manier in de klas rond lezen te werken. Deze EDUbox is het resultaat van een samenwerking van VRT met Iedereen Leest, Canon Cultuur, Het Leesoffensief, Literatuur Vlaanderen, het Vlaams Talenplatform, UA en Odisée Hogeschool.

  • EDUboxen van VRT

Duik in het rijke aanbod van VRT MAX
Het uitgebreide VRT-aanbod rond boeken krijgt ook een plaats op VRT MAX. Je vindt er een selectie van interviews met auteurs, uit een hele reeks verschillende programma’s, zoals De afspraak, De jaren en Touché. Verder kun je kijken naar de rubrieken Dichters van wacht en Het boekenverhoor uit Iedereen beroemd. Ook de boekenpodcasts Leesbaar en Read this! vind je op VRT MAX, samen met nieuwe luisterverhalen van De voorleesclub. In Straffe schrijvers uit het VRT-archief worden 26 auteurs uit het rijke archief bovengehaald. Voor elke letter van het alfabet eentje, zoals Roald Dahl en een piepjonge Saskia De Coster.

  • VRT Lees mee op VRT MAX


Afbeelding: VRT Boekenmaand (foto VRT)

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.