Spring naar bijdragen

'Black' van Pearl Jam na 2 jaar opnieuw op nummer 1 in De tijdloze 100


de redactie

472 weergaven

Nadat het nummer de vorige twee edities op de tweede plaats strandde, na ‘The Chain’ van Fleetwood Mac, staat 'Black' van Pearl Jam dit jaar opnieuw helemaal bovenaan De tijdloze 100. ‘Black’ stond eerder al op die eerste plek van 2015 tot en met 2020 en haalt dus nu voor de zevende keer de gegeerde hoofdprijs binnen. ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana blijft de ongeëvenaarde recordhouder met in totaal elf keer een plek bovenaan de lijst.


Het overlijden van Sinead O’Connor eerder dit jaar heeft duidelijk heel veel mensen diep geraakt. Ze was al een vaste waarde - met haar song ‘Troy’ stond ze al in alle edities van De tijdloze 100 - maar nog nooit eerder haalde Sinead O’Connor de top tien. Met een vierde plaats dit jaar brachten massaal veel stemmers een straf eerbetoon aan haar. Ook ‘Nothing Compares To You’ komt dit jaar opnieuw in de lijst, op nummer 82. Het was geleden van 1998 dat dat nummer nog in De tijdloze 100 stond.


Eindejaarstraditie
Dit jaar werd De tijdloze 100 al voor de 36ste keer op Studio Brussel uitgezonden. De tijdloze 100 is daarmee de langstlopende en de meest gereputeerde eindejaarslijst in Vlaanderen. Ook voor deze editie was de respons van luisteraars op de stemoproep opnieuw gigantisch. Presentatoren van dienst waren Roos Van Acker en Stijn Van De Voorde.


Sinds 18 december konden de luisteraars al mee aftellen in De tijdloze countdown met  nummers die top honderd net niet haalden. Op 18 december begon de digitale radiozender De Tijdloze met aftellen en vanaf 26 december zond Studio Brussel De tijdloze countdown uit, live vanuit Kortrijk. Meer dan dertig gastpresentatoren telden mee af, waaronder Maaike Cafmeyer, Coely, Jacotte Brokken, Eric Goens, Bart Peeters, Selah Sue, Matthieu Terryn en Elisabeth Lucie Baeten.


De tijdloze was afgelopen week ook live op televisie te volgen, op VRT CANVAS. Michèle Cuvelier ging in de talkshow op zoek naar straffe verhalen, onverwachte verbanden en verrassende details die schuilgaan achter tijdloze songs.


Nog tot 4 februari kan je in LandMarck in Kortrijk naar De tijdloze foto expo gaan kijken: een expo van Goedfroit music met alleen maar tijdloze artiesten in the picture.


De tijdloze 100 van 2023
Dit zijn de meest opvallendste weetjes uit De tijdloze 100 van 2023:

  • 2 nummers stonden nog nooit eerder in De tijdloze 100: Talking Heads – ‘This Must Be The Place’ (nummer 76) en Florence + the Machine - ‘Dog Days are Over’ (nummer 93).
  • De sterkste stijger: ‘Cold Little Heart’ van Michael Kiwanuka steeg maar liefst 72 plaatsten (van nummer 96 naar nummer 24) en is daarmee de sterkste stijger ooit.
  • De 3 populairste artiesten zijn Dire Straits, Pink Floyd en Fleetwood Mac, met elk 4 nummers in de lijst.
  • 6 belgen halen De tijdloze 100: Gorki - ‘Mia’ (nummer 7), dEUS – ‘Instant Street‘ (nummer 52), Arno – 'Les Yeux De Ma Mère' (nummer 92), Daan – ‘Housewife’ (nummer 95) en Goose – ‘Synrise’ (nummer 96).
  • Het oudste nummer is ‘Paint it Black’ van The Rolling Stones (nummer 85) uit 1966.
  • De recentste song is ‘Thinking Of A Place’ van The War on Drugs (nummer 10) uit 2017.
  • Tijdloze songs mogen opvallend lang duren. Van deze 4 nummers uit De tijdloze 100 kan je meer dan 10 minuten genieten: ‘Shine On You Crazy Diamond’ van Pink Floyd (nummer 11; 13’57”), ‘The End’ van The Doors (nummer 88; 11’43”), ‘Thinking of a Place' van The War on Drugs (nummer 10; 11’11”) en 'Child in Time' van Deep Purple (nummer 23; 10’19”).

De top 10 van De tijdloze 100

  1. Pearl Jam - Black
  2. Fleetwood Mac - The Chain
  3. Pink Floyd - Wish You Were Here
  4. Sinead O'Connor - Troy
  5. Queen - Bohemian Rhapsody
  6. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
  7. Gorki - Mia
  8. The Cure - A Forest
  9. The Killers - Mr. Brightside
  10. The War On Drugs - Thinking Of A Place

Op VRTMAX kan je nu naar een extra Popcast over De tijdloze 100 luisteren, met Stijn van De Voorde en gasten Michèle Cuvelier en Thibault Christiaensen.


Meer tijdloze muziek hoor je elke dag op digitale radio De Tijdloze via DAB+ en de app van VRTMAX.


De tijdloze foto expo: van vrijdag 8 december 2023 tot en met zondag 4 februari 2024 in LandMarck in Kortrijk.

  • Vind ik leuk 1

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.