Jump to content

Metallica's 'Master of Puppets' heerst opnieuw over De Zwaarste Lijst van Studio Brussel


de redactie

183 views

De recente editie van De Zwaarste Lijst bevestigt opnieuw de dominante positie van Metallica. Voor de 8e keer in de geschiedenis van de lijst, voert het iconische nummer 'Master of Puppets' de ranglijst aan. Maar ook voor Belgische bands is deze editie een triomf. De luisteraars van Studio Brussel verkozen Amenra's 'A Solitary Reign' als runner-up en STAKE vervolledigt de top 3 met 'The Sea is Dying'. De jaarlijkse afspraak met de 66 zwaarste gitaren werd dit jaar gepresenteerd door Thomas Michiels, bijgestaan door Ann Lemmens.


Belgen domineren De Zwaarste Lijst
In de top vijf van de lijst staan enkel Belgische bands naast Metallica. Amenra, STAKE, Brutus en Channel Zero nemen deze ereplaatsen in. Vooral Channel Zero, Amenra en Brutus vallen op met elk drie nummers in de lijst.

 

Belgische bands zijn goed vertegenwoordigd in De Zwaarste Lijst, met 15 van de 66 platen, wat neerkomt op 22% van het totaal.

 

De hoogst genoteerde Belgische nieuwkomer is Moments met hun nummer 'Safe & Sound'. Deze Limburgse hardcore- en metalband wil met hun laatste album 'Tidel Waves' bewustwording creëren rond onderwerpen zoals geestelijke gezondheid, mensenrechten en klimaatverandering.

 

STAKE, een Belgische metalband, viert hun twintigjarig bestaan en dat werd opgemerkt door de stemmers. 'The Sea is Dying' steeg van plaats 7 naar plaats 3.


Records en opvallende verschijningen
Tool neemt de leiding als de band met de meeste nummers in De Zwaarste Lijst, met 6 noteringen, inclusief het epische nummer 'Pneuma', dat bijna 12 minuten duurt en daarmee het langste nummer in de lijst is.


Parkway Drive maakt de sterkste sprong voorwaarts met het nummer 'Crushed', dat 27 plaatsen stijgt, terwijl Rammstein 19 plaatsen verliest met 'Du Hast'.

 

Een opvallende verschijning in de lijst is Lorna Shore, een Amerikaanse deathcoreband die opmerkelijk goed presteert na hun optreden op Graspop Metal Meeting. Ze komen binnen als de op één na hoogste nieuwkomer met het nummer 'Welcome Back, O' Sleeping Dreamer' uit oktober 2022.


In contrast hiermee brengt nieuwkomer Electric Callboy een vleugje vrolijkheid met hun nummer 'Pump it', wat aantoont dat de wereld van zware gitaren niet alleen maar zwart en donker is.


De Top 10 van De Zwaarste Lijst 

 1. 'Master of Puppets' - Metallica
 2. 'A Solitary Reign' - Amenra
 3. 'The Sea is Dying' - STAKE
 4. 'All Along' - Brutus
 5. 'Black Fuel' - Channel Zero
 6. 'Schism' - Tool
 7. 'Chop Suey!' - System of a Down
 8. 'The Fall of Consciousness' - Psychonaut
 9. 'Fear of the Dark' - Iron Maiden
 10. 'One' - Metallica


De volledige lijst is te herbeluisteren via het Studio Brussel-kanaal op VRT MAX.

 • reaction_title_1 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
 • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.