Spring naar bijdragen

Radio 1 experimenteert tijdens de BEL10-middagen


de redactie

409 weergaven

Vanaf maandag 19 tot en met 26 september strijkt BEL10 neer in het pop-up Radio 1-Cafe op de Kunstberg.

 

Wat is jouw idee voor morgen? Dat is opnieuw het uitgangspunt. Tien ‘Groepen van 10’ luisteraars gaan van maandag 19 tot en met 26 september met tien themas’ aan de slag die het meest leven in Vlaanderen.

 

Maar er is meer: Elke weekdag is er tijdens de middag “een experiment”, naar een idee van een luisteraar.

 

Op maandag rijdt een traintrein olv Maarten Vangramberen van Leuven naar Brussel. Op dinsdag kookt Sofie Dumont gezond voor weinig geld. Op woensdag laat Barbara Dex de Kunstberg in koor zingen. Op donderdag engageren de partijvoorzitters zich voor een “rondkring” en op vrijdag toert schepen Els Ampe door Brussel met een rolstoel.

 

Ozark Henry, Black Box Revelation, K’s Choice, Bent Van Looy en Birdy (in die volgorde) zorgen elke weekdag voor een muzikale lunch.

 

Wil je langskomen, geef dan een seintje op pers@vrt.be. In het café zijn er uiteraard drankjes en kleine snacks zoals verse pizza, maar je mag ook je eigen lunch meebrengen.

 

Ruth Joos en Lieven Vandenhaute krijgen elke middag bezoek van interessant en schoon volk.

 

Maandag: De traintrein
De traintrein vertrekt om 12.42 uur in Leuven en komt om 13.25 aan in Brussel Centraal. Net tijd genoeg voor een stevige cardio-vasculaire training . Aan boord de gegeerde fitnesscoach Maarten Vangramberen. De reizigers krijgen training in het gezelschap van Aster Nzeyimana, Minister van Sport Philippe Muyters, journalist en fervent openbaar vervoer gebruiker Marc Reynebeau en Start to run-icoon Evy Gruyaert.

 

Zij komen verslag uitbrengen in het BEL10-cafe. Ozark Henry zorgt voor muziek.

 

Verder praten Ruth en Lieven met journalist Yves Desmet, hoogleraar Marc Elchardus, VRT-correspondent Nicky Aerts en Salahdine Ibnou Kacemi van hiphopcollectief NoMobs over de thema’s van de dag Veilig of Vrij en Opvoeden: Thuiswerk of schooltaak.

 

Dinsdag: Gezond koken met beperkt budget
Gezond koken voor weinig geld, kan dat? Televisiekok Sofie Dumont gaat de uitdaging aan in het BEL10-cafe. Traiteur Andre Claessen, zelf jarenlang kok in zorginstellingen, zit mee aan tafel. Herman Decroo, Louis Tobback en Monika Van Paemel praten over de thema’s Klaar met geld en Respect voor rimpels . Ook de heren van Black Box Revelation schuiven aan.

 

Woensdag: BEL10 zingt
Samen zingen en naar muziek luisteren blijken een zeer goede therapie tegen verzuring. Barbara Dex, Peter de Caluwe, directeur van de Brusselse Muntschouwburg en het Gentse koor Allez Chantez nemen de proef op de som en laten de Kunstberg zingen. En K’s Choice gooit er nog enkele nummers boven op.

 

HR-directeur Ferdi Claes, Hoofd van de Federale overheidsdienst Sociale zekerheid, Frank Van Massenhoven, Dominique Van Malder (Radio Gaga) en Sarah Bettens zitten mee aan tafel rond de thema’s De betrokken burger en Wendbaar werkbaar werk.

 

Donderdag: De politieke rondkring
Een rondkring, waarbij mensen in een cirkel elkaars goede eigenschappen benoemen, is dat ook een goed idee in de Vlaamse politiek? Participatie–expert Stef Steyaert test het uit met John Crombez, Wouter Beke, Meyrem Almaci, Gwedolyn Rutten en Sander Loones. Michael Van Peel werpt zijn licht op de ideale staat en Bent Van Looy kijkt, luistert en maakt muziek. Journaliste Tine Hens, hoogleraar Kern-en stralingsfysica Nathal Severijns en Michael Van Peel discussiëren mee over de thema’s Stroom voor morgen en Reset het rijk.

 

Vrijdag: Brussel met een rolstoel
Film en televisieregisseur Nathalie Basteyns, kwam door MS in een rolstoel terecht. Zij ijvert voor een betere infrastructuur voor rolstoelgebruikers. Maar hoe toegankelijk is de binnenstad van Brussel? Brussels schepen Els Ampe test het uit.

 

MNM-presentatrice Ann Reymen, Nathalie Basteyns, hoogleraar Hendrik Vos en community manager Camille Pollie praten over de thema’s Patient zonder paperassen en Voluit voor de fiets. Birdy sluit de werkweek muzikaal af.

 

Weekend: BEL10 Brusselt
In het weekend zet BEL10 volop in op de hoofdstad met “BEL10 Brusselt”. Met tal van evenementen, activiteiten wil BEL10 Brussel opnieuw op de kaart zetten. Luisteraars kunnen deelnemen aan wandelingen, fietstochten, …

 

Lode Roels en Danira Boukhriss Terkessidis zitten aan tafel met Brussels minister Guy Vanhengel, Vlaamse Bouwmeester en Brussels architect Leo Van Broeck, landschapsarchitect Bas Smets en auteur Lize Spit. Bazart brengt Goud en Chaos.

 

Op zondag gaat Friedl’ met Touché live vanuit de Kunstberg. Haar praatgast is N-VA-kopstuk Bart De Wever. Pieter Embrechts zorgt voor muziek.

 

Maandagochtend 26 september, de dag van de Septemberverklaring, maakt Martine Tanghe de tien meest haalbare ideeën bekend, die resulteren uit een enquête van iVOX. Tussen 9 en 10 uur zal Linda De Win onze “alternatieve regeringsverklaring“ officieel overhandigen aan Minister-President Geert Bourgeois.

 

De 10 thema’s van BEL10.

  • Veilig of vrij
    Hoeveel vrijheid wil ik opgeven voor meer veiligheid?De roep om meer veiligheid is er na de aanslagen in Frankrijk en ons land steeds groter op geworden: meer veiligheidscamera’s bijvoorbeeld, of drones die ons doen en laten in de gaten houden. Maar hoeveel vrijheid en privacy zijn we bereid op te geven voor onze veiligheid? En helpen al die maatregelen wel? Of is veiligheid een illusie?
  • Voluit voor de fiets
    Rijdt de toekomst op twee wielen? De files in ons land lijken elk jaar langer te worden. We kunnen ze alleen oplossen als we mensen uit hun wagen krijgen. Volgens heel wat van onze luisteraars is de fiets dan het perfecte alternatief. Goed voor het milieu én het maakt je ook nog eens gezonder en fitter. Daarom trekt BEL10 voluit de kaart van de fiets!
  • Klaar met geld
    Hoe komen we tot meer fiscale en financiële transparantie? Open en eerlijk over geld, zo zou je de ideeën die werden ingestuurd kunnen samenvatten. Geen aftrekbare kosten meer bij de belastingen bijvoorbeeld, zou dat het leven niet simpeler maken? Meer openheid over de bedrijfsfinanciën, zou dat kunnen werken? En zouden we zonder cash geld niet veel minder kunnen sjoemelen? Genoeg stof voor discussie.
  • Respect voor rimpels
    Zetten we de ervaring van ouderen voldoende in? Oud is niet out. Dat kunnen we wel stellen na de talrijke mails in de BEL10-mailbox. Want wat als je na je 67ste toch nog aan het werk wil blijven? Waarom is er geen minister van ouderen? En wat met al die grootouders die worden ingezet op woensdagnamiddag en in het weekend? België telt meer dan twee miljoen ouderen, en het signaal is aangekomen: zij willen hun stem laten horen.
  • De betrokken burger
    Doe ik genoeg voor de samenleving? Wat kan ik doen voor de samenleving? Die vraag kwam geregeld onze mailbox binnengewaaid. Want we willen graag iets doen, maar hoe begin je daaraan? Welke initiatieven bestaan er zoal? En heeft het zin om jongeren, als die pas afgestudeerd zijn, te laten proeven van een soort gemeenschapsdienst? BEL10 zoekt het uit.
  • Wendbaar werkbaar werk
    Hoe houd ik mijn loopbaan spannend? Op een dag vind je de job van je leven. Maar wat na twintig of zelfs dertig jaar loopbaan? Misschien ben je dan wel klaar voor iets nieuws! Loopbaanwendingen binnen eenzelfde sector zijn niet nieuw, maar je omscholen van ingenieur tot bakker? Dat is andere koek! BEL10 zoekt uit hoe we gemakkelijker een ander carrièrepad kunnen inslaan.
  • Stroom voor morgen
    Benutten we alternatieve energie voldoende? We kunnen er niet omheen: om onze planeet leefbaar te houden én om aan de Europese 2020-doelstellingen te voldoen, moeten we volop inzetten op duurzame energie. Dat blijkt ook uit de ideeën die onze mailbox binnenstroomden: meer
    ambitie, meer creativiteit! Maar waarom zie en hoor je daar dan zo weinig van in het beleid? Waarom staat ons minilandje niet aan de top van de energie-innovatie?
  • Reset het rijk
    Kunnen we België van nul hertekenen? Wie kan de politieke wirwar nog volgen? Kan het niet allemaal veel eenvoudiger, met minder politici en bestuurders? Moet het niet meer van onderuit? En wat als we nu eens helemaal opnieuw beginnen, zonder rekening te moeten houden met de bestaande structuren? Hoe ziet de ideale staat eruit? Veel vragen en hopelijk ook antwoorden in BEL10!
  • Patiënt zonder paperassen
    Hoe herstellen zonder administratieve rompslomp? Steeds meer mensen zijn chronisch ziek. Toch blijft ons zorgsysteem nog altijd meer gefocust op acute geneeskunde. En wat als je als chronisch zieke graag opnieuw aan het werk wil? Dan moet je een hele papierberg doorworstelen, iets wat je op zo’n moment kan missen als kiespijn. Het moet efficiënter! BEL10 zoekt een uitweg, met jouw hulp.
  • Opvoeden: thuiswerk of schooktaak
    Wie voedt onze kinderen op? Elk kind moet opgevoed worden, daarover zijn we het allemaal eens. Maar wat is de rol van de school hierin? 1+1=2 lijkt niet meer genoeg. Vragen als ‘hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen genoeg bewegen, dat ze gezond eten, …’ komen steeds meer in de schoolsfeer terecht. En als de school zich daarop stort, wat dienen de ouders dan nog te doen? Tijd voor een duidelijke taakverdeling, ditmaal niet voor leerlingen, maar wel voor ouders en onderwijs.

 

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.