Jump to content

Edwin Wendt: Bowie en de radio


Vincent

828 views

Zolang ik muziekfreak ben, sinds begin 1976, ben ik ook gek van muziekradio. Het overlijden van grote artiesten is altijd een goede lakmoesproef die de deejays moeten doorstaan.

 

Felix Meurders slaagde in 1980 en 1981 groots bij de dood van John Lennon en Bob Marley, die beide op dinsdagochtend bekend werden gemaakt. De VARA maakte er beide keren onvergetelijke radiodagen van. Kurt Cobain's dood werd bekend op zaterdagochtend. de TROS vond toen hitpar...ades belangrijker, Amy Winehouse werd passend herdacht op zaterdagavond op Radio 2 door Hans Schiffers.

 

Giel Beelen (NPO 3FM) en Gerard Ekdom (NPO Radio 2) kregen op 11 januari rond achten Bowie voor hun kiezen. Beiden gooiden direct hun programma's open, draaiden alleen nog Bowie en maakten een afgewogen keuze tussen classics en wat minder bekende nummers, afgewisseld met luisteraarsreacties en terzake doende telefoontjes: Ivo ten Hove, die tot op het laatst met Bowie werkte, en een journalist die hem in '97 interviewde.

Naar de kommersjeelen heb ik niet geluisterd, dus misschien heb ik veel gemist, maar op 2 en 3 heb ik tussen 8 en 12 (tussen het werk door, zappend in de auto onderweg) vrijwel alles gehoord wat ik wilde horen. Wild is The Wind werd toevallig tegelijk gedraaid op beide zenders even na negenen, minpunten voor Giel (weet helaas meer van de muziek van nu dan van de popgeschiedenis) die aangaf dat hij het nummer eigenlijk niet kende en het afkondigde als 'origineel van Johnny Mathis'... .

 

Bonuspunten voor Bart Arens op NPO Radio 2, die er om kwart over tien de volledige Station To Station (ruim tien minuten in gooide. Nee, dat had zijn TROS in 1980 nog niet gedaan. Kort voor twaalven maakte een 3FM-luisteraar de cirkel rond bij Michiel Veenstra met zijn verzoek voor Little Wonder (1997-drum 'n' bass avant la lettre).

 

Enige nadeel van de radio anno 2016: een documentaireprogramma als Poster of Het Steenen Tijdperk is er helaas niet meer, dus doen we dat ook niet over Bowie. Misschien moet de hoop gevestigd zijn op diezelfde Veenstra, die bij Arjan Snijders in de 50 jaar 3FM serie liet weten dat hij de portretten met interviews erin graag maakt. Hij versnippert ze nu in blokjes in zijn ochtendshow. Maar hij kon zich zo'n Poster-achtig uurtje op een weekendavond ook anno 2016 wel voorstellen op NPO 3FM.

 

Edwin Wendt, 11 januari 2016

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.