Jump to content

Edwin Wendt: Nu 3FM Abraham ziet


Vincent

624 views

Voor de meer dan gemiddeld geïnteresseerde muziekliefhebber lijkt de vraag voor de hand liggend: waarom geen Beach Boys, Doors, Abba en andere grote namen uit het verleden prominent in de ‘ultieme 50 jaar 3FM Top 100’?
Ik heb me dat ook afgevraagd en ben tot de volgende conclusie gekomen.


3FM, een halve eeuw geleden ontstaan omdat de omroepen een derde radionet wilden vullen met hoogstaande cultuur en- toen daar geen geld voor was-  tegen hun zin maar plaatjes zijn gaan draaien –dat kostte niks- vierde afgelopen weekend de 50ste verjaardag. Drie dagen lang draaiden de deejays ‘desert island discs’ van henzelf en van hun luisteraars. Dat waren vooral platen van de afgelopen 20 jaar.


Vooropgesteld: het ene uur was bepaald het andere niet. De gelegenheidsduo’s (door loting op een bepaald tijdslot bij elkaar gezet) hadden ook allemaal hun eigen tasjes met LP’s en cd’s bij zich. Muziekliefhebber Annemieke Schollaerdt kwam met Endgame, een verrassende keus van het REM-doorbraakalbum Out Of Time uit ’91, maar tien minuten later werd ook Wild Is The Wind van Bowie (’76) gedraaid. En zondagmorgen draaide Herman Hofman Wouldn’t It Be Nice (66) van The Beach Boys. Uit de statistieken van Vincent blijkt dat The Beatles gelukkig niet zijn vergeten.


Waarom staan zij en The Doors dan slechts één keer in de Top 100 en Janis Joplin of The Beach Boys helemaal niet?
Het feestje dat werd gevierd was de 50ste verjaardag van 3FM. Als ik naar mezelf kijk, ik ben geboren in ’67 en mijn ‘relatie’ met Hilversum III startte begin 1976, toen Bohemian Rhapsody net van de nummer 1 af was. Willempie had die plek inmiddels ingenomen. Het waren de respectievelijke eerste singletjes van mij en mijn 2 jaar jongere zusje.


Veertig jaar later staat Bohemian Rhapsody op 2 in de Top 100 van 50 jaar 3FM, Willempie is daar ‘net’ buiten gevallen.


Ik ben Hilversum III/Radio intensief blijven volgen tot medio jaren negentig. Verkering/huwelijk/kinderen zorgden ervoor dat ik de zender daarna uit het oog verloor. In de periode van de net gestarte horizontalisering (Carola Hamer/Magic Friends/Arbeidsvitaminen) had ik er ook weinig te zoeken. Dat veranderde rond 2005 weer. Giel volgde langslaper Stenders op als dagopener, Ekdom en Veenstra kwamen op stoom en er werd steeds meer niet-hitparadegerelateerde muziek gedraaid. In de afgelopen jaren is gelukkig de invloed van de deejay op de gedraaide muziek weer toegenomen. Feitelijk kiest de deejay nu weer zelf zijn plaatjes, zoals het hoort. En dat merk je, als aandachtig luisteraar. Anders dan andere zenders worden echt oude platen op deze zender gedraaid: of ze nu Chuck Berry of Aretha Franklin heten, Janis Joplin of The Lovin’ Spoonful, anders dan op andere ‘jongerenzenders’ komen ze op 3FM (gedoseerd) voorbij.


Waarom dan maar beperkt tijdens de driedaagse op Pampus en helemaal summier in de top 100?


Zoals gezegd: 3FM zag Abraham en vierde dat. Wat doe je zelf als je 50 word? Dan nodig je je vrienden uit. Je vrienden van nu. De jochies waarmee je op de kleuterschool speelde, zullen geen uitnodiging krijgen.


Ikzelf was ‘bevriend’ met 3FM van 1976 (ik was 8, de zender was toen 11 jaar oud, op weg naar de brugklas) tot 1995 (3FM 30 jaar, ‘gesetteld in de Vinexwijk’). Daarna verloren we elkaar uit het oog, tot een jaar of zes, zeven geleden. Maar de vriendschap is nu wel eenzijdig. Ik volg de zender van afstand, kan de (meeste) nieuwe muziek die ze draaien waarderen, al mag het wel wat scherper, en ben blij met de regelmatige ‘duik in het hitverleden’. Ik hoop dat mijn kinderen, behalve via mijn platenkast ook via 3FM op Hendrix, The Beatles en The Doors uitkomen. Met The Peppers en Nirvana (ook al ‘oudgedienden’ he?) is dat ook gelukt. Maar ik ga natuurlijk als bijna-vijftiger niet meer meedoen aan de spelletjes op de zender.


Samenvattend: ik heb zelf op geen enkel moment de neiging gevoeld me aan te melden voor de ‘bonte avond’ met de deejays op Pampus. Maar ik gun ze hun feestje. En eerlijk gezegd ben ik blij dat vanaf vandaag alles weer als normaal is. Want door het jaar heen draaien ze minstens net zo’n goede mix van oude en nieuwe muziek als tijdens het jubileumfeest.


Edwin Wendt, 5 oktober 2015

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.