Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4907
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    618172

Auteurs van dit blog

Radio 2-website toegankelijk voor mensen met leesmoeilijkheden


de redactie

442 weergaven

Vanaf maandag 29 september maakt een voorleesknop de Radio 2-website toegankelijker voor mensen met leesmoeilijkheden. Met een simpele druk op die knop leest een stem de tekst op de webpagina voor. Met de voorleesknop wil het Vlaamse radiostation haar website toegankelijker maken voor bezoekers die moeite hebben met het lezen van lange teksten op een scherm, zoals het geval kan zijn voor personen met dyslexie of specifieke verstandelijke beperkingen. Na een testperiode en een grondige evaluatie van de knop, kan het systeem ook worden uitgebreid naar andere VRT-sites.

 

Naar aanleiding van de lancering van de voorleesknop besteedt Radio 2 op maandag 29 september nog meer aandacht aan toegankelijkheid voor personen met een handicap. Zo gaat Anja Daems (De Madammen, elke weekdag van 10:00 tot 12:00 uur) zich op maandag een dag lang voortbewegen in een rolstoel en ondertussen haar gewone dagtaken proberen af te werken. Een hele week lang roept Radio 2 zijn luisteraars op

om toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers in Vlaanderen in kaart te brengen.

 

Radio 2-inspecteur Sven Pichal testte de voorleesknop alvast even uit in onderstaande video.

 

Ook het Eén-programma Volt (woensdag 1 oktober, 20:40 uur) focust op de toegankelijkheid van winkels, cafés en restaurants. Hoe moeilijk is het om daar met een rolstoel te komen en welke inspanningen mogen we verwachten van uitbaters? Volt test en debatteert.

 

Het Radio 1-programma Hautekiet (elke weekdag van 09:00 tot 10:00 uur) gaat dan weer samen met de luisteraars op zoek naar plekken waar de toegang voor mensen met een beperking nog altijd niet evident is. Een luisteraar signaleerde al hoe moeilijk het is voor mensen met een visuele beperking om verrichtingen te doen bij aan bankautomaat. Hoe kan het beter? Wat zijn de grootste pijnpunten? Jan Hautekiet zoekt het uit.

 

MNM maakt op maandag 29 september radio voor doven. Karolien Debecker nodigt in Generation M (maandag tot en met woensdag, 22:00-24:00 uur) enkele dove mensen uit en maakt maximaal gebruik van de webcam om iedereen bij het programma te betrekken. Op dinsdag 30 september ontdekt THUIS-acteur Bert Verbeke Gent vanuit een rolstoel. Hij brengt, samen met een rolstoelgebruiker, verslag uit in het programma van Karolien. Op woensdag 1 oktober, ten slotte, gaat het in het programma over hoe personen met een handicap met seksualiteit omgaan.

 

Op dinsdag 30 september is er een overleg gepland tussen de VRT en verschillende verenigingen die zich inzetten voor de belangen van personen met een handicap. De openbare omroep zal er onder andere zijn engegament uitspreken om al zijn evenementen (opnames met live publiek, tentoonstellingen, optredens…) zo toegankelijk mogelijk te maken voor personen met een handicap.

 

Website: www.radio2.be


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.