Spring naar bijdragen

België

  • artikelen
    1128
  • opmerkingen
    41
  • weergaven
    192917

Auteurs van dit blog

Helft van de jongeren aanvaardt vriendschapsverzoek op Facebook van onbekende


de redactie

494 weergaven

Actieweek rond cyberveiligheid: van maandag 28 september tot en met donderdag 1 oktober in De Inspecteur op VRT Radio 2

 

Ruim de helft van de Vlaamse tieners aanvaardt een vriendschapsverzoek van een onbekende persoon op Facebook. Dat blijkt uit een experiment van het Radio 2-programma De Inspecteur. Een redacteur maakte een vals Facebookprofiel van een 14-jarige jongen die verhuisd is van Amerika naar Antwerpen. Hij stuurde lukraak honderd vriendschapsverzoeken naar verschillende tieners. 54 daarvan aanvaardden zijn verzoek. Slechts één iemand vroeg wie de persoon achter het verzoek was.

 

Niet zonder gevaar
Een vriendschapsverzoek aanvaarden van een onbekende is niet zonder gevaar. Veel jongeren zetten bijvoorbeeld hun gsm-nummers en adresgegevens op hun Facebookprofiel. En op zo goed als elk profiel zijn er aanwijzingen te vinden over waar je hen zou kunnen ontmoeten. Die informatie kan je misbruiken in een gesprek, zodat het lijkt alsof je ze kent. De redacteur heeft met acht jongeren een gesprek opgestart. Twee zijn niet op de vraag ingegaan, de rest ging mee in het gesprek. Ze stelden vragen over de jongen, maar gaven ook veel prijs over zichzelf.

 

“Het probleem ligt niet zozeer in het maken van nieuwe contacten, maar meer in het delen van persoonlijke informatie,” zegt Marine Smeets van Child Focus, “Vaak geven jongeren veel te veel persoonlijke informatie mee op sociale media. We krijgen meer en meer klachten over grooming, waarbij een volwassene contact probeert te leggen met een jongere op sociale media om hem of haar te misbruiken.”

 

Hoe het experiment concreet in zijn werk ging horen de Radio 2-luisteraars op dinsdag 29 september tussen 8 en 9 uur op Radio 2.

 

Week rond cyberveiligheid
De Inspecteur heeft het deze week over de veiligheid op het internet, want oktober is de maand van de cyberveiligheid. CERT (cert.be), de overheidsdienst voor Cyberveiligheid, lanceert op 1 oktober een campagne om mensen bewust te maken om veilig om te gaan met het internet. De Inspecteur heeft het in de actieweek rond cyberveiligheid ook over spam en oplichting (waar komen die valse waardebonnen voor supermarkten vandaan?) op maandag, over free wifi (hoe veilig zijn die netwerken?) op woensdag en over een goed paswoord (hoe kies je dat?) op donderdag.

 

Luisteraars kunnen ook elke dag bij De Inspecteur met vragen terecht over het thema via inspecteur@radio2.be.

 

De Inspecteur: van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 09:00 uur op VRT Radio 2.

 

Website: www.radio2.be


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.