Spring naar bijdragen

Startschot derde Rode Neuzen Dag: mentale gezondheid van jongeren op school staat centraal


de redactie

878 weergaven

Vandaag, maandag 17 september 2018, werd in het Maria-Boodschaplyceum in Brussel de aftrap gegeven van de derde Rode Neuzen Dag. De goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius roept opnieuw iedereen in Vlaanderen op om geld in te zamelen om jongeren met psychische problemen te helpen. De derde editie, die plaatsvindt op 30 november 2018, staat dit jaar in het teken van de mentale gezondheid van jongeren op school. De aftrap werd gegeven in de oude school van Qmusic-dj én Rode Neuzen Dag-ambassadeur Sam De Bruyn, die er door ziekte niet kon bij zijn. Sam was er wel bij op afstand via de telefoon, terwijl zijn Q-collega’s Wim Oosterlinck en Heidi Van Tielen de ochtendshow ter plaatse presenteerden.


Sam De Bruyn: “Ik heb een leuke tijd gehad op school, maar zoals zovelen op die leeftijd heb ik ook wat moeilijke momenten gekend. Ik heb die periode veel steun gehad aan mijn juf wiskunde, die snel aanvoelde dat ik niet zo goed in mijn vel zat. Het luchtte enorm op dat ik toen bij haar terecht kon. Ik besef dus hoe belangrijk het is dat er plaats is voor mentale gezondheid op school. Bij deze een warme oproep aan heel Vlaanderen om massaal acties te organiseren, want we kunnen samen écht een verschil maken.”


Wim en Heidi kregen vandaag andere ambassadeurs op bezoek in hun ochtendshow: Evi Hanssen, Jonas Van Geel en Birgit Van Mol. Koen Wauters is de vijfde ambassadeur, maar kon er vandaag niet bij zijn. Evi vertelde dat ze met alle ambassadeurs een droom hebben: zoveel mogelijk Rode Neuzen Scholen in Vlaanderen. Scholen zijn immers de plek waar jongeren vaak zijn, veel meemaken en dus ook snel geholpen kunnen worden. Milo Meskens kwam ook langs om zijn nieuwe single te brengen.


Evi Hanssen: “Rode Neuzen Scholen zijn scholen waar bewust extra aandacht wordt gegeven aan de mentale gezondheid van de leerlingen. Scholen hebben op dat vlak echt nog heel wat ondersteuning nodig en die kunnen we nu geven met Rode Neuzen Dag. Ik hoop dat we met deze derde editie veel geld kunnen inzamelen om zo scholen te helpen om een plek te zijn waar jongeren zich goed voelen, ook als het even wat minder goed met hen gaat. Vlaanderen, we gaan ervoor!”


Een Rode Neuzen School kan op verschillende manieren ingevuld worden, zolang er extra aandacht wordt besteed aan de mentale gezondheid van de leerlingen. Een rondvraag bij scholen door iVox geeft aan dat ze zouden geholpen zijn met bijvoorbeeld het opleiden van leerkrachten hoe ze beter omgaan met mentale gezondheid, getuigenissen brengen op school, het inrichten van een stille en veilige ruimte waar jongeren tot rust kunnen komen of peerprojecten waar jongeren elkaar helpen. Meer informatie over hoe scholen een Rode Neuzen School kunnen worden staat op rodeneuzendag.be.


Onderzoek bevestigt problematiek: 1 op 2 leerkrachten vindt dat er meer tijd en middelen vrijgemaakt moeten worden om te werken aan mentale gezondheid leerlingen


Uit recent onderzoek (mei 2018) dat iVox uitvoerde in opdracht van Rode Neuzen Dag bij leerkrachten, leerlingen en ouders in Vlaanderen, blijkt dat er nood is aan ondersteuning op school. Maar liefst 1 op 2 leerkrachten (52%) in Vlaanderen heeft minstens wekelijks te maken met leerlingen met mentale problemen. Leerkrachten onderstrepen ook het belang: bijna de helft (47%) vindt dat er meer tijd en middelen vrijgemaakt moeten worden om te werken aan de mentale gezondheid van leerlingen. Meer dan de helft van de jongeren (56%) wil ook liever met een leerkracht praten over mentale problemen dan met een externe psycholoog (19%). 2 op 3 ouders (66%) vindt daarbij dat de school meer moet inzetten op de mentale fitheid van de leerlingen.


Ook kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens was er bij tijdens de lancering van de actie om het over de resultaten van het onderzoek en de problematiek te hebben. Peter Adriaenssens: “De cijfers liegen er niet om. Als je weet dat scholen de plek zijn waar jongeren het meeste van hun tijd zijn, kan ik alleen maar toejuichen dat Rode Neuzen Dag dit jaar inzet op mentale gezondheid op school. Als we kunnen helpen in een vroeg stadium, kunnen we ernstigere aandoeningen vermijden.”


Tijdens de aftrap werden ook de vijf nieuwe Neuzen bekendgemaakt: Froufrou, Cara Mascara, Redman, Blije Barry en Fred Raket. Verzamelen, delen en uitwisselen, het mag en kan allemaal. Heel Vlaanderen wordt opgeroepen om een Rode Neus op te zetten en te tonen dat spreken over psychische problemen geen taboe mag zijn. De Neuzen zijn vanaf vandaag te koop bij alle Belfius-kantoren in Vlaanderen. Een Rode Neus kost 5 euro.


Iedereen kan acties organiseren
Heel Vlaanderen, waaronder ook scholen, worden vanaf vandaag aangemoedigd om zoveel mogelijk acties te organiseren of Neuzen te verkopen voor Rode Neuzen Dag. De acties kunnen geregistreerd worden op rodeneuzendag.be. De opbrengst gaat naar het Rode Neuzen Fonds dat beheerd wordt door een bestuurscomité bij de Koning Boudewijnstichting. Het ingezamelde geld zal verdeeld worden onder scholen die initiatieven nemen om de mentale gezondheid van leerlingen te bevorderen.


In 2015 bracht de eerste Rode Neuzen Dag 3.858.814 euro op voor 26 organisaties in Vlaanderen, die hulp bieden aan jongeren met psychische problemen. De tweede Rode Neuzen Dag in 2016 zamelde 4.103.677 euro in voor vijf OverKop-huizen in Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Tienen waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele psychologische hulp.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.