Jump to content

Hans Knot: Radio Moskou in het Nederlands


hans knot

2536 views

Er zijn vele lezers boven pak weg de zestig jaar die in voorbijgegane decennia naast het beluisteren van de zeezenders zich ook wel hebben bezig gehouden met het zoeken naar verre signalen. Via een groot scala aan korte golfstations en met het gebruik van goede wereldontvangers en daarbij behorende antennes was het redelijk mogelijk, het zei met de nodige porties geduld, alle delen van de wereld op die manier je kamer binnen te halen.

 

Eén van die internationale korte golfstations was Radio Moskou, dat op haar hoogtepunt in liefst 60 talen haar uitzendingen liet programmeren. Wat betreft programma’s in de Nederlandse taal gebeurde dit zelfs heel lang, namelijk vanaf 1930 tot en met 1994. Radio Moskou werd vervolgens vervangen door The Voice of Russia en trad toe tot de Europese Radio Unie. Op 1 april 2014 kwam er een einde aan de uitzendingen vanuit Moskou via de korte golf.

 

Het was op maandag 16 november 1970 dat het eerste schakelprogramma tussen de NOS en Radio Moskou zou gaan plaats vinden, een serie die tot stand was gekomen in het kader van een eerder dat jaar gesloten cultureel verdrag tussen beide landen. Het programma, dat zich in het bijzonder richtte op Amsterdam, werd zowel in Nederland als Rusland gelijktijdig uitgezonden tussen 8 uur in de avond en half 10.

 

De presentatie van de uitzending, die onder meer muziek, informatie en een quiz bevatte, geschiedde zowel in het Russisch als in het Nederlands. Daarbij werd gebruik gemaakt van de diensten van tolken, welke ter beschikking waren gesteld door de Nederlandse afdeling van Radio Moskou en de Vereniging Nederland-USSR. De burgemeesters van beide steden spraken in de eerste uitzending een welkomstwoord. Het Nederlands gedeelte van het programma werd gepresenteerd door Jaap Brand. De productie, samenstelling en regie was in handen van Maarten Nederhorst en Kees van der Salm. De hoop werd uitgesproken dat mocht de eerste serie van uitwisselingsprogramma’s succesvol verlopen er meer van dergelijke programma’s zouden volgen.

 

562292867_moskou.jpg.dd0b13c0572fc18b962469d79298ac71.jpgIn februari 1971 werd de uitwisseling van programma's tussen de NOS en Radio Moscow al na één uitzending stopgezet. De leiding van de NOS wilde meer weten over de positie van joden in de toenmalige Sovjet Unie. Het was de leiding van Radio Moskou die bekend maakte dat men na één uitzending voorlopig niet de uitwisseling kon voortzetten en dat men voor 1971 van meer programma's diende af te zien in verband met het overladen programmaschema. Uiteraard was de werkelijke reden dat men vanuit de Sovjet Unie met geen woord wilde ingaan op de vraagstelling die vanuit Hilversum was ontvangen.

 

Als regelmatige luisteraar naar allerlei korte-golfdiensten, die in verschillende spraken waren te beluisteren, werd door mij ook afgestemd op de programmering van Radio Moskou. Het was de bedoeling dat in het tweede uitwisselingsprogramma, dat als titel ‘tussen Leningrad en Rotterdam’ meekreeg, informatie zou worden verstrekt over de positie van de joden in de Sovjet-Unie. Een dergelijk verzoek was door de programmamakers in Hilversum bij de collega's in de Sovjet Unie ingediend maar viel bij de leiding van Radio Moskou dus niet in goede aarde.

De opgegeven reden van een te volle programmering bleek achteraf vaker een gebruikelijke smoes te zijn om niet in te hoeven gaan op bepaalde wensen en vragen van westerse collega's. De leiding van Radio Moskou liet de collega's van de NOS dagen later alsnog weten dat er geen enkele aanleiding was om van de positie van de joden in de Sovjet-Unie een zaak te maken, omdat al vaker was gebleken dat de publieke opinie in Nederland slecht geïnformeerd was over de werkelijkheid in de Sovjet Unie. Verder ging men niet in op in hoeverre dit was gebleken.

 

Radio Moskou, op een bepaald moment beter bekend als Radio Moscow World Service, was het officiële internationale radiostation van de Unie van Socialistische Sovjet Republieken, zoals de Sovjet Unie officieel heette. Op het hoogtepunt van haar bestaan werden er door Radio Moskou programma's uitgezonden in meer dan 60 talen met behulp van sterke zenders opgesteld in de Sovjet- Unie, Oost-Europa en op Cuba. Alle programma's hadden te maken met een zogenaamde ‘Programmering directoraat’. Zie het als een vorm van censuur die pas in 1991 werd opgeheven.

 

De eerste uitzending in een vreemde taal was in het Duits op 29 oktober 1929, waarna programma's in het Engels en het Frans volgden. Radio Moscow startte met haar uitzendingen in 1922 met een zendstation in de regio Moskou, en een tweede kwam in de lucht vanuit een locatie in de omgeving van Leningrad in 1925. Radio Moskou kwam in 1939 ook met uitzendingen (op middengolf en korte-golf) in het Engels, Frans, Indonesisch, Duits, Italiaans en het Arabisch.

 

De redactie van Radio Moskou sprak al vroeg haar uitdrukkelijke bezorgdheid uit over de opkomst van de Duitse dictator Adolf Hitler tijdens de dertiger jaren van de vorige eeuw, en de Italiaanse dienst, uitzendend via de middengolf, werd enkele jaren later dermate gestoord door de Italiaanse dictator Benito Mussolini dat het doel van de programmering in het Italiaans werd gemist.

 

De Verenigde Staten werd voor het eerst het doelwit van Radio Moskou tijdens de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw, gebruikmakend van zenders in de regio Moskou. Later werd West-Noord-Amerika het doelwit van de nieuw gebouwde Vladivostok en Magadan relay-stations. De eerste uitzendingen gericht op de landen in Afrika ging in de lucht aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw en wel in het Engels en het Frans.

 

In 1961 waren er via Radio Moskou voor het eerst programma's in drie Afrikaanse talen te beluisteren, te weten in het Amhaars, het Swahili en het Hausa. Na verloop van tijd, werden daar nog acht andere Afrikaanse talen aan toegevoegd. De begin jaren zestig werden ook gebruikt om centraal geredigeerde nieuwsbulletins het licht te laten zien, hetgeen in augustus 1963 voor de eerste keer het geval was en waarmee luisteraars over de gehele wereld konden worden bereikt daar ze in alle diensten werden gebracht.

 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd een centraal team van commentatoren van Radio Moskou verenigd en verantwoordelijk voor het programma: ‘News and Views’. Deelnemers aan dit toch wel ambitieuze project waren Viktor Glazunov, Leonid Rassadin, Yuri Shalygin, Alexander Kushnir, Yuri Solton en Vladislav Chernukha. In de loop der jaren groeide het programma uit tot een belangrijke informatief- en analytisch onderdeel van de internationale service van Radio Moscow.

 

Als je blijk gaf dat je had geluisterd naar de programma's, via een ontvangstbericht of gewoon een brief, dan kreeg je geheid een redelijk dikke envelop terug uit Moskou. Er was een speciaal team bij het station werkzaam om de post van de luisteraars te beantwoorden en dus kregen luisteraars in Nederland, naast de internationale folders, ook een in het Nederlands geschreven persoonlijke brief terug. Speciaal op de oudere jeugd gericht was er een club waar je lid van kon worden en zelfs werd de luisteraar genodigd om achter het toenmalige IJzeren Gordijn een bezoek aan de hoofdstad van het machtige land te brengen.

 

Tegen het einde van de jaren zeventig werd de Engelstalige service van het station definitief omgedoopt in Radio Moscow World Service. Het project stond onder leiding van de al lange tijd bij Radio Moscow actieve journalist en manager Alexander Evstafiev. Later werd er een Service gericht op Noord-Amerika, een Afrikaanse service en zelfs een speciale service gericht op de UK en Ierland. Allen werden geprogrammeerd in de Engelse taal en waren een paar uur per dag te beluisteren. Dit naast de reguliere 24 uurs Engelstalige World Service, evenals diensten in andere talen.

 

Intussen was mijn interesse in de programma's van Radio Moscow in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw tanende. Ik luisterde alleen nog, maar tevens zelden, naar de ‘Listeners Request Club', dat werd gepresenteerd door Vasily Strelnikov. Radio Moscow was trouwens niet het enige korte-golf station dat werd beluisterd en aangeschreven, daarover een andere keer meer.

 

Hans Knot, 24-11-2018

  • reaction_title_1 3

9 Comments


Recommended Comments

IK heb wel eens gehoord van oudere swl'ers, dat als je in die tijd brieven/ontvangst rapporten schreef naar zenders achter het ijzeren gordijn en dat ze daar op antwoord terug kregen ook wel eens bezoek hebben gehad van de Bvd.

Is daar meer bekend over?

Link to comment
3 uur geleden zei andre ph5c:

IK heb wel eens gehoord van oudere swl'ers, dat als je in die tijd brieven/ontvangst rapporten schreef naar zenders achter het ijzeren gordijn en dat ze daar op antwoord terug kregen ook wel eens bezoek hebben gehad van de Bvd.

Is daar meer bekend over?

 

 

Ikzelf heb er niet mee te maken gehad maar ik ken het verhaal van een toen jonger Stadsgenoot die zelfs op bezoek was geweest en daarna ook bezoek kreeg. Details zijn niet direct voorhanden. Ik denk dat ik er ooit over schreef dus misschien even op googelen mijn naam en radio moskou bijvoorbeeld

 

Link to comment

De Nederlandse R Moskou uitzendingen waren in de 31 meter band te beluisteren, ontvangst was prima, zelfs op simpele radio's.

De presentatie was altijd in handen van Russen die Nederlands hadden geleerd, kennelijk vertrouwde men geen native Dutch speakers. Net als in de andere talen. Daardoor klonk het altijd een beetje vreemd. 

het was natuurlijk een groot verkooppraatje wat er in de USSR allemaal zo goed ging op alle gebieden: van landbouw tot industrie.

 

De zenders waren zeer goed en sterk. Na de val van de muur was alles te huur, waar R Ned Wereldomroep dankbaar gebruik van maakte. De meest verafgelegen zenders in plaatsen waar niemand van had gehoord werden gehuurd. Het signaal werd per satelliet aangeleverd in Moskou, waar het verder werd gedistribueerd met eigen satellieten. De vertraging van het geluid was dan ook enorm, vele seconden.

Ook de 1386 razend sterke zender in Kaliningrad werd gehuurd. kon 2500 kW, maar RNW beperkte het tot 600 of 1200 kW.

 

Via Moskou ging RNW een conflict aan met de Nederlandse defensie door gebruik te maken 5845 kHz, buiten de 49 meter. Dat was een defensie kanaal dat niet gebruikt mocht worden in Nederland- _Flevo, maar wel via Radio Moskou natuurlijk. Ik riep dan, "helemaal onder in de 49 meter band" op de zender, ja ja.

 

Die 1386 is later ook nog door een lbh zender gehuurd in UK, door Ray Anderson. 

Frappant natuurlijk gelet op homo standpunt Rusland.

  • reaction_title_1 2
Link to comment

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat deze topic werd gestart...Even nog wat informatie.

 

De presentatie was soms ook in handen van Nederlanders.

Er werkten mensen van allerlei nationaliteiten op de ulitsa pjatnitskaya. (adres van de straat in Moskou, het huis van de radio genaamd).

 

Overigens de zender in het gebied Kaliningrad stond in het dorpje Bolshakovo. Vroeger Liebesfelde geheten in de tijd voor 1946 toen het gebied Kaliningrad nog Duits oost Pruisen was.  

Het zou interessant zijn uit te zoeken of daar eerst een duits zendstation is geweest..

 

De uitzendingen van de nederlandse dienst in de jaren 60 begin jaren 70 waren behalve op de korte golf ook te beluisteren op 217 meter middengolf.

Op de korte golf zond men wisselend uit in de 19 , 25 en 31 meterband.

De ontvangst was in de jaren 70 heel goed. Later werd de ontvangst minder. 

 

 

Edited by RMI
Link to comment

Overigens de zender in het gebied Kaliningrad stond in het dorpje Bolshakovo. Vroeger Liebesfelde geheten in de tijd voor 1946 toen het gebied Kaliningrad nog Duits oost Pruisen was.  

 

In dat gebied is mijn opa geboren........................

 

Het huidige Kalinigrad  heettte toen in het Duis "Koningsbergen."

Edited by Juul
  • reaction_title_1 2
Link to comment
23 minuten geleden zei Juul:

Overigens de zender in het gebied Kaliningrad stond in het dorpje Bolshakovo. Vroeger Liebesfelde geheten in de tijd voor 1946 toen het gebied Kaliningrad nog Duits oost Pruisen was.  

 

In dat gebied is mijn opa geboren........................

 

Het huidige Kalinigrad  heettte toen in het Duis "Koningsbergen."

Dat is heel interessant voor me, want ik had er ook hele verre familie wonen...in Liebesfelde...derhalve viel ik zowat van mijn stoel , toen ik ontdekte dat die zender in Bolshakovo (Liebesfelde) stond . Ik ken het gebied ben er een aantal keren geweest.  Niet in Bolshakovo , maar wel in Kaliningrad (Koningsbergen).  Ook aan de kust en op de Kurische Nehrung richting Litouwen.

Die verre familieleden zijn in 1945 allemaal naar Duitsland gevlucht. Heel veel vluchtelingen zijn onderweg gruwelijk omgekomen een hele tragische geschiedenis. Het wrange van de geschiedenis is ook , dat de meeste mensen in Oost Pruisen afstammelingen waren van geloofs vluchtelingen uit het Salzburger land.

Edited by RMI
Link to comment

Het gaat voorbij aan de posting maar toch maar even een korte posting.

Mijn Opa is geboren in Cranz in 1886. Cranz in na de oorlog omgedoopt in Zelenogradsk. Toen het Russisch werd.

Hij was dus Duits. Maar al ruim voor de oorlog weggegaan uit Ost-Pruischen.

Ik heb nog familie wonen in de buurt van Stuttgart.  Tot voor 10 jaar terug heb ik gemaild met familie in Zwitserland die er nog geboren was.

Ik heb altijd het plans gehad om na m'n werkzame leven  er naar toe te gaan. Dat mocht en kon toen. Maar die kans is nu verkeken.  Er reed vanuit Berlijn waar ik regelmatig kwam een trein, "heimat reise" heette dat.

Leuk om iemand te treffen die iets weet van die geschiedenis. Ik heb heel erg veel info over de Kaliningrad enclave. Video etc.

Groet,

 

Juul

 

Nu maar weer terug naar het onderwerp..............................

screen 18b.jpg

screen 18.jpg

Edited by Juul
Link to comment
32 minuten geleden zei Juul:

Het gaat voorbij aan de posting maar toch maar even een korte posting.

Mijn Opa is geboren in Cranz in 1886. Cranz in na de oorlog omgedoopt in Zelenogradsk. Toen het Russisch werd.

Hij was dus Duits. Maar al ruim voor de oorlog weggegaan uit Ost-Pruischen.

Ik heb nog familie wonen in de buurt van Stuttgart.  Tot voor 10 jaar terug heb ik gemaild met familie in Zwitserland die er nog geboren was.

Ik heb altijd het plans gehad om na m'n werkzame leven  er naar toe te gaan. Dat mocht en kon toen. Maar die kans is nu verkeken.  Er reed vanuit Berlijn waar ik regelmatig kwam een trein, "heimat reise" heette dat.

Leuk om iemand te treffen die iets weet van die geschiedenis. Ik heb heel erg veel info over de Kaliningrad enclave. Video etc.

Groet,

 

Juul

 

Nu maar weer terug naar het onderwerp..............................

screen 18b.jpg

screen 18.jpg

je hebt het mij jaren geleden verteld Juul maar goed hier ook te delen. er wordt veel te weinig gepraat over familiegeschiedenis. Kom er nog wel eens op terug

Hans

Link to comment
7 uur geleden zei RMI:

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat deze topic werd gestart...Even nog wat informatie.

 

De presentatie was soms ook in handen van Nederlanders.

Er werkten mensen van allerlei nationaliteiten op de ulitsa pjatnitskaya. (adres van de straat in Moskou, het huis van de radio genaamd).

 

Overigens de zender in het gebied Kaliningrad stond in het dorpje Bolshakovo. Vroeger Liebesfelde geheten in de tijd voor 1946 toen het gebied Kaliningrad nog Duits oost Pruisen was.  

Het zou interessant zijn uit te zoeken of daar eerst een duits zendstation is geweest..

 

De uitzendingen van de nederlandse dienst in de jaren 60 begin jaren 70 waren behalve op de korte golf ook te beluisteren op 217 meter middengolf.

Op de korte golf zond men wisselend uit in de 19 , 25 en 31 meterband.

De ontvangst was in de jaren 70 heel goed. Later werd de ontvangst minder. 

 

 

De MG zender werd na de val van de muur in de jaren 90 gehuurd door de WereldOmroep. Niet eens met het volle vermogen, 1200 en zelfs 600 kW bleek genoeg te zijn. Ik ben er vaak op te horen geweest, 1386 kHz. Op het meest lullige radiootje nog te horen.

DE zender is ook gehuurd door LHB radio vanuit UK, zou nu ondenkbaar zijn.

Rusland heeft later de 1386 aan Litouwen moeten teruggeven, en daar zitten nu weer anti-russische uitzendingen op.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.