Jump to content

Column Hans Knot: Bezoek aan werf in Zaandam in 1967


hans knot

1899 views

Het was in de maand maart 1967 dat een flink aantal luisteraars van Swinging Radio England en Radio Dolfijn toch wel nieuwsgierig waren in hoeverre de werkzaamheden voortgang hadden aan het zendschip van beide radiostations, de Laissez Faire. Het was in een zware storm in de problemen geraakt waarbij onder meer de zendmast was afgebroken. Op Radio Dolfijn was op dat moment het programma van Lodewijk den Hengst bezig, die niets van de problemen merkte en gewoon een programma aan het presenteren was. Het signaal kwam echter niet verder dan het zendschip gezien de gebroken mast.


791186811_column8en9nov3josephverbeke-oem.thumb.jpg.79c8c5ceff3fbc85676d4c998dd7279a.jpgReparatie was noodzakelijk in een haven en zo werd er gekozen voor die van Zaandam. Een van de nieuwsgierigen was destijds Ehard Goddijn, die op 12 maart 1967 een bezoek bracht aan het zendschip en daarvan verslag deed in onder meer het Benelux DX-Club blad van de maand april dat jaar. Laten we eens zien wat hij destijds had te melden.

 

‘Ik was in de gelegenheid een bezoek aan de Laissez Faire te brengen omdat het voor een reparatie aan de mast in Zaandam lag. Echter, toen ik er aan kwam bleek de mast al gerepareerd te zijn. Alleen de tuidraden dienden nog gespannen te worden. Ik had een lang gesprek met de Engelse radiotechnicus Bob Gittus. Wel dient vermeld te worden dat ik eerst, vanwege de douane, niet aan boord mocht. Tijdens het gesprek met Gittus kwam er een deejay van Britain Radio (nu dus Radio 355) langs en hij vroeg of ik de studio van Radio Dolfijn (nu Radio 227) wenste te zien. Nadat de voornoemde technicus nog wat zinnen met de deejay wisselde kreeg ik permissie om aan boord te gaan.

 

48976091_column8en9nov1josephverbeke-oem.thumb.jpg.12cd738431fe888c943649d75bb5f21b.jpgEn zodoende kreeg ik interessante dingen aan de weet. De twee Continental zenders met een E.R.P. van 55 kW worden gevoed door twee generatoren van respectievelijk 180 kVa en 250 kVa. Beide zenders zijn door middel van een scheidingsfilter aan één antenne gekoppeld. Dit systeem is uniek te noemen voor middengolf gebruik. Het uitgestraalde vermogen van elke zender is ’s winters slechts 27 kW, omdat de impedantie van de zendantenne door de grote zoutafzetting en de sterkere wind veranderd is.

 

Wanneer men ’s winters toch met een E.R.P. van 55 kW zou werken zou er vonkoverslag optreden. Binnenkort gaat men weer met 55 kW aan vermogen werken. De zenders zijn gebouwd volgens het systeem van schermroostermodulatie. Om de juiste modulatie-diepte te krijgen wordt een laagfrequent vermogen van maar liefst 6 kW door de l.f. versterker aan de eindbuis van de zender toegevoegd.


567419408_column8en9nov2josephverbeke-oem.thumb.jpg.b5d345db288d5c09b66b6592c727825a.jpgHet inwendige van beide Continental zenders kon ik helaas niet te zien krijgen, omdat de zenderkasten door de douane verzegeld waren. Er is op het radioschip Laissez Faire een speciale studio ingericht voor de nieuwsuitzendingen en het opnemen van de advertentiespots. 75% van deze spots worden namelijk aan boord opgenomen. In de studio van Radio Dolfijn (227) beschikt men over verscheidene draaitafels, vele banden die in een soort carrousels zijn opgeborgen; twee taperecorders en de carrousels zijn zo geconstrueerd, dat met een druk op de knop elk gewenst bandje uit een groep van 15 bandjes tevoorschijn komt. Alle apparatuur is van het merk Collard.

 

De belangrijkste sponsor van Radio 355 (ex Britain Radio) is Ted Amstrong. Elke dag betaalt hij 250 Pond voor zijn dertig minuten durende godsdienstige uitzendingen. Daarmee zal het nog wel even duren, voordat de Radio Europa gedachte door Radio 355 gerealiseerd zal worden. Uitzendingen in het Frans waren namelijk gepland voor de inwoners van Franstalig België’, aldus Ehard Goddijn destijds onder meer in het Benelux DX blad van de maand mei 1967.

 

Met de laatste opmerking kan worden opgemerkt dat ikzelf inzake deze zogenaamde ‘Radio Europa’ planning slechts éénmaal iets heb vernomen en dat was in voornoemd artikel.  

 

Hans Knot, 9 november 2019

  • reaction_title_1 5

3 Comments


Recommended Comments

Een staan een paar twijfelachtige zaken in dit artikel. Voor de goede orde dit is geen opmerking aan degene die dit publiceerde. Zie het als aanvulling.

De 2 CE's staan te boek als 50 kW zenders. Nu kunnen fabriekszenders 10% meer vermogen maken als waar ze voor te boek staan, maar het wordt niet aanbevolen. Vervolgens bij zenders praat je niet over E.R.P (Effective Radiated Power). Bij E.R.P praat  je over de combinatie zender en antenne installatie. Er waren echter verliezen in de antenne installatie. Weliswaar was de "ground" perfect, maar de antenne op zich niet. Ik geloof dan ook niet dat er werkelijk 55 kW afgestraald werd. Dat even terzijde, bij zenders praat je over het vermogen wat de zender kan maken, ook wel draaggolf vermogen genoemd.

Nog een ding. Als je door zoutaanslag en wind je impedantie zover veranderd dat je naar de helft van het vermogen terug moet zit het goed fout. Wat hier bedoeld wordt is dat zout  tezamen met vocht wat zich op de isolatoren afzet (door de wind) reden is om het vermogen met de helft te reduceren.

Dan een aanvulling. De 50 kW zender is een uitbreiding van een soortgelijke zender als gebruikt werd door Radio Veronica, maar dan in 5 kW uitvoering. De eindtrap die die 5 kW naar 50 kW versterkt is een zogenaamde Doherty versterker (http://80.60.170.41:5014/dokument.html?id=1406300967).

 

Ondanks mijn opmerkingen een prachtig artikel!

 

Rob V.

Edited by Rob Veld
  • reaction_title_1 2
  • reaction_title_2 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.