Spring naar bijdragen

De showbizzmoord ontrafeld in nieuwe AVROTROS-podcast


de redactie

1223 weergaven

Bijna veertig jaar geleden houdt de moord op platenproducer Bart van Laar (36) heel bekend Nederland in zijn greep. Een zaak die uitgroeit tot één van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit. In de nieuwe true crime podcast De Showbizzmoord van AVROTROS en NPO Radio 1 duiken journalisten Lammert de Bruin (EenVandaag) en Babs Assink (o.a. NOS-Journaal) in deze opzienbarende moordzaak. In zeven afleveringen nemen zij de luisteraar mee in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie is er verantwoordelijk voor de dood van de succesvolle platenproducer?


Op 10 november 1981 wordt de succesvolle platenproducer Bart van der Laar door zijn secretaresse gevonden in een plas bloed op de keukenvloer van zijn woning in Hilversum. Drie dagen later overlijdt hij door de kogel die in zijn hoofd is geschoten. De Showbizzmoord geeft bijzondere onthullingen over de schimmige muziekbusiness in het Hilversum van de jaren ‘80. Heeft de illegale ‘witte platenhandel’ Bart de das om gedaan? Is het een crime passionel? Of is het toch de onenigheid die ontstond over vermeend plagiaat bij de songfestivalinzending van dat jaar? En waarom bekent een jongensprostituee de moord, terwijl hij er na een jarenlange celstraf niks mee te maken blijkt te hebben? En hoe wordt Peter R. de Vries ontvoerd na een tip in deze zaak?


In De Showbizzmoord komen verschillende personen uit de muziekwereld van toen aan het woord over hun collega en vriend Bart van der Laar. Onder anderen Peter Koelewijn, Eddy Ouwens en Gemma van Eck (Babe) vertellen over Barts werk en leven vol geruchtmakende feesten met drank, drugs en jongensprostituees. Mediatycoon Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek gaan in op het onderzoek dat zij begin jaren tachtig doen naar deze moord. En strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops laat zijn licht schijnen op de vele fouten die in deze zaak zijn gemaakt. Ook de man die onterecht voor deze moord werd veroordeeld doet zijn verhaal, evenals advocaat-generaal van de Hoge Raad, Diederik Aben. Deze podcast is verder omlijst door de muziek van toen, van artiesten die Bart van der Laar produceerde, zoals Benny Neyman, Babe, LUV, Lenny Kuhr en Francis Goya. In de laatste aflevering wordt de balans opgemaakt: wie zat er achter de Showbizzmoord?

 

De Showbizzmoord, een podcastserie van AVROTROS en NPO Radio 1, is vanaf dinsdag 19 mei wekelijks te horen in je favoriete podcast-app.

 

Afbeelding: Babs Assink en Lammert de Bruin (foto AVROTROS)

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.