Jump to content

Deze week in De Nacht van Rutger op NPO Radio 1: cartoonist Ruben Oppenheimer


de redactie

477 views

Ruben Oppenheimer heeft van tekenen zijn beroep gemaakt. Al twintig jaar is hij een succesvol en veelbesproken cartoonist. Zijn spotprenten zijn elke dag te zien in Nederlandse en Belgische kranten zoals De Limburger, NRC Handelsblad, AD en De Standaard.
  
Niet iedereen is fan van zijn werk. De afgelopen jaren kreeg hij een rechtszaak aan zijn broek van advocaat Theo Hiddema die zich door een tekening van zijn hand beledigd voelde. Na enkele cartoons van de Turkse president Erdogan ontving Oppenheimer tientallen dreigementen. 
  
De meest recente rel rond zijn werk was de spotprent die NRC Handelsblad op 11 september van dit jaar publiceerde met Mark Rutte en Sigrid Kaag in de hoofdrol. In de talkshow Op1 werd Oppenheimer hierover ter verantwoording geroepen en de D66-top beschuldigde de tekenaar van “seksisme”.
 
Genoeg redenen voor Rutger om dit weekend Ruben uit te nodigen in De Nacht van Rutger. Want waarom moet een cartoonist zich verdedigen voor een soort van volkstribunaal? Is de vrijheid van meningsuiting, juist voor een cartoonist, niet het grootste goed? Waarom zei Oppenheimer ja tegen de uitnodiging van Op1?
  
Om veiligheidsredenen ontvangt Rutger zijn gast dit weekend niet in zijn eigen huis, maar op een geheime locatie. 
 
De Nacht van Rutger
In ‘De Nacht van Rutger’ voert Rutger Castricum met zijn gast aan het begin van de nacht een prettig gesprek. Dit doet hij vanuit zijn eigen huis, in die mooie stad achter de duinen, aan de keukentafel. Iedere zaterdag op zondagnacht in oktober, van 00:00 uur tot 01:00 uur op NPO Radio 1. 


De afleveringen van ‘De Nacht van Rutger’ zijn hier terug te luisteren.

 

Afbeelding: Rutger Castricum (foto PowNed / Wessel de Groot)

 

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...