Jump to content

WOII-podcast met Rob Trip - Gebombardeerd door je bondgenoten 


de redactie

186 views

Rob Trip presenteert een nieuwe NOS-podcast, 'Bevriende Bommen', waarin hij op zoek gaat naar de minder bekende verhalen achter de bombardementen door Britse en Amerikaanse bondgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 is een bekend historisch moment, maar veel minder bekend zijn de bombardementen door de geallieerden op verschillende steden in Nederland. In de podcast delen ooggetuigen hun ervaringen, waaronder slachtoffers van de bombardementen en Nederlandse piloten die dienden bij de geallieerden. Ook wordt onderzocht hoe de nazi's deze bombardementen gebruikten en welke rol de Nederlandse regering in ballingschap speelde.

 

De eerste aflevering van de podcast, getiteld 'Sinterklaas', wordt uitgezonden op zondag 14 april om 09:00 uur. Hierin wordt het bombardement op Eindhoven in 1942 besproken. In latere afleveringen komen onder andere bombardementen op Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Venlo aan bod.


Afleveringen

  • Aflevering 1: Sinterklaas (zondag 14 april, 09:00 uur) - Op 6 december 1942 spelen de kinderen in Eindhoven met hun Sinterklaascadeautje. Wat zij niet weten, is dat 90 bommenwerpers uit Engeland onderweg zijn naar Eindhoven. Naar de Philipsfabrieken die midden in de stad liggen. Dan breekt de hel los, herinnert zich Peter Buddemeijer, die toen zes jaar oud was. De bommen vallen op de stad; 130 mensen worden gedood. De Nederlandse regering in ballingschap in Londen is geschrokken. Dit was toch niet de bedoeling.
  •  Aflevering 2: Het meisje in de kerk (zondag 14 april, 09:00 uur) - Midden in Amsterdam-Noord liggen in 1943 de Fokker-fabrieken. Hier worden vliegtuigonderdelen voor het Duitse leger gemaakt. Om de Nazi’s te verzwakken, plannen de geallieerden een bombardement. Van alles gaat mis. Bep Kasteel zit met honderden andere kinderen in de kerk. Dwars door het dak gaat een bom. Het geschreeuw herinnert zij zich niet meer. Ze voelde helemaal niets, ze dacht dat ze dood was. De Duitse propaganda spint garen bij de mislukte bombardementen. Zo ook in Haarlem. Na een bombardement daar doet een Nederlandse verslaggever verslag van de “heroïsche” hulp die de Wehrmacht en Hitlerjugend bieden aan de slachtoffers.
  •  Aflevering 3: Een zwerm vliegtuigen (zondag 21 april, 09:00 uur) - Op Radio Oranje vertelt een Nederlandse piloot in dienst van de RAF trots over het bombardement op Den Haag waaraan hij meedeed. Vlakbij de kust zag hij landgenoten geestdriftig juichen. Het vervult hem van trots. Het bombardement op Kleykamp, het gebouw waar persoonsbewijzen liggen, is volgens de Nederlandse regering zeer succesvol. Hoe anders gaat het in Nijmegen. Bijna 800 mensen komen die middag van 22 februari 1944 om het leven. Een vergissing of een bewuste aanval?
  • Aflevering 4: Dansen in de lucht (zondag 29 april, 09:00 uur) - Vlakbij Venlo liggen er twee bruggen over de Maas. Een spoor- en een verkeersbrug. De geallieerden proberen vanaf grote hoogte de bruggen te raken. Keer op keer gaat het mis. Frans Seuren is nog maar een baby als hij na een bombardement met zijn moeder boven op het puin in de binnenstad van Venlo wordt gevonden. Zijn zes broertjes en zusjes liggen dood in de kelder. Toch neemt Frans Seuren het, tachtig jaar later, de geallieerden niet kwalijk. Ze hadden geen kans om de bruggen te raken, zegt hij tegen Rob Trip. Een Nederlandse piloot vertelt hoe moeilijk de missies naar Venlo waren. Van bovenaf gezien waren de bruggen een streepje van 2 centimeter.
  •  Aflevering 5: Het waren onze bevrijders (zondag 29 april, 09:00 uur) - Door de straten van Breskens en andere plaatsen klinken bij de herdenkingen van de bombardementen de namen van de slachtoffers door de straten. Nog altijd komen er – 80 jaar na het einde van de oorlog - nieuwe monumenten bij. Hoe komt het dat het zolang heeft geduurd om bij de slachtoffers stil te staan? Komt het doordat de geallieerden de veroorzakers waren? Rob Trip duikt in de spagaat: daders en bevrijders.


De podcast 'Bevriende Bommen' is te beluisteren vanaf 14 april via de NPO Luister app en andere bekende podcast-apps.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.