Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4907
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    617944

Auteurs van dit blog

Twee winnaars NTR Radioprijs 2016


de redactie

326 weergaven

Xandry van den Besselaar uit België en Kim Faber uit Nederland zijn de gedeelde eerste prijswinnaars van de NTR Radioprijs 2016. Zij versloegen in een spannende finale de zes andere genomineerden uit Nederland en België. Van den Besselaar, studente aan het Conservatorium in Antwerpen, maakte een indrukwekkend portret van een vriend die aan psychoses lijdt. Faber maakte een evenwichtig verhaal naar aanleiding van de vraag ‘waar komt mijn angst vandaan?’.

 

De tweede prijs werd uitgereikt aan Jeansen Djaoen, voor zijn hoorspel “Flashback”.

 

Het was al weer de 26e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren op 28 augustus, 4 en 11 september te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. De finale vond op zaterdag 1 oktober plaats in Theater Frascati in Amsterdam en werd gepresenteerd door radiomaker en 3FM DJ Michiel Veenstra. De programma’s zijn nog altijd te beluisteren op www.ntr.nl/radioprijs, via Facebook en als podcast in de iTuneswinkel.

 

De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium radio, een podium bieden voor aankomende radiomakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

 

Eindoordeel jury
De jury onder voorzitterschap van NTR-directeur Paul Römer was aangenaam verrast door het aantal van 31 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het radiovak willen aanmoedigen.

 

Winnaar 1e prijs: ‘De regen die naar boven valt’ van Xandry van den Besselaar van het Conservatorium Antwerpen afdeling Woordkunst
De jury vond het een prachtig onderwerp dat het waard is om een documentaire over te maken, schitterend opgebouwd met een geweldige hoofdpersoon. Het vertelt in poëtisch taalgebruik een verhaal dat inzicht geeft in wat er gebeurt bij een psychose. De jury roemt het gebruik van stiltes in het verhaal, vindt ze op de allerbeste manier gebruikt. De geluidseffecten werken vervreemdend, maar nemen de luisteraar mee.
De terughoudende opstelling van de maker geeft alle ruimte aan de compositie.
Een punt van kritiek: het plotselinge einde. De jury had er de voorkeur aan gegeven als de laatste vraag achterwege was gebleven.Het eindoordeel van de jury is dat dit een zeer geslaagd project is.

 

Winnaar 1e prijs: ’Niet mijn oorlog’ van Kim Faber, zelfstandig documentairemaker
Aan dit ego-document dat de vraag beantwoordt “ Waar komt mijn angst vandaan?” ligt een goed en helder idee ten grondslag. Het verhaal ontwikkelt zich sterk met aan het eind een verrassende clou. De luisteraar ervaart waar het in de verschillende generaties mis gaat en hoopt met de maakster dat zij die keten kan doorbreken. De jury vindt het knap hoe Kim met een volwassen blik naar zichzelf en haar familie kijkt.
Jammer dat de voice-over wat stijf is in contrast tot de levendige moeder, tante en oom.
Het muziekgebruik is subtiel gedaan hoewel de muziek dramaturgisch niet veel aan het verhaal toevoegt.
De jury vindt het een zeer beluisterbare documentaire die de luisteraar van a tot z geboeid houdt.

 

Winnaar 2e prijs: ‘Flashback’ van Jeansen Djaoen, programmamaker FunX Rotterdam
De jury vindt ‘Flashback’ een top-idee, heel goed, en prijst de durf die de maker aan de dag legt. De jury hoort het plezier en de energie waarmee hij dit hoorspel gemaakt heeft. De acteerprestaties laten te wensen over, maar het taalgebruik is wel heel goed en verraadt een degelijke voorbereiding. Ook de montage wordt geprezen, snel en ritmisch, en ‘Flashback’ heeft een levendige voice-over. De jury heeft genoten van dit hoorspel. Het abrupte einde is ook heel sterk en de jury zou graag willen weten hoe het verder gaat in een toekomstig tweede deel.


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.