Jump to content

Talpa Network en DPG Media hebben een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Economische Zaken om de geplande veiling van niet-landelijke commerciële FM-frequenties uit te stellen. De mediabedrijven vinden dat de huidige regels leiden tot een oneerlijk speelveld en willen dat de veilingprocedure wordt aangepast. De zaak dient in april bij de voorzieningenrechter.


De veiling van de regionale FM-frequenties staat gepland voor de zomer van 2025 en de nieuwe vergunningen gaan in vanaf september dat jaar. De frequenties zijn tien jaar geldig en de herverdeling kan betekenen dat bestaande radiostations hun FM-positie verliezen en nieuwe partijen toetreden tot de markt.


De mediabedrijven maken bezwaar tegen de manier waarop de scheiding tussen landelijke en regionale radio wordt doorgevoerd. Vanaf september 2025 mogen landelijke FM-stations niet meer onder hun eigen naam uitzenden op regionale FM-frequenties, een regel die onder andere invloed heeft op Radio 10 Brabant en Qmusic Limburg. Tegelijkertijd blijven productieovereenkomsten tussen landelijke stations en regionale vergunninghouders toegestaan. Hierdoor kunnen partijen zoals KINK en SLAM! via een regionale FM-vergunning blijven uitzenden, terwijl ze ook al landelijk te horen zijn op DAB+.


Talpa en DPG stellen dat zij bij de landelijke FM-veiling in 2023 rekening hebben gehouden met een strikte scheiding tussen landelijke en regionale frequenties, maar dat deze nu niet volledig wordt doorgevoerd. Ze vinden dat hierdoor concurrentievervalsing ontstaat en eisen dat de regels worden aangepast voordat de veiling doorgaat.


Mocht de rechter de eis van Talpa en DPG honoreren, dan kan de veiling van de regionale FM-frequenties worden uitgesteld en mogelijk met aangepaste regels worden doorgevoerd.

5 Comments

Recommended Comments

Rink Hof

Leden

Ik begrijp dit niet.

Als je vindt dat er een "strikte scheiding tussen landelijke en regionale frequenties" moet zijn, dan kun je niet onder dezelfde stationsnaam zowel op een landelijk FM-kavel als een regionaal FM-kavel gaan uitzenden.

Dat is wat Radio 10 (Brabant) en Q-Music (Limburg) nu wel doen. Gevolg is dat mensen zeggen dat ze naar Radio 10 resp. Q-Music luisteren, maar eigenlijk naar de regionale naamgenoten luisteren. Niet eerlijk bij de luistercijfers dus.

Wie kan mij uitleggen waarom Talpa en DPG protesteren? Is dit precies wat ik hierboven beschrijf?

Helmut

Leden

(edited)

Door de nieuwe meetmethode is het nu onmogelijk dat Q-Music landelijk en Limburg verwisseld worden.

Ze protesteren tegen Slam en KINK omdat het nu bij de nieuwe veiling nog 

mogelijk is om landelijk op DAB+ uittezenden en te gelijk regionaal op FM met een verzorgingsgrad of dekking van hoogstens 30 procent van Nederland.

Edited by Helmut

ruudam

Leden

Landelijke zenders mogen geen gebruik meer makn van regionale freq onder min of meer dezelfde naam. Met een priducrnten over een komst onder een andere naam als Slam of Kink die niet al op landelijk FM zitten mag dat nog wel. 

Dit verschil willen Talpa en DPG eruit halen,  en terecht met een verbod op die prod over eenk. 

 

 

Rink Hof

Leden

Ruud, ik begrijp jouw verklaring niet.

Willen Talpa en DPG gewoon als R10 Brabant en Q-Music Limburg blijven uitzenden?

Of willen ze dat een in principe landelijk radiostation (kabel en DAB+) niet op een regionaal FM-kavel mag bieden?

Want eigenlijk zijn dit twee verschillende dingen.

ruudam

Leden

(edited)

10 Brabant en iQlimburg zijn een gepassseerd station, gaat niet meer gebeuren. 

Daarom willen ze,  om een gelijk speelveld te creeeren ook de mogelijkheid met een producenten overeenkomst verbieden. 

Dus een St ricte scheiding tussen landelik en regionaal. 

Terecht t. 

Edited by ruudam

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

Gerelateerde berichten

Important Information

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Terms of Use, Privacy Policy en Guidelines.