Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    4907
  • opmerkingen
    1026
  • weergaven
    618045

Auteurs van dit blog

Geen gedwongen ontslagen bij RTV Drenthe


de redactie

390 weergaven

RTV Drenthe kan de opgelegde bezuiniging van ruim een miljoen euro, die in 2017 wordt doorgevoerd, uitvoeren zonder gedwongen ontslagen. Dankzij het niet doorgaan van het wetsvoorstel voor invulling van de landelijke koepel RPO blijft RTV Drenthe een sterker omroepbedrijf dat eigen beleidskeuzes kan maken.

 

Volgens directeur/hoofdredacteur Dink Binnendijk is de bezuiniging de zoveelste klap voor de regionale omroep. “In feite betekent het opnieuw een verdere afkalving van onze omroep”, constateert Binnendijk. “In de afgelopen 5 jaar is de vaste bezetting van onze omroep met maar liefst 25 procent ingekrompen. Er zijn programma’s geschrapt, de programmering op tv is gehalveerd en met deze nieuwe bezuiniging zijn de mogelijkheden wel uitgeput. Wij wisten natuurlijk al een tijdje dat deze bezuiniging eraan zat te komen dus wij hebben de afgelopen jaren in ons beleid al continu richting gegeven aan een afgeslankte organisatie in 2017. Er is een aantal reorganisaties doorgevoerd en een vrijwillige vertrekregeling ingesteld. Ook zijn er noodzakelijke maatregelen doorgevoerd in onze programmering. Daarom is er in onze organisatie nu geen paniek en hoeven wij niet te reorganiseren en/of medewerkers gedwongen te ontslaan”, aldus Binnendijk.

 

Maar een bezuiniging van meer dan een miljoen euro doet volgens de directeur/hoofdredacteur wel veel pijn. “Budgetten van afdelingen moeten omlaag, geen ondertiteling meer en door het afschaffen van de satelliet geen ontvangst van TV Drenthe in het buitengebied, techniek en vormgeving worden versoberd en er wordt gesneden in arbeidsuren van freelance personeel. Het kan daarom niet anders dan dat onze internetbezoekers, luisteraars en kijkers iets zullen merken van deze bezuiniging. Maar wij gaan altijd strijdend voorwaarts. Wij zijn en blijven een sterk en goed georganiseerd omroepbedrijf dat elke dag een onmisbaar onderdeel wil zijn van de Drentse samenleving.”

 

OR-voorzitter van RTV Drenthe Serge Vinkenvleugel heeft waardering voor de manier waarop de leiding de afgelopen jaren heeft ingespeeld op de huidige situatie. “Steeds weer de kaasschaaf erover was inhoudelijk niet wenselijk. Het is wel de enige optie als je het met minder geld moet doen. Dit gaat opnieuw tot verschraling leiden maar ik geef een dik compliment aan ons management dat zij deze zware klus klaren zonder gedwongen ontslagen.” Vinkenvleugel vindt trouwens ook dat de grens bereikt is: “RTV Drenthe doet nu al het meest minimale wat een regionale omroep zou moeten doen. En dat doen we goed. Maar wat zouden wij graag meer aandacht geven aan sport, cultuur en onderzoeksjournalistiek. Dat laat het huidige budget helaas niet toe.”

 

Ook andere regionale omroepen hebben te maken met de bezuinigingen. Bij een aantal leidt dat tot ontslagen. Als oorzaak werd het afblazen van de bundeling van de dertien omroepen in de landelijke koepel RPO (Regionale Publieke Omroep) genoemd. Dat ligt bij RTV Drenthe anders. “Dankzij het niet doorgaan van het wetsvoorstel houden wij bij onze omroep meer vaste mensen in dienst dan bij een landelijke RPO. Dat staat nog los van de centralistische aanpak binnen de RPO die niet past bij een regionale omroep en het niet wettelijk vastleggen van de status met in elk geval een omroep per provincie”, volgens Binnendijk die zich overigens grote zorgen maakt over de verschraling van de regionale journalistiek.

 

“Na de kranten, die in de afgelopen jaren enorme klappen hebben gekregen, vindt er nu een kaalslag plaats bij de regionale omroepen. En dat betekent nogal wat. Regionale journalistiek vervult niet alleen de waakhondfunctie. Zij zorgt ook voor samenhang in een samenleving die leefbaar moet blijven. Zeker in dunbevolkte gebieden waar de informatievoorziening zwaar onder druk staat, is de rol van regionale media van het grootste belang. Daarom ben ik blij met het initiatief van de provincie Drenthe om op korte termijn te praten over de toekomst van de regionale journalistiek in Drenthe. Ik ben ook erg content met de motie van de CDA Statenfractie om vanuit Drenthe een lobby op te starten om de bezuinigingen ongedaan te maken. Ik hoop dat de motie ondersteund wordt door een grote meerderheid in de Provinciale Staten van Drenthe en dat de landelijke politiek uiteindelijk de voorgenomen bezuiniging van 17 miljoen euro alsnog van tafel haalt. Zoals ook de 12 provincies in een brief aan staatssecretaris Dekker hebben gevraagd.”

 

Dat laatste wordt onderschreven door OR-voorzitter Vinkenvleugel. “Ik hoop dat de politiek in gaat zien dat je juist moet investeren in journalistiek in de regio. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer overheidstaken die naar gemeenten gaan. En met steeds minder journalisten, zeker in een kwetsbare provincie als Drenthe, zou je de regionale journalistiek juist moeten versterken in plaats van erop te bezuinigen.”

 

RTV Drenthe is volgens directeur/hoofdredacteur Binnendijk trouwens een pleitbezorger van samenwerking. “Wij werken al geruime tijd samen met bijvoorbeeld landelijke, regionale en lokale omroepen. Met de NOS, KRO/NCRV, RTV Oost en andere regionale omroepen. Ook hebben wij het initiatief genomen om de band met de lokale omroepen in Drenthe te verstevigen. Zo hebben wij in mei een dag voor de lokale omroepen georganiseerd met diverse workshops en werken wij ook al programmatisch samen met RTV Meppel en RTV Emmen. Met de uitgevers BOOM en NDC ondernemen wij gezamenlijke projecten. Maar ook met tal van andere organisaties in Drenthe zoals bibliotheken, musea en andere instellingen onderhouden wij een stevige, collegiale relatie en wordt er op allerlei manieren samengewerkt.”

 

“Samenwerking mag ook van ons verwacht worden. We werken met publiek geld en dat moet zo efficiënt mogelijk besteed worden. Binnenkort gaan we om tafel met Omrop Fryslân en RTV Oost om te bespreken hoe we in de komende jaren de krachten kunnen bundelen om ook in de toekomst sterke, provinciale omroepbedrijven te houden. Zonder onze eigen identiteit aan te tasten of op te geven. Dat zijn ook omroepen die weten dat de kracht in de verbondenheid met onze regio ligt en daarom decentraal willen opereren, zonder de voordelen van landelijke samenwerking uit het oog te verliezen”, besluit Binnendijk.

 

Website: rtvdrenthe.nl


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.