Spring naar bijdragen

aanvullingen zeezenderdiscografie maart 2012


hans knot

Aanbevolen berichten

Op www.soundscapes.info is de zeezenderdiscografie te vinden. De maand maart 2012 brachten ons de volgende aanvullingen

Zeezenderdiscografie aanvullingen periode maart 2012.

In de categorie 5: Platen die werden gebruikt als tunes, filler of voor het produceren van jingles.

Ad Visser – HiTech Heroes Dit nummer staat al in de lijst maar er kan aan worden toegevoegd dat in de periode voor de start van Radio 558, in 1988, al op het toekomstige zusterstation Radio Caroline het nummer al veelvuldig werd gebruikt om de komende reorganisatie van het zenderpark op de MV Ross Revenge aan te kondigen.

Allisons – Are you sure. Zie ook Johnny Otis Show en ‘Telephone baby’.

Booker T and the MG’s – Melting Pot Dit nummer, dat al in de discografielijst is vermeld, werd op Radio Atlantis in 1974 gebruikt als tune door Dave Rodgers als hij het nachtelijke programma ‘Snapp Crackle and Pop’ presenteerde. Hij was in die tijd vervanger van Steve England in dit programma.

Bryan Hyland – Genie come lately. Zie Johnny Otis Show met ‘Telephone baby’.

Candlewick Green – Who do you think you are. Ook dit nummer staat al vermeld in de discografielijst onder ‘5-c’. Er kan aan worden toegevoegd dat het werd gebruikt voor productie van deejaynaamjingles op Radio Mi Amigo in 1978 en het programma ‘Ook Goeiemorgen’.

Cher – Sunny Een zeer kort stukje van dit nummer, geschreven door Bobby Hebb, werd in de zomer van 1979 op Caroline gebruikt bij een promo voor het programma ‘Scheepsplaat’. Slechts het woord ‘Sunny’ was te horen in de spot.

Creedence Clearwater Revival – Commotion en Green River. Deze nummers warden beide gebruikt voor een prijsvraag op Radio Veronica in augustus 1969. In een samenwerking met de platenmaatschappij kon de luisteraar van Veronica kiezen welke van de beide nummers de voorkant van de nieuwe single van Creedence Clearwater Revival zou gaan worden. Luisteraars konden hun voorkeur geven door een kaartje in te sturen naar het programma ‘Van Jan voor Alleman.’

David Shire – Manhattan Skyline. Dit instrumentale nummer is afkomstig uit de muziekfilm ‘Saturday Night Fever’ en werd zowel door Jan Römer als Rob van der Meer gebruikt als tune op Radio Delmare.

Dell Shanon – The Wanderer. Zie Johnny Otis Show met ‘Telephone Baby’.

Duanne Eddy – Deep in the heart of Texas. De instrumentale versie van dit nummer is zondermeer een herkenbaar geluid verbonden aan Duanne Eddy. Het nummer werd in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt als instrumentale achtergrond om reclame te maken voor de wedstrijden van het Radio London Racing Team.

Fox – Love ship. Dit nummer staat al vermeld in de lijst, maar er kan aan worden toegevoegd dat het ook werd gebruikt voor de productie van een jingle op Radio Mi Amigo in 1977: ‘Mi Amigo en Caroline, twee stations die houden van hun luisteraars.’

Hobby Horse – Summertime Dit nummer staat al in de lijst maar er kan aan worden toegevoegd dat Pierre Deseyn de frase: ‘It’s sum sum summertime’ geknipt had om het te gebruiken aan het begin van zijn programma op Radio Mi Amigo. Het betrof de uitzendingen van de VVVR, Vereniging Voor Vrije Radio, die op de zondagmiddag werden uitgezonden. De jingle werd in de zomer van 1976 gebruikt.

Hollies – Try it Op 15 mei 1971 was er brand aan boord van het zendschip van RNI, MEBO II, als gevolg van het plaatsten van explosieve materialen – die in brand werden gestoken. Gedurende geruime tijd werden SOS oproepen gedaan door zowel de Nederlandse als Engelse deejays. Ondertussen werd de stations tune ‘Man of Action’ van het orkest van Les Reed gedraaid, evenals het nummer ‘Try it’ .

Honey Combs – Have I the right. Zie Johnny Otis Show met ‘Telephone baby’.

Jan and Dean – The anaheim azusa cuca monga sewing association. Waarschijnlijk niet alleen de moeilijkste maar ook de langste titel in de zeezenderdiscografie. Dit ‘surf-duo’ werd in dezelfde periode bekend dat ook de Beachboys hun eerste hits maakten in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Gekoppeld aan: ‘Good Vibrations’ van The Beachboys werd een kort stukje van het nummer van Jan and Dean gebruikt voor een promotiespot voor Roger Day op RNI in 1970.

John Barry - The James Bond Tune. Dit staat al in de lijst: Herman de Graaf gebruikte het Bond-thema in de uitvoering van John Barry voor de tune die gebruikt werd bij het Top-50-overzicht van 1977, dat op 8 januari 1978 werd uitgezonden op Radio Mi Amigo. Maar er kan aan worden toegevoegd dat in de week voorafgaand aan het programma het ook werd gebruikt in een promo voor het programma, dat was ingesproken door Ferry Eden.

Johnny and the Hurricanes – Rockin Goose Dit nummer heeft al een behoorlijk aantal verwijzingen in de discografielijst. Maar er kan nog aan worden toegevoegd dat Bruce Holland, deejay op het fortstation Radio Invicta het nummer als tune gebruikte.

Johnny Otis Show – Telephone Baby. In 1969 werden korte fragmenten van dit nummer gebruikt in een lange promotiespot voor het programma ‘Goud van Out’ op Radio Veronica, dat op de zaterdagmiddag, voorafgaand aan de Top 40, werd uitgezonden. In de promotiespot waren verder fragmenten te horen van de volgende nummers: Honey Combs met ‘Have I the right’, Bryan Hyland met ‘Genie come lately’, Dell Shannon en ‘The Wanderer’ en The Allisons met ‘Are you sure’.

Jörgen Ingman – Wishin and Hopin Dit nummer, dat we vocaal kennen in de uitvoering van ondermeer Dusty Springfield, werd door de Deense gitarist in 1964 opgenomen. Op 1 juli 1979 werd het als instrumentaaltje gebruikt bij de opening van Radio Mi Amigo 272 door Ton Schipper, om de luisteraar uitgebreid te vertellen over de programmering van het nieuwe station.

Kurt Edelhagen en Orkest – Up up and away Tom van der Velde, en dan hebben we het over Radio Caroline, gebruikte in de periode 1979/'80 de instrumentale versie van dit nummer van de Fifth Dimension als tune. In 1979 gebruikte ook René van Elst het nummer in zijn programma Wekkerradio op Radio Caroline als tune. Dit nummer in de uitvoering van Kurt Edelhagen werd verder 1971 op RNI gebruikt ten bate van een promotiespot voor de RNI World Service, die werd ingesproken door Alan West.

Mr. Acker Bilk – Strangers on the shore Een van de mooiere klassieke Jazz werken uit het begin van de jaren zestig. Het nummer werd in oktober 1973 door deejay Mike Ross op Radio Northsea International gebruikt om zijn late avondshows mee af te sluiten als tune.

Nederlandse Invaliden Sportbond (NIS) - Kom achter je ramen vandaan (RVS/1975), onwaarschijnlijke kandidaat voor een tune, en toch…. De plaat werd gemaakt voor een actie van de Nederlandse Invaliden Sportbond, de NIS, het gelegenheidskoortje werd gedirigeerd door Harry de Groot. Het B-kantje werd instrumentaal en de tune van Kassa van Peter van Dam en Michelle bij Mi-Amigo - de muziek uit dat midden-rifje van de plaat was trouwens weer deels geleend van het middenstuk op de eerste kant van de LP Song of the marching children van Earth & Fire. Ook gratis afgestaan. Bron: Jelle Boonstra. Tot nu toe stond het nummer onder de lijst met als uitvoerende: Harry de Groot, welke dus verwijderd kan worden. (Bron: Jelle Boonstra).

Procul Harum – Long Gone Greek Dit redelijk ruige nummer van de Britse formatie Procul Harum werd in het jaar 1973 in de zomer gebruikt ter ondersteuning van een promotie op Radio Veronica om het nieuwe t-shirt van het radiostation aan de luisteraar te koop aan te bieden.

Randy Crawford - You Might Need Somebody Dit nummer is in de lijst gekomen nadat Johnny Lewis het verhaal naar buiten bracht dat dit nummer het favoriete nummer was van Caroline directeur Ronan O’Rahilly en deze telkens opgaf om te draaien, als hij weer eens met een tender meekwam naar het zendschip in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Rinus van Galen - Geen Paniek

De soundtrack van de film Geen Paniek, uitgevoerd door Rinus van Galen, werd op Radio Mi Amigo gebruikt voor de advertentiespot: "Geen enkel radiostation in de Benelux bereikt dagelijks ..." (Bron: Jelle Boonstra).

Shadows – 36-24-36 Dit instrumentale nummer is in Nederland vooral bekend van het legendarische VARA televisieprogramma met Herman Stok. In een vroege versie van ‘Goud van Out’ op Radio Veronica in de zomer van 1969 gebruikte Rob Out het nummer echter ook als tune.

Sir Don Charles and his singing dogs – Happy Birthday Dit nummer staat al in de lijst maar er kan aan worden toegevoegd dat het nummer op RNI door Alan West werd gebruikt wanneer hij in zijn programma weer iemand ging feliciteren.

Space – Magic Fly In de uitzendingen van de Nederlandse top 40 op Radio Delmare van 27 augustus en 3 september werd het nummer Magic Fly van de band Space gebruikt om een overzicht te geven van de 10 platen die net daarvoor waren gedraaid.

Steiner, Max – Soundtrack Gone with the wind – Tara’s theme (Warner

Bros/1939), een klassieker, deze gedragen muziek bij het grootste vooroorlogse film succes uit Hollywood, waarin Clark Gable en Vivian Leigh (Tara) elkaar lijken te krijgen maar dan toch net weer niet, vandaar de droevige ondertoon van Tara’s theme. Ferry Maat gebruikte het nummer vaak ter afsluiting op Radio Noordzee van zijn ‘Herrie met Ferry’, voor het oplezen van Top 50 standen en bij acties als ‘Hou’m in de lucht. Filmfans beschouwen de muziek van Steiner met die van Bernard Hermann (de Hitchcock componist) als hoogtepunten in de filmgeschiedenis. (Bron: Jelle Boonstra).

Toon Hermans - Laat me zingen van de zon In de zomer van 1972 maakte RNI deejay Peter Holland verschillende montages met de prachtige jingle "RNI's Smash Play", ingesproken door Hans ten Hooge. Peter monteerde er telkens een kort fragment achter gericht op de zomer. Daarbij gebruikte hij allereerst ‘De zomerzon’ van de Makkers. Toon Hermans werd twee keer door Peter Holland voor ‘de knip’ in de band gekozen en zo verschenen stukjes van het nummer ‘De zomer’ en ‘Laat me zingen van de zon’ achter de Smashplay jingle.

Woody Herman – Ponteo Deze legendarische tune van het programma ‘Driemaster’ op Radio Noordzee werd ook gebruikt op Radio Delmare en wel door Ronald Bakker en het programma ‘Sunday Special’, wat niet van originaliteit betuigde.

Met dank aan: Jelle Boonstra, Jan Bulder, Phil Hilton, Johnny Lewis, Martin van der Ven, Jan Fré Vos

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste vrienden,

Leuk zo'n lijst. In de meeste gevallen zeer informatief. Maar toch waag ik het erop om soms "m'n schouders op te halen en te denken, ja zo ken ik er ook nog wel een paar......."

Wat is het geval?

Onze Hans schrijft o.a.:

"Creedence Clearwater Revival – Commotion en Green River. Deze nummers warden beide gebruikt voor een prijsvraag op Radio Veronica in augustus 1969. In een samenwerking met de platenmaatschappij kon de luisteraar van Veronica kiezen welke van de beide nummers de voorkant van de nieuwe single van Creedence Clearwater Revival zou gaan worden. Luisteraars konden hun voorkeur geven door een kaartje in te sturen naar het programma ‘Van Jan voor Alleman.’"

Ik heb maar eens afgeluisterd wat dat nou precies is. En op 19 augustus 1969 begint Jan z'n programma om 13.00 uur met te vragen of de luisteraar z'n voorkeur wil uitspreken.

Luister maar:

http://www29.zippyshare.com/v/57243981/file.html

Precies zoals Hans heeft beschreven. Behalve dan dat het woord prijsvraag niet valt, de luisteraar werd alleen om z'n mening gevraagd. Onder de inzenders werden 25 singles verloot. En dan blijft nog vaag wanneer krijg je een single? Als bij de eerste 25 bent of, da's aannemelijk, je behoort bij degene die behoren tot de stemmers op de titel die het meest genoemd wordt. ( kun je het nog volgen?)

Die onduielijkheid kunnen we onze Hans niet aanrekenen maar wel heer van Veen.

Wat gebeurd er? Jan praat gewoon over de intro's heen van de nummers, kondigt ze nog af en aan ook. Er is dus niks onbekend aan. En dat zou je nu juist mogen verwachten in zo'n zeezender discografie dunkt mij. Dat maakt de lijst voor mij in sommige gevallen ook waardevol.

Maar omdat nu te vermelden in een zeezender discografie? Er is niks onbekend aan, Jan kletst gewoon over de twee intro's heen.

Hans, hoeveel van deze voorbeelden wil je hebben?

Op zo'n manier heb ik liever een lijst met in elk programma de gedraaide platen, daar heb je wat aan........

Hopelijk ben je niet direct boos met deze "oprisping". Want ik ken je nu wel een beetje. "Stoom uit je oren daar in Groningen" (hi).

Overigens is het principe van zo'n lijst best aardig maar dan zonder bovenstaand voorbeeld. Gewaardeerde Tom Mulder zou dan zeggen, zoals hij dat vroeger wel eens zei; ;"dit bestemd voor het buro voor nutteloze zaken" als e.e.a als duidelijk was.

Een mooi weekend,

Juul

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Juul je kunt natuurlijk zeggen wat je wilt, maar het was natuurlijk uniek dat de luisteraar bepaalde wat de A danwel de B zijde werd.

Rob Veld

En jij gelooft dat? Ik weet het nog goed, Jan bedoelde te zeggen;"welke kant moeten wij bij Veronica draaien?".

En als uitvloeisel daarvan welke moet vermeld worden in-op de Top 40?

Ik weet ook nog dat er flinke kritiek was op de actie van Jan. Vooral ook omdat in de USA "Green River" gewoon de z.g. "A-kant" was. En dat wisten wij allang omdat we de Amerikaanse single draaiden in het begin. Want zo ging dat. Hij was in Nederland nog niet uit n.l.

Juul

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Toch een mooi resultaat dat je van de door diverse mensen gevonden resultaten van de 24 aangeboden aanwinsten er 23 wel goed bevind Juul. Ik zelf heb niet het idee dat de intro wordt gedraaid door een plaatje op te zetten en even laten luisteren maar dat er wel degelijk enig productiewerk aan vooraf is gegaan, hetgeen het wel weer een plek in onze lijst waardig is. Toen de lijst ooit werd begonnen is door de samenstellers daar duidelijk over gesproken welke categorie een item past en waar deze aan dient te voldoen. Productiewerk voor een promo hoort daar ook bij. Stoombaden zijn in Turkse badhuizen en die zijn er niet in Groningen. groetjes en blijf lachen Hans

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Hans,

Laten we maar zeggen "We are agree to disagree".

Maar zoals ik al schreef die lijst is erg nuttig maar dan met zaken die onbekend zijn en niet met dit voorbeeld.

Want wat heeft productiewerk er nu mee te maken?

Een Veluwse groet,

Juul

Link naar opmerking
Deel via andere websites

En jij gelooft dat? Ik weet het nog goed, Jan bedoelde te zeggen;"welke kant moeten wij bij Veronica draaien?".

En als uitvloeisel daarvan welke moet vermeld worden in-op de Top 40?

Ik weet ook nog dat er flinke kritiek was op de actie van Jan. Vooral ook omdat in de USA "Green River" gewoon de z.g. "A-kant" was. En dat wisten wij allang omdat we de Amerikaanse single draaiden in het begin. Want zo ging dat. Hij was in Nederland nog niet uit n.l.

Juul

Met de kanttekening dat een single zoals in Amerika uitgekomen, deze release buiten beschouwing gelaten, nog geen garantie is dat deze ook zo (A en B) zijde in Nederland uitkwam. Of Veronica daar invloed op heeft gehad laat ik in het midden.

Rob Veld

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6401
    • Meest online
      2923

    Nieuwste lid
    Peterbaars
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.